Tuesday, May 3, 2011

Kisah 1st Day Praktikal..Oh OVER THE EDGE!!

korg semua ingat lagi x first day korg praktikal...saya nk story ni pasal budak praktikal baru kt department saya ni..tp sbelum tu saya nk cerita pasal my first day praktikal..saya ada 2 la tempat praktikal...masa praktikal University, saya buat praktikal kt FRIM,Kepong(Forest Research Institute malaysia) for 3 months..and second praktikal pulak untuk GEMS(Graduate Employibility management Scheme) for 6 months kat PTP la kan.....

Masa kt FRIM, first day tu xde pape sangat..mmg la nervous kan..1st day..nk buat lak saya x pernah g kerja lansung sblm ni...masa tu kitorang ramai2 la gak...ada hanis,peq,aina,farina,azim...lepas tu ada la bebdk USM..he...meriah x?ari first kt sana kitorang kena wat gotong royong membersihkan makmal..he..yg waste chemicals expired chemical semua kena asingkan sbb nk hantar g company waste handling...lepas tu semua equipment kena kemas..he..tu la..da la pakai baju kurung time tu..al maklumlah..da kt government kan..mmg le kena pakai baju kurung..x tahu lak drg nk wat gotong royong..tp yg bestnye...1sr day la gak..saya dtg lambat..hahaha...saya mati2 ingat kul 9 baru masuk..rope2nye..kul 8 da start keje kt situ..he..masa wat kad keje kena ceramah ngan ada akak yg keje kt situ..he...lepas tu supervisor saya time tu cuti panjang sbb anak dia kena chicken pox..saya punye la boring sbb kekawan lain semua da dpt project masing2..saya melangok je..mintak keje kat org..hahaha..tu la pengalaman masa praktikal first day kt FRIM..


Geng2 praktikal kt FRIM



Praktikal yang kedua kat Pelabuhan Tanjung Pelepas..he..kt company saya skang la ni...kt sini special sikit sbb luar dari bidang saya..banyak belajar benda baru..masa dapat tahu dpt kat sini...semput menangis..yela,org lain dpt kt KL,saya tercampak kt hujung negara ni...ces...tapi x sangka leh terduduk lama pulak..he...yang saya ingat masa masuk PTP, kitorang kena jalani seminggu induction before g department yg ditetapkan...masa ni yang saya ingat...ada satu hari ni ktrg di bawak port tour...ada ke ktrg punye trainer tu bawak ktrg naik kapal and Quay Crane...ek..gayat..da mcm susu kocak da dlm QC cabin time dia operate tu..hu...erk...then saya dapat tahu kena masuk HSE...lagi la...mati ooo...saya da la x minat lansung OSH masa kat U..sekali kena masuk HSE Dept...erk...apakah...masa first day masuk HSE dept, kena jumpa ngan Capt Chong(bos saya la ni..)...he..nak tahu ape jadi?he...masa tu saya tengah duk kat ofis dia, dia tengah bg briefing la kan kt saya..sekali tetiba semua org kecoh...erk..gempa bumi!!!serius...semua bergoyang...org deptment lain semua da evacuate g kt assembly point...ktrg lak leh lepak2 gelak2 kt tingkat 6...he..kelakor betul..lepas tu, capt Chong terus bagi task saya yg pertama...dia bagi saya gas detector & manual dia..suh saya baca..yela saya kan budak kimia...hu...tu la ari pertama saya praktikal kt PTP ni..



He..yang menjadi isu sekarang, nk tahu tak kenapa saya excited nk bukak semua cerita ni..he...Hari ni ada budak praktikal baru masuk...perempuan la kan..hu.ktrg pn..oh ok..bagus gak dpt budak praktikal..senang keje sikit..yang menjengkelkan nye..ari ni first day dia nk lapor diri...tahu x? tunang dia(keje kt PTP gak tp dept lain)..ikut sekali...dari pagi,memula kt HR...teman g wat pass PTP..anta g dept ktrg, sekali HOS saya nk bg briefing kat dia, tunang dia tu pn ikut sekali dlm briefing..WTFish..tunang dia yg poyo2 tanya semua...t-shirt la itu la ini lah...da macam budak darjah 1 nak daftar sekolah..ada ke nak g praktikal tunang hantar berbagai..ni bkn statement jelous ok..commonla..nk masuk kerja ni...even nervous or takut kan..xde nye siap nk teman2..over betul...pening kepala ngan bebdk sekarang ni...manja x kena tempat..meluat wei..tolong la grow up ckit...alam kerja x sama da ngan belajar..pening rasanya kepala....tunang dia lak mcm over protecter la sangat...bak kata kak Hernee mcm tunang dia tu lawa mcm Lisa Surihani..erk...dia kata macam Lisa Surirumah ada la...hahaha..gelak saya dengar..siap ada reben berbagai atas kepala...da mcm pokok krismas..oppss terlaser...he...

Geng2 Praktikal kt PTP..he..best..

haha...gambar masa induction, yg bagi training dlm gambar ni En Shafizul..he..
skang satu department ngan saya..
Kesimpulannya...kenalah berdikari...letih nk pengsan cek tgk...nk muntah pn ada..buwek..

ok la firefly out...nk siap2 balik..nak g Pasir Gudang hantar barang...