Meehoon Sup (Sup Ayam)
Bahan-Bahan
paket sup tulang ADABI
Bawang kisar
air secukupnya
ayam
Garam/perasa
Halia
Daun sup
Bawang Goreng
taugeh
mee/meehoo
ayam goreng racik halus
Cara memasak
Tumis 3 sekawan dan sup bunjut sampai naik bau
masukkan bawang kisar (Bawang besar dan Bawang putih) tumis sehingga naik bau
masukkan ayam dan tunggu sehingga ayam masak
masukkan air dan tunggu mendidih
masuk garam dan bahan perasa jika nak
masukkan daun sup yang dihiris
masukkan bawang goreng dan tutup
celur mee/meehoon untuk dimakan bersama sambal kicap dan ayam carik serta taugeh
Cara buat sambal kicap
Blend kan bawang goreng, cili padi, kicap, buh air sikit
Masak Lemak
Bahan-Bahan
Bawang putih
bawang besar
Cili padi
ikan bilis
serbuk kunyit/kunyit hidup
serai dititik
ayam setengah ekor
santan KARA kotak setengah
Air
Garam/Perasa
Daun Kunyit mayang halus
Cara memasak
Blend kan bawang putih 4 ulas, bawang besar setengah biji, cili padi, ikan bilis sengenggam ngan kunyit serbuk secubit(kalau nak pakai kunyit hidup pun boleh.
Tumis semua bahan blend sampai naik bau. Masuk serai yang da dititik.
Masukkan air sikit sampai mendidih
Masukkan ayam tungu sehingga ayam masak
Masukkan santan setengah kotak kecik.
Jgn lupa masuk garam sikit je ngan perasa kalau nak.
Dah siap
Masak Kari
Bahan-Bahan
Pek kari adabi kecil
3 sekawan
halia
daun kari
bawang kisar
air
santan kotak KARA
kentang
tomato
Cara memasak
Tumis 3 sekawan, halia and daun kari sampai naik bau,
Tumis bawang kisar sampai garing, make sure garing means naik bau.. Kalau x mungkin sakit perut.
Tumis serbuk kari yg dicampurkan air, mcm paste
Tunggu sampai pecah minyak
Masuk air secukupnya
Tunggu mendidih sikit, masuk ayam, kentang and tomato
Simmer for a while.. Adjust air sikit2.. Sampai lauk masak
Masukkan santan pekat dalam dua sudu.. Masuk garam n bahan perasa kalau nak.. Kt rumah ni sejak2 mak da xde(lama dah ni).