Monday, January 3, 2011

Shop in Jipaban today!

Saya Budak Baru Belajar 2

Ni la bila da rajin nak mengupdate blog..mengadap je la..kalau da tetibe malas..memang sunyi sepi la kan...Kali ni saya bukan nak cerita pasal budak sekolah darjah satu lagi dah..saya nak cerita pasal adik saya yang baru je mendaftarkan diri ke unversiti Teknologi MARA untuk sambung ijazah Sarjana Muda dalam Art & Design (Textile)..seperti yang sedia maklum..kalau amik degree kt UiTM of course la dapat Kampus Induk iaitu UiTM Shah Alam..

Semalam saya ngan Angah bawaklah dia pergi daftar Kolej..supposedly,adik saya x dapat kolej..tapi disebabkan ktrg fikir nk senangkan dia,kitorang try la nk dapatkan kolej untuk dia..pergh..punya jammed UiTM..punyalah ramai gila orang berpusu-pusu nak dapatkan kolej..yang membuatkan saya tension..kitorang di tolak kesana-sini..sekejap orng ni suruh pergi sini,da pergi,dorang suh pergi sana balik..so saya rasa sangat x puas hati la kan..sbb macam management tak beberapa teratur...bukan apa..saya kesian tengok Ibu Bapa yang datang jauh2 untuk hantar anak dorang...kena tolak sana,kena tolak sini..tunggu dalam panas...ish3x..supposedly x jadila macam tu kan...dulu masa saya daftar xde lak macam ni...hu..tak tahula..

sambil menunggu adik saya daftar and nak dapatkan kolej,saya ngan angah pun melangok la dua org..sambil2 tu tengok la gelagat budak2 junior semua nak mendaftar..al maklum lah konon ktrg ni kira senior la ka..tp yang kelakor nye..bebudak tu semua ingat saya yang nak daftar belajar..haha..tak kusangka...awet muda rupanya saya..haha...tanya saya..dapat kolej ke x la..fakulti apa la..kos apa la..dapat kolej ke x la..he..sorry ye dik,akak da lepas da smua stage2 ni..da lalui da semua...kah3...kekadang terpikir maybe memang betul saya nampak macam baya2 dorg since saya konvo degree from UiTM pun masa tu umur saya 22 tahun..sbb ada sesetengah masa umur saya tengah buat diploma..macam teradvance lak kan..muda2 da ada degree...tetiba terasa semangat nk sambung master..he..azam 2011 tu...nak capai tahun ni ka??he...nantikan..

sambil gelak2 tengok junior2..tengok lah jugak adik senidiri kan..sekejap2 tengok adik saya macam slow and blur sikit..ktrg ketuk dia suh dia cepat sikit...setelah di tolak kesana-sini dan menunggu lama..akhirnya selesai..dapatlah adik saya kolej seroja...kalau ikutkan saya,saya prefer dia duk kat kolej2 baru macam Melati or Mawar..selesa sikit kan..sbb satu bilik paling max 3 or 4 org saya rasa,Tapi kesian lak dia nak ulang alik ke fakulti jauh...so,better duk seroja la kot...walaupun terpaksa berkongsi bilik ngan 8 org..tak pe kot..sebab drg satu bilik pun semua kenal...satu kampus masa diploma dulu..

Walaupun adik saya belajar dekat je kat Shah Alam,tapi saya rasa risau gak..he...da nama pn kakak kan...rasa macam dia belajar jauh sangat..padahal kalau nak balik setiap hari pun boleh...hahah..poyo sungguh..kalau adik saya baca ni mesti dia kembang kempis hidung..he..

sekitar registration day..

Kenapa gambar ni buat saya nampak sangat gemuk..hu..(T_T)
gambar ni pun nampak hodoh...hu..


gambar curik..he..


he..adik pose dpn pejabat kolej seroja..he..

okla firefly out nak p mandi..lalalala

And for now...

UiTM di Hatiku..



Wujudmu Di Sini Di Tanah Anak Merdeka

Bagai Obor Ilmu Memayungi Putera Puterinya

Pelopor Hidup, Budaya Bangsa, Agama.... Negara
Pembentuk Akhlak Manusia, Agar Jadi Sempurna



Ku Yang Melangkah Ke Sini Ingin Mempelajari

Rahsia Di Muka Bumi Dengan Cara Hakiki
Tunjukkan Aku Jalan Ilmumu
Untuk Ku Menuju
Destinasi Cita-cita Negara Dan Bangsaku



Majulah Bangsa, Maju Negara

Berkat Usaha Jaya Mara
Kami Berikrar Akan Berjasa
Hingga Kita Berjaya….Demi Bangsa



Watikah Yang Ku Miliki Kan Ku

Semat Di Hati
Janjiku Pada Pertiwi Untuk
Menabur Bakti
Ku Sempurnakan Seikhlas Hati
Membela Negara
Doa Restu Ayah Bonda Ku
Untuk Mu Semua
UiTM Usaha Takwa Mulia



Saya Budak Baru Belajar 1

Hari ni kan hari pembukaan sekolah sesi 2011..tadi saya tengok berita jap..comel betul tengok budak2 darjah satu ngan tadika..macam2 ragam..al maklumlah...persekitaran baru..he..teringat zaman muda2 masa saya sekolah dulu..saya ni dalam famili memang paling "cengeng"..he..(cengeng tu maksudnya kuat menagis tau..)..masa sekolah rendah dulu, darjah satu tak silap saya, cikgu suruh beli buku..ala masa kt sekolah kn selalu ada lori yang datang jual buku2 cerita semua tu..padahal x wajib pun beli..tp disebabkn masa tu saya kurang bijak..he..saya ingat semua org wajib beli..hu..nk dipendekkan cerita saya takut nk mintak mak n abah duit nk beli buku...saya pergi kelas angah saya..(sambil nangis2 tau)..melalak nk beli buku gak...masa tu angah saya terpaksa korbankan duit belanja rehat dia bg kt saya..he...tp x ckup gak..so pergi pulak kelas Along..baru cukup...hahaa..bila fikir2 balik..memang kelakar lak..kesian angah n along saya ada adik yang cengeng macam saya..hahaha..

Ada lagi satu yang saya ingat, saya pernah menangis dari start waktu sekolah sampai abes waktu sekolah..he..nak tahu kenapa?sbbnya,ada budak main2 kejar2 dalam kelas,then, terlanggar bekal air saya sampai tumpah..hu..saya punya x berhenti menangis sampai cikgu kelas saya..Cikgu Laili risau...bila ptg tu Abah saya datang jemput baru saya berhenti nangis..tu pun sbb abah ckp.."baik diam,nanti abah pukul kang"..hu...bila fikir balik..mesti abah malu ngan cikgu Laili kan..Cikgu Laili adalah cikgu yang paling best saya arasa..sekarang dia da pindah dekat je ngan rumah saya...selang satu lorong..hahaha..setiap kali jumpa or terserempak ngan dia..dia mesti senyum  kat saya..he..saya lak setiap kali jumpa dia tetiba shy shy cat..he..malu tul la..

Selain Cikgu Laili, cikgu yang saya ingat masa kt Sekolah Kebangsaan Taman Selayang 2 ialah guru kelas darjah 2 saya..Cikgu Narimah..Cikgu Narimah ni, mak kepada kawan baik saya kt sekolah masa tu..rumah dia pun dekat je ngan rumah saya..saya ngan anak dia pun satu kelas..sebab tu ktrg rapat..dulu Cikgu Narimah selalu bagi saya air kotak coklat free ngan kupon untuk dapat makanan, x silap saya RMT kot org panggil...so, saya memang selalu la dapat makanan free..nge..lagipun Cikgu Narimah selalu tulis kat report card saya..Kelakuan=Sangat baik..he..org lain selalunya dapt Baik je tau...lepas habis darjah 6,Cikgu Narimah pindah sekolah..so, dia pindah rumah..then, saya pun masuk asrama..so saya ngan anak cikgu Narimah iaitu Hana lost contact..samapi la middle of last year, adik hana add FB saya...so,saya dapt contact Hana balik..bayangkan after 10 years...huh...and saya dapat tahu Cikgu Narimah da pun meninggal dunia last year...terkejut saya dengar..bagi saya dia antara cikgu yang banyak berjasa dan paling baik...buat Cikgu Narimah, jasamu takkan saya lupa sampai bila2...Al-Fatihah..semoga Roh Cikgu tenang di sana...

Sebelum saya terlupa..budak yang mak saya jaga adik beradik dorang (ni yang no4)..da pun melangkah ke alam persekolahan harfi ni..nama budak ni Nur Ainin Nisaq..sekejap je bebudak ni da besar..rasa macam baru je main dukung2 dorg..he..he..Buat Nisaq..belajar pandai2 nanti Kak Ita bagi hadiah kalau dapat No 1 ok...jgn malas2..



okla firefly out..

And  for now..

Hazami-Tekad


Perjalanan kehidupan
Di kiri kanan dugaan Cabaran
Keseorangan menempuh ujian
Meneruskan perjuangan


(korus)
Takdir Maha Esa
Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita



Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba
Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai segala impian
(ulang korus)
(bridge)



Jika satu ketika
Langkah tidak terdaya
Berkat doa usaha
Tuhan Maha Esa
Menggapai cita-cita
(ulang korus)