Friday, December 30, 2011

Addicted :Jujur aku tak sanggup-Pasto (Drama Tentang Dhia)

Fenomena sungguh kan..lepas satu drama satu drama terbaik yang TV3 keluarkan...yang paling best sekarang cerita slot Akasia setiap hari Isnin-Khamis kul 7 p.m...hari tu ter"addict" mgam cerita Suffiya, ni terbaru cerita Tentang Dhia...personally saya mmg puji cerita ni semua sbb saya rasa memang menarik plotnya, cerita pun menarik and banyak ilmu2 agama Islam drg sharekan dalam cerita ni..tapi, saya bukan nk condemn tau...saya rasa cerita ni buat saya leka la...al maklumlah..waktu siarannya pukul 7 hingga 8 mlm...waktu Maghrib..saya yakin selain saya ramai jugak yg terleka kan sebenarnya..tu je la yg x best...kan..

tapi mmg menyentuh hati la cerita tentang dhia...mmg tersentuh tengok cinta dan jodoh antara Zikir and Dhia...tapi dengar2 ramai gak tak puas hati ngan ending dia since watak jahat dalam cerita ni mcm xd pembalasan..bg saya, saya rasa penulis skrip ni sebenanrya dah bg maksud tersirat ending ni...yela contoh, org ckp kenapa x bagi pembalasan ngan mummy zikir kan...tapi kalau kita tgk, endingnya Zikir meninggal dunia kan, tu la pembalasan terbesar bagi mummy dia..betul x? si bini baru Zikir pun yang tergila-gila konon nk kawen ngan zikir..lat2 x dpt pun Zikir..bagi Dhia n Zikir...ending yang sangat indah sbb akhirnya cinta mereka sehidup semati..tapi siyes semalam tgk ngan anis(housemate)...dia ckp kalau kt panggung India ni, ending mcm ni confirm panggung kena bakar...he..

Papepun saya dah addicted with one of the background song from this drama..lepas tu drg letak kt part Zikir tengah siap2 nk g kawen lagi satu..pergh...mmg touching betul..hu...kalau nk tahu kena tengok episode akhir Tentang Dhia ok..

oh ye..baru tgk Ombak rindu...mcm mana nk ckp ye...indah khabar dari rupa...hu...sorry Ombak Rindu Movie kipas susah mati, saya selaku pembaca novel Ombak Rindu kipas susah mati tak mampu nk ckp movie tu best..hu..

Sang by Pastro 
Song title Jujur aku tak  sanggup

Oh ini kisah sedihku
Ku meninggalkan dia
Betapa bodohnya aku
Dan kini aku menyesal
Melepas keindahan
Dan itu kamu

reff:
Tuhan tolonglah aku
Kembalikan dia
Ke dalam pelukku
Karena ku tak bisa
Mengganti dirinya
Ku akui jujur aku tak sanggup
sungguh aku tak bisa

Dan tlah ku jalani semua
Cinta selain kamu
Tapi tak ada yang sama

Beribu cara kutempuh
Tuk melupakan kamu
Tapi tak mampu

repeat reff

oooo, sungguh aku tak bisa
jujur aku tak sanggup
sungguh aku tak bisa
huuuuu, yeeeee


Firefly out

Thursday, December 29, 2011

More to life!!

Antara Syurga saya dan Kesenangan dunia saya,saya pilih SYURGA saya..
The rest..do i look like i care?


I've got it all, but I feel so deprived

I go up, I come down and I'm emptier inside
Tell me what is this thing that I feel like I'm missing
And why can't I let it go



There's gotta be more to life...
Than chasing down every temporary high to satisfy me
Cause the more that I'm...
Tripping out thinking there must be more to life
Well it's life, but I'm sure... there's gotta be more
Than wanting more



I've got the time and I'm wasting it slowly
Here in this moment I'm half way out the door
Onto the next thing, I'm searching for something that's missing



There's gotta be more to life...
Than chasing down every temporary high to satisfy me
Cause the more that I'm...
Tripping out thinking there must be more to life
Well it's life, but I'm sure... there's gotta be more
I'm wanting more.....



I'm always waiting on something other than this
Why am I feelin' like there's something I missed.....



There's gotta be more to life...
Than chasing down every temporary high to satisfy me
Cause the more that I'm...
Tripping out thinking there must be more to life
Well it's life, but I'm sure... there's gotta be more to life...



Than chasing down every temporary high to satisfy me
Cause the more that I'm...
Tripping out thinking there must be more to life
Well it's life, but I'm sure... there's gotta be more to life....life..
ohh...more to life..life..theres gotta be more to life...
ohh...more to life....theres gotta be more to life...ohhh 

Firefly out..

Wednesday, December 28, 2011

Rabu yang ting tong

adoi..kepala pusing..pagi tadi dah la bangun terkejut...hu...sebenarnye dah bangun mandi n solat subuh...lepas subuh entah mcm mana tetido..(ceh padahal mmg nk sambung tido sbb konon awal lagi..he..)..bangun2 tengok jam..HAA......dah pukul 8?..gile..bangun terus pikir, dah mandi ke ek?kui3x..dah la...g gosok bajun ala kadar, tudung ala kadar, terus berdezup g keje..tapi still cardax tadi kul 8.45..huk..first time dlm  2 tahun datang lambat..hu...apada...so, g keje dalam keadaan ting tong..makan nasi goreng sambal, tambah pening kepala..Ajinomoto..huk...pening2...cptla kul 5.30..nk berdezup balik..he..

Firefly out..

Wordless Wednesday #3 : Black & White- Classic!! Bandung trip sneak peak!!





firefly out..more from Bandung coming up!!

Tuesday, December 27, 2011

Hotline Service Maxis&Celcom -Seriously WT#

Lesson Learnt,

if ada any problems with Celcom or Maxis, x kira la pasal sim card ke, line ke, broadband ke, you guysbetter refer straightly to their center..x payah buang2 masa nak call berbagai..menghabeskan kredit n of coz masa..coz in the end, they will said, "cik kena pergi center la"..seriously WTF...

Mood : sangat geram.....

Firefly out

Sunday, December 25, 2011

Happy Belated Bezday to Along!!Zuraidah Bt A.Kadir

he..dah jadi habit kan..suka wish bezday orang lambat kan...he...semalam 24 dec 2011 Bezday my lovely Along saya...dah tua dah Along saya ni..hahahaha..(mati kalau dia baca)...kalau nak tahu Along la mummy kepada Danial Senior n Danial Junior....he..so, dikesempatan ni nak wish to my Along, Happy belated Bezday, semoga panjang umur and dimurahkan rezeki n happy selalu...ehem..bila nk belanja aku ni....hahahahahaha..




Firefly out..anda semua dah start wat wish list untuk next year?jom pikir sama2...

Friday, December 23, 2011

Carpal Tunnel Syndrome(CTS) : Mouse Wrist support

Salam semua...he...sekejap je masa berlalu kan..ari ni dah ari jumaat..jap lagi lepas je balik kerja saya nk berdezup pulang ke Selayang...he...last week balik minggu ni pun balik gak kn..pokai2...

he...back to story...saya baru je beli benda ni...nk tahu apa benda ni...ha..ni la dipanggil mouse wrist support ..apa gunanya?..buat pengetahuan anda semua, mouse wrist support ni berguna sangat...especially bagi kita yang duk zaman canggih manggih yang xle berpisah dengan komputer ni kan..selama ni kita x sedar kan, bila kita guna mouse lepas lama2 kita pakai, perasan x tangan kita akan rasa kebas, cramp..ada x?kalau ada rasa ni semua..ha..hati2...anda semua mungkin ada Carpal Tunnel Syndrome...Apa tu carpal tunnel syndrome?
according to Mr Wikipedia : Carpal Tunnel Syndrome (CTS) is an entrapment idiopathic median neuropathy, causingparesthesia, pain, and other symptoms in the distribution of the median nerve due to its compression at the wrist in the carpal tunnel.(more info :http://en.wikipedia.org/wiki/Carpal_tunnel_syndrome)

ni ha gambarnye..
akhir2 ni saya selalu sakit kt bahagian wrist and jari2..so, saya risau la kan...so untuk mengelak kan CTS ni, saya beli la mouse wrist support ni..untuk lebih ergonomic..almaklumlah sepanjang hari dengan komputer kan...so better prevent than cure kan...sbb dengar cerita kalau kena CTS ni..nk ok kena bedah je...hu...x seram?seram kan...so sesape yang rajin pergi je kedai komputer..confirm ada jual...




he..bergaya x?ps:sila abaikan kegemukkan saya..


and kalau x nk beli, ada lagi senaman ringkas yang boleh elak CTS ni..before start keja setiap pagi, try wat senaman ni ye..(more info :http://www.eatonhand.com/hw/ctexercise.htm)..jom kita praktis sama2..he..




okla firefly out..ada meeting..he...

Thursday, December 22, 2011

Someone Like You

I heard that you're settled down
That you found a girl and you're married now.
I heard that your dreams came true.
Guess she gave you things I didn't give to you.

Old friend, why are you so shy?
Ain't like you to hold back or hide from the light.

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I begged
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead, "
Yeah

You'd know how the time flies
Only yesterday was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I'd hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I begged
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."
Yeah

Nothing compares
No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you
Don't forget me, I begged
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I begged
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."


Firefly out

Wednesday, December 21, 2011

Wordless Wednesday #2 : Croissant for lunch

sila abaikan kegemukkan saya..

FIREFLY OUT

Cuci Mulut : Kacang sambal

adoi..ngantuknya mata nk bekerja ari ni....syaitan byk gayut2 ni..ish3x...so untuk menghilangkan rasa mengantuk...he...makan la kan..apa lagi...

kacang sambal pemberian Kak Hernee.

Ps: bila la nk kurus ek mcm ni...kui3x..

Firefly out

Tuesday, December 20, 2011

Monday Blues on Tuesday

adoi...ni la..smlm dah cuti..ari ni dah kena Monday Blues...grr....mcm harem...poning kepala ni...semua nk kena buat..ingat robot...eee...ikut hati nk tender je ni...sabar sabar...fuh...Istighfar banyak2 buat2 bersabar..ari pertama bekerja...jgn a nk menyumpah seranah org sangat nye Cik Zuritah...Istighfar banyak2..

PS:tengah marah2 tadi, dengar mp3 kt HP, kuar Surah Yassin...Allah bagi pertunjuk disaat Syaitan mula berjaya menyelinap dalam hati...Astaghfirullah Al-Azim...Allahuakbar...

Firefly out..

Monday, December 19, 2011

Saya Budak Baru Belajar 4 : Reunion Weekend

huwa...its totally reunion weekend...oh ari ni saya cuti dalam x cuti...paham x?buat2 la paham nye...he..hujung minggu yg baru lepas ni, saya spent wif my frenz semua...ari sabtu saya lepak ngan cik paya aka cik Farah bukan nama sebenar n cik Syidah...dorg ni member2 saya kt UiTM S.alam muda2 dulu..sebenarnya plan nk jumpa semua sekali, tapi yg lain ada plan laik lak..so, ktrg bertiga je la g jalan2 kt Wangsa Walk..g mkn2,borak2,lepak2, nyanyi2 n jalan2..he...first time dia dengar cik syida nyanyi..kui3x...tapi mmg best la sbb dah lama gak x jumpa drg..korg yang lain next time plan jgn buat plan lain lak ye..i babab nanti...hahahahah...

ni paya yg dah kurus

ni syida yg mmg selalu kurus..

paya tgh feeling menyanyi, syidah lak pilih lagu
ha...cik punya blog jgn ditanya mana gambarnye...dia busy amik gambar n nyanyi..so xde la gambar dia..lagipun dia kan pemalu...hahahahaha...

settle cerita ari sabtu, ari ahad lak..ari ahad mcm biasa la kan cuti2 sekolah ni....majlis kawen!!!,,minggu ni ada dua org kawan sekolah punye majlis kawen...first ana kassim then Najwa...najwa ni punye rumah selang berapa rumah je ngan saya...takkan saya x g kan..he...

gambar ni saya amik kt FB kawan saya...Source

Ana&husband

gambar bebdk SAMER

Najwa & Husband
overall..mmg best la minggu ni..he..

okla..firefly out...nk siap2 nk balik Gelang Patah...


Thursday, December 15, 2011

Ribena Blackcurrant

Suatu tengahari di McDonald drive-thru,


customer: 1 set chicken McNuggets, air tukar blackcurrant.
McD staff: .......(sunyi)...
customer:Air tukar blackcurrant(ulang semula cakap).
McD staff: kt sini xde blackcurrant, ribena ada..
customer: ha yela ribena...sama la tu..(dalam hati, wtfish ribena tu bukan brand ke, air nye kan air blackcurrant)..ces..

kesimpulannya..

softlan is a brand, sebenarnya softener,
pampers is a brand, sebenarnya diaper,
Milo is a brand, sebenarnya coklat malt,
Ajinomoto is a brand, sebenarnya MSG
and etc..etc..

Firefly out...




Teh Botol in Malaysia!!!


ya..ya...i know...mcm org jakun kan...he...maybe before this Teh botol ni memang dah ada kt Malaysia..tapi saya baru nk kecoh2 kan..hahahaha...al maklumlah before this tak habis minum Milo or 100 plus, x pernah terpikir nak minum air lain...he...tapi masa kt Bandung ari tu, air paling femes kt sana ialah Teh Botol..bersepah-sepah air Teh botol ni...saya, Afzan n Anis gila minum air teh botol ni masa kt Bandung..x kisah la mkn ape, air mesti air Teh botol...hahahaha...kat Bandung ada dua.. originally air teh botol ni dalam botol..ala botol kaca tu..ingat x masa zaman kita kecik selalu minum air gas yang dalam botol tu..yang penutup dia kita buat main tu...ingat x?ha..yang tu la...tapi sekarang dah ada teh botol dalam kotak dah...he..senang sikit kan...yang bestnye...teh botol ni perisa jasmine...so x sama la mcm teh biasa..ye dak...

Al-kisah penemuan, pagi tadi teringin minum air Milo, otw g kerja singgah kedai jap...tengah cari2 air Milo nampak lak air ni...mcm familiar je kan...he..ingat nk amik, tapi teringat nk minum Milo lak..tak jadi, bawak duit RM3 je...air Teh botol versi dalam kotak kt kedai tu RM1.50(hu..agak mahal sbb kt Bandung kan satu botol 1000 rupiah je bersamaan dalam 40sen la..)..Milo dah RM2 (yang dalam Tin)....so, amik je air Milo, bila dah pergi kereta..tetibe mcm nk beli gak la air teh Botol tu..so amik lagi 50sen dalam tempat simpan syiling..g kedai balik..he...adoi..tetibe kenangan di Bandung menerpa..hua..nak cuti lagi!!!hu....oh ye ada hutang nk up entry pasal Bandung..nanti ye...he..

Firefly out..

Wednesday, December 14, 2011

Ketam masak sambal percuma-Rezeki dari langit

Hari ni abes menu diet saya...hu...bila lak saya ada menu diet ni ek?he...nanti saya cerita ye...alkisah since dah mkn banyak,so nak tak nak terpaksa double up time for cycling...grrr...asal la susah sangat nk jadi kurus balik ni...tetibe tensen...hu....tengahari tadi ada event company, nak x nk kena la mkn sea food dengan banyak nya...nak jaga hati semua org kan...then, dah abes mkn, ketam yg diorder banyak lak lebihnya..nk tak nak bos suh bungkus bawak balik..rezeki lebih kan..xkn nk tolak...Alhamdulillah boleh share ngan housemate...ye x?..he..so ni la yg terjadi kepada ketam2 yg di bawah pulang..


SEBELUM


SELEPAS


burp..Alhamdulillah...kenyang dah...abes mkn lepak tengok tv jap...yela tengah diet, xkn nak terus masuk bilik, confirm berlayar kan nanti..kena la tahan mata tgk tv jap...dah xde cerita nk tengok,then baru g naik basikal..adush mkn banayk so kena double up usaha...fighting!!!

btw, sila abaikan gambar yg bergegar gegar ni..al maklumlah HP ''samsúeng yg murah je..he...jadila kan..

till then...firefly out..

it is supposed to be wordless Wednesday?he..terjejoh lak...kui3x..

Wordless Wednesday #1-Chemistry=Kimia

Rindu nk jadi CHEMIST!!!

Lunch time

Ari ni diet x jd.kena paksa mkn sdp lak.hpt.jmpt makan semua.


Lunch time, a photo by zufik_ita on Flickr.

firefly out.

Tuesday, December 13, 2011

Lunch @ 3.30

Jom mkn tengahari..lewat sikit...dah jadi makan petang da..he...jemput mkn pisang goreng n karipap semua..boleh jadi kurus cegini..kui3x..

credit pic to en nazam yg mengulor waktu keje..
Firefly out..

Monday, December 12, 2011

Penangan Nasi Goreng Hitam



aduh..poning kepala oden...tengahari tadi saya order Nasi Goreng Hitam(nasi goreng kicap sebenarnya,saya ngan Kak Hernee menjejoh panggil nasi goreng hitam..hahahha...) kt cafe bawah dekat tempat keje saya la kan..tapi nk tambah penyedap tambah Nasi goreng hitam dengan ayam masak sambal...pergh...entah berapa la kalori kan...hu..tapi sedap..tapi kan..ada tapi lagi..lepas makan je..pergh..terus saya pening kepala, rasa nk termuntah..siyes...mmg ini bukan tipu tipuan...saya rasa dlm Nasi goreng hitam tu mungkin la kan..banyak Pak aji kot...pak aji tu ape?ni hah kt bawah ni...hu..




Ajinamoto ni nama komersial la kan...kalau ktrg chemist ktrg kenal as MonoSodium Glutame or singkatan MSG...sodium salt of glutamic acid...sejenis non essential amino acid..yang selalunye digunakan as food additive..nk bagi makanan sedap..


nak membebel banyak sangat pasal Food Chemistry ni kang korg semua ngantuk lak baca blog ni kan..so, if interested you guys can just type Monosodium Glutame kat google nye...he..


oh ye tengah pening2 kt opis..pagi2 ni topik hangat ialah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) RM500...n semua nk cari borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) RM500 n download borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) RM500 ni..sebenarnye saya pun still x paham sangat pasal benda ni..kalau korg rajin, sila klik link ni..
ari ni banyak lak suruh org cari kan...nmpak sangat cik punye blog malas...he..

For now,

Firefly out..kepala pusing..

Oh ye..terpaksa tukar template blog ni balik since template tu buat saya pening kepala..hahahaha..jones sungguh...



Waiting outside the line


The song that will boost up our energy today!!
Have a nice day!!

You’ll never enjoy your life,
living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
how you gonna reach the top?

Rules and regulations,
force you to play it safe
Get rid of all the hesitation,
it’s time for you to seize the day

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

Try to have no regrets
even if it’s just tonight
How you gonna walk ahead
if you keep living blind

Stuck in my same position,
you deserve so much more
There’s a whole world around us,
just waiting to be explored

Instead of just sitting around,
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now, just let it go

Don't wanna have to force you to smile
I’m here to help you notice the rainbow
Cause I know,
What’s in you is out there

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

I’m trying to be patient (I’m trying to be patient)
The first step is the hardest (the hardest)
I know you can make it,
go ahead and take it

Waiting, waiting, just waiting I’m waiting
I’m waiting, waiting, just waiting
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines


You’ll never enjoy your life
Living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?


Firefly out..

Sunday, December 11, 2011

Me n Kuat Makan...he..


oh....cepatnya masa berlalu, baru je nak menikmati rasa indah berhari minggu, then, suddenly, ari ni dah Ahad..ooooooooo...malasnye nk bangun awal2 g kerja...hu....tabahla wahai hati..hu..ingat sikit usia awak tu semakin meningkat..dah xle nk enjoy2 sangat mcm dulu2 masa muda2..hu...ok..back to the story..nak cerita, minggu ni makan sedap..he...ari jumaat..T.G.I.F...steak tu...he..thanks to my housemate Afzan aka Nurul sbb dia belanja ktrg..he...smlm ktrg g mkn Nasi Ayam penyet kt Skudai..ehem..tetibe rasa mcm budak2 Universiti lak lepak kt area Skudai..he.....

and ari ni, chef diimport khas dari Melaka ..sape? Chef Sher Sen 5 Rencah 5 Rasa tu ke?bukan..bukan...he...ni lagi hebat ni...he..nk saya kenalkan ke?he..mestila housemate saya lagi sorg..Cik Anis...he...mmg superb la Anis masak...he..menu dia, Ikan siakap masak sweet sour, sotong goreng tepung kentucky and brokoli goreng...ha..terliur x?sedap tu...sedap sampai lepas mkn ktrg semua terlelap tido..hahahaha..saya terlelap lepas abes tgk Boboiboy episode baru...he...ngantuk betul rasanya mata..ni ikutkan hati nk sambung tido, tapi rasa mcm awal sangat tido, kang pagi esok sakit kepala lak sbb terlebih tido..hu...ni yg rajinkan diri taip entri ni...so untuk korg semua..jemput mkn nye..tapi dalam gambar je la..he...







ok la firefly out...
Selamat berkerja untuk Isnin esok!!
Fighting!!

Saturday, December 10, 2011

New Template : Twilight Saga Breaking Dawn

wa...dah tukar rupa...he...smlm boring2 ngan kak hernee kt opis(opss, kantoi mengulor kt opis)...Kak Hernee jumpa one website yang comel2 je template for blog...so saya pun terkenan kt satu tempalte ni..cute an..hahahaha...tapi mmg mcm agak complicated la nk bukak kan..tapi dah terkenan...hu...so,kalau sesape yg baca blog saya ni, so sorry kalau rasa menyusahkan..tp sometimes kita kena be outside the box tau...so, jom sama2 kita menyusahkan diri sendiri..he...yang susah sikit sbb kena guna navigation je..he..so, kalau nk bukak blog ni, nk baca blog, arahkan cursor kt navigation, then click kt blog, kalau nk tgk profile saya, leh click kt profile, kalau nk chat?tkan kt chat, n for my previous update, click kt links..mudah je kan..he..nampak je complicated...



kalau sesape yg berkenan gak ngan template ni leh klik kt pic ni...
there's a lot of tempalte you can grap...http://www.blogskins.com/

and for the song, A thousand Years by Christina Perri,
sebenarnye mlm smlm baru berkesempatan tengok movie Twilight Saga Breaking Dawn..
tu yg terkenan nk letak lagu ni kt blog...he..
Enjoy...
Btw, hensemnye Edward and Jacob....
kalau dapat suami mcm drg sumpah tak cari lain..he..
gurau je..
so apa aktiviti ari ni?
tido samapi pengsan...
hahahahaha..

Okla Firefly out..

Friday, December 9, 2011

GIVE ME SOME SPACE!!


i'm seriously need a space right now...damn...
Firefly out..

Thursday, December 8, 2011

Laluna-Selepas kau pergi


nak update blog..tp..
bkn malas, kurang sihat,
nak cerita pasal g Bandung,
dah edit gambar da,
tapi dari ari tu,
x update2 lagi,
keje pun banyak,
hmm...
tunggu saya sihat n x busy,
nanti saya update ok,
sekarang ni,
mood layan lagu ni,
kenapa?
hmm...

Firefly out..

Selepas kau pergi,
tinggallah disini kusendiri
Ku merasakan sesuatu,
yang t’lah hilang di dalam hidupku

Dalam lubuk hatimu,
ku yakin kau pun sebenarnya tak
inginkan lepas dariku,
tahukah kau kini ku terluka

Bantu aku, membencimu,
ku terlalu, mencintaimu,
dirimu begitu,
berarti untukku..

Kau telah mencinta,
dan dicintai kekasihmu,
ini tak adil bagiku,
hilanglah damba tinggallah hampa

Lupakan ku, dalam tidurmu,
yang pernah, mencintaimu
kau memang tercipta,
bukanlah untukku

La la, la la la, la…


Tuesday, December 6, 2011

6/12/2011-Azfar Danial turns 3!!!

yeah..its 6 December 2011..Buah hati kami sekeluarga turns 3 years old dah..he..sekejap je si Azfar DAnial ni dah besar..he...cepat betul masa berlalu...Buat Azfar Danial, Ade(nama panggilan saya-singkatan bagi Mak De) wish Happy Birthday dear, moga membesar jadi anak yang soleh, taat pada mummy n babah you, peliss....be nice ok...belajar pandai2, hormat orang tua and bla bla bla...(Ade malas nk membebel panjang3), Ade will always love you..nanti Ade beli hadiah..(ehem, bila Ade ada duit lebey tau)...he...luv you Didi...









Firefly out..

Perkara sunat dilakukan pada hari Asyura

Salam,

Sempena 10 Muharam ni nak share sikit info, as we know, as Muslim, supposedly we aware that 10 Muharam dipanggil Hari Asyura, According to Wikipedia,


"Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arabasyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu pada 10 Muharram.

Mengikut masyarakat Islam, hari Asyura telah menyaksikan banyak sejarah besar dan keajaiban berlaku ke atas para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti juga yang diamalkan olehMuhammad s.a.w."

Menurut tradisi masyarakat Islam, Nabi Muhammad s.a.w. melakukan puasa Asyura sejak di Makkah lagi memandangkan puasa Asyura merupakan amalan biasa masyarakat tempatan. Apabila baginda berhijrah keMadinah, baginda turut mendapati yang kaum Yahudi turut berpuasa pada hari Asyura (atau bagi mereka adalahYom Kippur yang juga pada hari kesepuluh). Ketika itu, baginda mengesahkan dan mensyariatkan puasa sehingga ia menjadi satu kewajiban kerana baginda merasakan masyarakat Islam lebih dekat dengan Nabi Musa. Ibn Hajar al-asqalani, dalam pernyataannya terhadap Sahih Bukhari mengatakan yang syariat puasa telah dijadikan kepada bulan Ramadhan setahun kemudian. Kini, masyarakat Islam melakukan puasa pada 10 Muharram sebagai amalan sunat dan bukan kewajiban.

Masyarakat Islam turut percaya akan berlakunya kejadian besar ketika 10 Muharram: 



  • Hari pertama Allah menciptakan alam. 
  • Hari pertama Allah menurunkan rahmat. 
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan
  • Allah menjadikan 'Arasy
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz. 
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril. 
  • Nabi Adam a.s. dicipta. 
  • Diampunkan dosa Nabi Adam a.s. setelah bertahun-tahun memohon keampunan kerana melanggar larangan Allah. 
  • Nabi Idris a.s. diangkat darjatnya oleh Allah dan Malaikat Izrail membawanya ke langit. 
  • Diselamatkan Nabi Nuh a.s. dan pengikutnya dari banjir besar selama enam bulan dan bahtera baginda selamat berlabuh di puncak pergunungan. 
  • Nabi Ibrahim a.s. dilahirkan di kawasan pedalaman dan terselamat dari buruan Raja Namrud. 
  • Nabi Ibrahim a.s. diselamatkan Allah dari api Raja Namrud. 
  • Nabi Yusuf a.s. dibebaskan dari penjara setelah meringkuk di dalamnya selama tujuh tahun. 
  • Nabi Yaakub a.s. telah sembuh buta matanya ketika kepulangan anaknya Yusuf di hari tersebut. 
  • Nabi Ayub a.s. disembuhkan dari penyakitnya. 
  • Nabi Musa a.s. telah diselamatkan daripada tentera Firaun dan berlakunya kejadian terbelahnya Laut Merah. 
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa a.s.. 
  • Nabi Yunus a.s. selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam. 
  • Kesalahan Nabi Daud a.s. diampuni Allah. 
  • Nabi Sulaiman a.s. dikurniakan Allah kerajaan yang besar. 
  • Nabi Isa a.s. diangkat ke syurga ketika diburu oleh tentera Rom untuk menyalib baginda. 
  • Saidina Hussein ibni Ali telah syahid akibat dibunuh dengan kejam di Karbala oleh kaum Syiah Kufah, dan mereka kemudiannya memfitnah Khalifah Yazid ra dari Bani Umaiyah membunuh Saiyiduna Hussain ra. Fitnah ini digembar gemburkan oleh kaum Syiah, dan mereka mengelirukan umat manusia dengan menyambut hari Asyura dengan 'pesta menyakiti diri' konon sebagai tanda kesal diatas kewafatan Saiyiduna Hussain ra. 

(Sumber:http://ms.wikipedia.org/wiki/Hari_Asyura)


Banyak perkara2 sunat yang boleh kita lakukan sepanjang hari ni...lets share,
  • Puasa Sunat Asyura dengan niatnya dibaca "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." 
  • Melapangkan masa / belanja anak dan isteri 
  • Memuliakan fakir miskin 
  • Menahan marah 
  • Menunjukkan jalan yang lurus/membetuli orang sesat/orang yang salah(terpesong aqidah(tauhid) dan akhlaknya) 
  • Menyapu / mengusap kepala anak yatim(menghormati dan memuliakan mereka) 
  • Bersedekah 
  • Memelihara kehormatan diri 
  • Mandi Sunat dengan lafaz niatnya: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala." 
  • Bercelak 
  • Membaca Qulhuwallah(Surah Al-Ikhlas) hingga akhir seribu kali 
  • Sembahyang sunat empat rakaat dengan lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas al-Fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali. 
  • Menjamu orang berbuka puasa 

PS: terkilan tahun ni tak dapat Puasa Sunat Asyura sbb "mamnuk"...hu..

Firefly out..

Sunday, December 4, 2011

Dah abes dah weekend?

wa..sekejap je dah nk abes Ahad..rasa mcm tak cukup rehat je tau..hu..pejam celik tetibe dah ari Ahad..mcm mana ni?penat x hilang lagi...hu..Hari Isnin n Selasa ni kena keje extra time lak..hu..pitamssssssssssss...huhuhu...rasa2 kalau saya wat muka comel Asyraf kt bawah ni..ada org x nk kesian kt saya..hu...nk cuti panjang lagi...hu...





firefly out...

Saturday, December 3, 2011

Kenny Rogers Roasters : Bad service

Finally its weekend..he...last night keluar g cari barang untuk ofis anis, so before cari barang ktrg g singgah mkn...since tempat yg dituju ialah JUSCO, and takde la byk choices untuk tempat makan kt JUSCO tu, ktrg pun pilih je la Kenny Rogers as usual, lagipun anis teringin nk mkn spaghetti thai kt situ..saya n afzan pun ok je sbb dah lapar..sorry to say la kan...saya rasa semua org dah tahu yang service kt Kenny Rogers kt dkt2 ngan rumah saya kt Jb ni mmg mcm hampeh...lama ktrg duduk baru ada budak nk amik order...setiap kali g sana, baru nk order je mesti budak yg amik order tu cckp ..äyam kena tunggu 30 minit"..hmm dah biasa dah la kan...while waiting for the food to be serve, saya terperasan yang ada one family tu dah fed up, drg duduk lama waiting for someone to take their orders tp takde org datang..so, enough of waiting, drg just blah..kan dah rugi customer kan...

Then, when our food dah sampai, budak yang kerja kt situ letak pinggan ktrg mcm marah2, hempas2...boleh x?apala teruk sgt kn...saya perasan, byk meja yg still tak dikemas after customer left..drg biar je atas meja...ish3x..

Bila dah abes mkn, ktrg pun mintak bill and kebetulan saya nk budak tu tolong tapaukan muffins ktrg yg x larat nk abeskan.mmg selalu mcm tu pun, muffin ktrg x pernah mkn kt situ confirm mesti bawak balik..and kebetulan,pinggan yg is musffin tu ada creamer n sugar packet since anis minum hot tea kan..saya pun bg je terus ngan pinggan tu sekali..then dah bayar, g kt kaunter nk amik muffin tu...guess what..budak tu p tapaukan sekali sugar and creamer packet tu, what the duck?perli aku ape budak ni..budget gue nk sgt gula n krimer tu..daaa...kt rumah pun berlambak dik oi...siap yang anis dah pakai pun dia taruk semua dlm tu...apala customer service drg ni ek..teruk sgt...so my advise. think twice before g mkn kt sana ok..and guess what, after ktrg abes beli barang about 1 hour and a half later..otw nk g parking, lalu balik kt Kenny Rogers tu, ktrg punye leftover food still kt meja ktrg duduk tadi..x berkemas lagi...OMG...apa la kan...But seriously ni bkn first time ktrg dapat layanan buruk mcm ni, before this pun pernah gak...emm..lama2 tutup la kedai..customers semua lari..

ni adalah buktinya

tgk yg dah pakai pun drg tapaukan sekali



Okla firefly out..tensi..

Princess Collection : Make-Up!!

he...Princess dah disolekkan kasi cantik sikit..thanks to my lovely Mak...he...luv u la Mak...


Before


AFTER





gambar blur..tukang amik gambar tangan x bedung..


Spoiler buat Princess..Mak yang belanja..Mak cakap kalau xde spoiler x cantik..dah ckp byk kali x payah..tp dia insist nak belanja..siap ada lampu break tu..so, saya menerima dengan hati terbuka..he..Thanks Mak..love you.angah g pasang...Along teman angah g order...he.......thanks Along n Angah too...Adik lak tukang tengok je...kui3x...

Firefly out..