Tuesday, December 6, 2011

6/12/2011-Azfar Danial turns 3!!!

yeah..its 6 December 2011..Buah hati kami sekeluarga turns 3 years old dah..he..sekejap je si Azfar DAnial ni dah besar..he...cepat betul masa berlalu...Buat Azfar Danial, Ade(nama panggilan saya-singkatan bagi Mak De) wish Happy Birthday dear, moga membesar jadi anak yang soleh, taat pada mummy n babah you, peliss....be nice ok...belajar pandai2, hormat orang tua and bla bla bla...(Ade malas nk membebel panjang3), Ade will always love you..nanti Ade beli hadiah..(ehem, bila Ade ada duit lebey tau)...he...luv you Didi...









Firefly out..

Perkara sunat dilakukan pada hari Asyura

Salam,

Sempena 10 Muharam ni nak share sikit info, as we know, as Muslim, supposedly we aware that 10 Muharam dipanggil Hari Asyura, According to Wikipedia,


"Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arabasyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu pada 10 Muharram.

Mengikut masyarakat Islam, hari Asyura telah menyaksikan banyak sejarah besar dan keajaiban berlaku ke atas para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti juga yang diamalkan olehMuhammad s.a.w."

Menurut tradisi masyarakat Islam, Nabi Muhammad s.a.w. melakukan puasa Asyura sejak di Makkah lagi memandangkan puasa Asyura merupakan amalan biasa masyarakat tempatan. Apabila baginda berhijrah keMadinah, baginda turut mendapati yang kaum Yahudi turut berpuasa pada hari Asyura (atau bagi mereka adalahYom Kippur yang juga pada hari kesepuluh). Ketika itu, baginda mengesahkan dan mensyariatkan puasa sehingga ia menjadi satu kewajiban kerana baginda merasakan masyarakat Islam lebih dekat dengan Nabi Musa. Ibn Hajar al-asqalani, dalam pernyataannya terhadap Sahih Bukhari mengatakan yang syariat puasa telah dijadikan kepada bulan Ramadhan setahun kemudian. Kini, masyarakat Islam melakukan puasa pada 10 Muharram sebagai amalan sunat dan bukan kewajiban.

Masyarakat Islam turut percaya akan berlakunya kejadian besar ketika 10 Muharram: 



  • Hari pertama Allah menciptakan alam. 
  • Hari pertama Allah menurunkan rahmat. 
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan
  • Allah menjadikan 'Arasy
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz. 
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril. 
  • Nabi Adam a.s. dicipta. 
  • Diampunkan dosa Nabi Adam a.s. setelah bertahun-tahun memohon keampunan kerana melanggar larangan Allah. 
  • Nabi Idris a.s. diangkat darjatnya oleh Allah dan Malaikat Izrail membawanya ke langit. 
  • Diselamatkan Nabi Nuh a.s. dan pengikutnya dari banjir besar selama enam bulan dan bahtera baginda selamat berlabuh di puncak pergunungan. 
  • Nabi Ibrahim a.s. dilahirkan di kawasan pedalaman dan terselamat dari buruan Raja Namrud. 
  • Nabi Ibrahim a.s. diselamatkan Allah dari api Raja Namrud. 
  • Nabi Yusuf a.s. dibebaskan dari penjara setelah meringkuk di dalamnya selama tujuh tahun. 
  • Nabi Yaakub a.s. telah sembuh buta matanya ketika kepulangan anaknya Yusuf di hari tersebut. 
  • Nabi Ayub a.s. disembuhkan dari penyakitnya. 
  • Nabi Musa a.s. telah diselamatkan daripada tentera Firaun dan berlakunya kejadian terbelahnya Laut Merah. 
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa a.s.. 
  • Nabi Yunus a.s. selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam. 
  • Kesalahan Nabi Daud a.s. diampuni Allah. 
  • Nabi Sulaiman a.s. dikurniakan Allah kerajaan yang besar. 
  • Nabi Isa a.s. diangkat ke syurga ketika diburu oleh tentera Rom untuk menyalib baginda. 
  • Saidina Hussein ibni Ali telah syahid akibat dibunuh dengan kejam di Karbala oleh kaum Syiah Kufah, dan mereka kemudiannya memfitnah Khalifah Yazid ra dari Bani Umaiyah membunuh Saiyiduna Hussain ra. Fitnah ini digembar gemburkan oleh kaum Syiah, dan mereka mengelirukan umat manusia dengan menyambut hari Asyura dengan 'pesta menyakiti diri' konon sebagai tanda kesal diatas kewafatan Saiyiduna Hussain ra. 

(Sumber:http://ms.wikipedia.org/wiki/Hari_Asyura)


Banyak perkara2 sunat yang boleh kita lakukan sepanjang hari ni...lets share,
  • Puasa Sunat Asyura dengan niatnya dibaca "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." 
  • Melapangkan masa / belanja anak dan isteri 
  • Memuliakan fakir miskin 
  • Menahan marah 
  • Menunjukkan jalan yang lurus/membetuli orang sesat/orang yang salah(terpesong aqidah(tauhid) dan akhlaknya) 
  • Menyapu / mengusap kepala anak yatim(menghormati dan memuliakan mereka) 
  • Bersedekah 
  • Memelihara kehormatan diri 
  • Mandi Sunat dengan lafaz niatnya: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala." 
  • Bercelak 
  • Membaca Qulhuwallah(Surah Al-Ikhlas) hingga akhir seribu kali 
  • Sembahyang sunat empat rakaat dengan lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas al-Fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali. 
  • Menjamu orang berbuka puasa 

PS: terkilan tahun ni tak dapat Puasa Sunat Asyura sbb "mamnuk"...hu..

Firefly out..