Thursday, October 28, 2010

Water

He..Selepas 13 hari projek Anti nasi berlalu, saya nak start satu lagi projek..he..namanya "Projek Water"...


saya ni memang kurang sangat minum air masak..tak tahu kenapa,memang dari kecik saya minum air masak/air kosong rasa pahit je tekak..he..so saya rasa saya kena ubah habit saya yang tak beberapa sihat ni..yela,asyik minum air bergula je,sampai jarang minum air masak..he..


so Mari bersama-sama kita minum Air Masak..yeah..


Ikhsan gambar =dari iPhone4 En Nazam..he..


Ni ha,nk share tips2 kesihatan berguna..


Berapa banyak air yang perlu kita minum?


(Credit to: http://cyberslimcenter.com/blog/air-dan-diet/)

 
Kuantiti air yang kita perlu minum bergantung kepada jantina, saiz badan, umur, keadaan kesihatan, makanan harian kita, tahap aktiviti fizikal, cuaca dan ubatan yang diambil. Tetapi, kita selalu disarankan untuk meminum sebanyak 2L (8 gelas air dalam sehari). Mengikut kajian yang saya buat, untuk mengira kuantiti air yang kita perlu minum, kita bahagikan berat kita dalam KG dengan 25. Hasilnya, itulah kuantiti air yang kita perlu minum dalam sehari.


Contoh: Berat kita 75kg bahagi 25 = 3. Maka, air yang perlu kita minum ialah 3 liter.




Untuk minum air dengan betul, disarankan agar;
(Credit to: http://cyberslimcenter.com/blog/air-dan-diet/)



• Minum 2-3 teguk setiap 10-15 minit



• Minum segelas air sebelum makan



• Segelas air lagi selepas makan



• Tidak minum semasa makan



Hasilnya, sangat memberangsangkan.






Minum air kosong boleh kuruskan badan
(Credit to: http://cyberslimcenter.com/blog/air-dan-diet/)


Fakta yang sangat mengejutkan. Kenapa? Air ni boleh kita katakan murahlah. Lagipun, untuk mendapatkan produk penurunan berat badan yang baik, harganya agak mengugat poket. Kalau kita tak nekad untuk berubah, mungkin kita akan membazir.


Air boleh membantu menurunkan berat badan kerana;
(Credit to: http://cyberslimcenter.com/blog/air-dan-diet/)


• Kalori dalam air kosong, tiada lemak, tiada minyak, tiada gula. Jika air kosong menganti air manis, kita boleh kurangkan pengambilan kalori


• Air boleh mengawal selera makan!


• Air boleh bantu kita dari terlebih makan. Sebelum makan, kita minum air kosong segelas. Mesti kita makan kurang dari biasa.


• Kalau kita rasa lapar belum pada masanya, cuba minum air, kebanyakkannya, rasa lapar akan hilang. Sebenarnya kita ditipu otak, kita dahaga bukannya lapar!






Tips untuk Minum Air dengan Cukup
(Credit to: http://cyberslimcenter.com/blog/air-dan-diet/)


• Sentiasa tanamkan dalam akal kita yang minum air ini ibarat kita mencuci filter….filter tu badan kitalah,


• Selalu pegang botol yang berisi air berhampiran dengan kita. Tak perlu besar-besar. 500ml sudah memadai.


• Setkan masa, contohnya, setiap sejam handphone kita bergetar menandakan masa untuk refill kita punya botol. Kalau handphone, kita cari kat “Timer”


• Kalau ada budget, belilah filter air yang boleh pasang kat paip di dapur tu. Airnya lebih sedap dan murah kosnya berbanding beli di kedai.


• Jika beli dari kedai, pilih botol yang bertutup putih. Airnya tidak mengandungi mineral, jadi ia ringan dan rasa sedikit manis. Mudah diminum dan tidak mengakibatkan rasa kembung. Harga yang bertutup putih ni murah. Sebotol 1.5L biasanya dalam RM0.60 ~ RM1.00. Ia dipanggil air minuman.




Bagi mendapatkan tahap kesihatan yang optimum, beberapa perkara perlu dilakukan seperti di bawah:-
  1. 1.Setiap pagi sebaik saja bangun daripada tidur dan sebelum memberus gigi, minum segelas air mineral sudah mencukupi. Atau kalau malas nak minum banyak cukup sekadar secawan air mineral.
  2.  Selepas memberus gigi dan membersih mulut, elak makan apa-apa atau minum air dalam tempoh kurang dari 30-45 minit.
  3. 2. Selepas30- 45 minit tersebut, barulah anda boleh makan atau minum seperti biasa.
  4. 3. Berehat selama 2 jam selepas 15 minit dari mengambil sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam supaya proses penghadaman boleh berjalan dengan baik.
  5. 4. Elak minuman berais atau pun air sejuk ketika mengambil hidangan yang berat. Hal ini kerana minuman berais ataupun sejuk ini lebih senang memerangkap kandungan minyak yang berada di dalam badan lalu bertukar menjadi lemak dan kolestrol .
Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ....
Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!.



Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini.


Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak  yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita.
Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.


Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.


Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!


Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.
Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..
Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...


Firefly out..


And for today..a little to not over you..




It never crossed my mind at all


That's what I tell myself
What we had has come and gone
You're better off with someone else
It's for the best I know it is but I see you
Sometimes I try to hide what I feel inside
And I turn around, you're with him now
I just can't figure it out
Tell me why you're so hard to forget
Don't remind me, I'm not over it
Tell me why I can't seem to face the truth
I'm just a little too not over you, not over you
Aren't memories supposed to fade?
What's wrong with my heart?
Shake it off, let it go
Didn't think it'd be this hard
Should be strong, movin' on but I see you
Sometimes I try to hide what I feel inside
And I turn around, you're with him now
I just can't figure it out
Tell me why you're so hard to forget
Don't remind me, I'm not over it
Tell me why I can't seem to face the truth
I'm just a little too not over you
Maybe I regret everything I said
No way to take it all back, yeah
Now I'm on my own, how I let you go
I'll never understand
I'll never understand!
Tell me why you're so hard to forget
Don't remind me, I'm not over it
Tell me why I can't seem to face the truth
I'm just a little too not over you
Tell me why you're so hard to forget
Don't remind me, I'm not over it
Tell me why I can't seem to face the truth
And I really don't know what to do
I'm just a little too not over you, not over you

Monday, October 25, 2010

Ice ice baby..

Hu..dari tengahari tadi bercita-cita nak update blog..tak lepas-lepas..entah apa kena entah ngan mailto:system..$%5E#%@^!^#^@%!! :p tensen ni..

he..da puas marah,nak tulis apa yang dikepinginkan tu..dari malam semalam,teringin sangat nak minum air Cool Blog...he..pernah try tak?ada setengah orang cakap tak sedap,sebenarnye memang ada perisa yang tak sedap..opss..sorry,i'm just be honest..Along saya suka kat Bandung Blog,Angah as usual Coklat Blog la,Adik Strawberi Blog,dan Mak cincau blog..he..Saya suka sangat kat kat Cappucino Ice blended blog..campur pearl sikit..pergh..menyengat rasa dia...minum satu cawan xtak ckup lah..harga dia RM4.10..tapi dia ikut perisa gak..ada banayk perisa..korang boleh check out kt laman web dia..tak pun pegi je kat mana-mana kedai dia..selalu kat shopping mall macam Jusco,Tesco,Giant and etc. trademark kedai dia senang je..warna pink..he.macam princess saya....he..

Laman Web : http://www.coolblog.com.my/


pergi lah try..

Firefly out...

And for today.. Crush by David Archuletta
Credit to:  http://www.lyrics-celebrities.anekatips.com/

I hung up the phone tonight,

something happened for the first time, deep inside
It was a rush, what a rush
Cause the possibility that you would ever
Feel the same way about me
It’s just too much .. just too much
Why do I keep running from the truth
All I ever think about is you
You got me hypnotized, so mesmerized, and I just got to know
Do you ever think, when you’re all alone
All that we could be, Where this thing could go
Am I crazy or falling in love
Is it really just another crush
Do you catch a breath, when I look at you
Are you holding back, like the way I do
Cause I’m trying, try to walk away
But I know this crush ain’t going away, going away
Has it ever crossed your mind when we were hanging
Spending time girl, are we just friends
Is there more, is there more
See it’s a chance we’ve gotta take
Cause I believe we can make this into
Something that will last, last forever, forever
Do you ever think, when you’re all alone
All that we could be, Where this thing could go
Am I crazy or falling in love
Is it really just another crush
Do you catch a breath, when I look at you
Are you holding back, like the way I do
Cause I’m trying, try to walk away
But I know this crush ain’t going away, going away
Why do I keep running from the truth
All I ever think about is you
You got me hypnotized, so mesmerized
And I just got to know
Do you ever think, when you’re all alone
All that we could be, Where this thing could go
Am I crazy or falling in love
Is it really just another crush
Do you catch a breath, when I look at you
Are you holding back, like the way I do
Cause I’m trying, try to walk away
But I know this crush ain’t going away, going away

Sunday, October 24, 2010

Oh makcik belakang rumah...

Oh makcik belakang rumah,jangam masak bau sedap-sedap..saya rasa terseksa tau..hu..da la 9 hari x makan nasi..lepas 2 bau lak makcik masak sedap-sedap..macam mana saya tahu sedap..ala dari bau pun dah tahu memang sedap...tak payah nak pelawa saya rasa pun saya da tahu...

tapi kan maksik,makcik berniaga ke?saya tengok makcik masak 24hours..x penat ke makcik?sebelum saya tido saya dengar bunyi periuk makcik,saya terjaga kul 4 pagi,makcik still masak lagi..kul 6 saya bangun nak siap kul 7 pun dengar and bau lagi aroma masakan makcik..sampai saya keluar rumah kul 7 pun saya dengar makcik tengah masak lagi..makcik ni biar betul?Superwoman ke?ke makcik bela antu raya kat umah..hu..scary...

Nak kata saya luahkan perasaan geram tu tidaklah kan..tapi saya just nak beritahu bertapa terseksa nya jiwa saya bau aroma masakan makcik...he..and kekadang saya berharap dapat makan masakan makcik..sbb tu saya tanya tadi..makcik berniaga ke?saya nak pergi try makan..he..

ok la

Firefly out..kruk....

And for this time...Wait for you..

I never felt nothing in the world like this before
Now I'm missing you
& I'm wishing that you would come back through my door
Why did you have to go? You could have let me know
So now I'm all alone,
Girl you could have stayed
but you wouldnt give me a chance
With you not around it's a little bit more then I can stand
And all my tears they keep running down my face
Why did you turn away?

[Bridge]

So why does your pride make you run and hide?
Are you that afraid of me?
But I know it's a lie what you keep inside
This is not how you wanted to be

[Chorus]

So baby I will wait for you
Cause I don''t know what else I can do
Don't tell me I ran out of time
If it takes the rest of my life

Baby I will wait for you
If you think I'm fine it just aint true
I really need you in my life
No matter what I have to do I'll wait for you

[Verse 2]

It's been a long time since you called me
(How could you forget about me)
You got me feeling crazy (crazy)
How can you walk away,
Everything stays the same
I just can't do it baby
What will it take to make you come back
Girl I told you what it is & it just ain't like that
Why can't you look at me, your still in love with me
Don't leave me crying.

[Bridge]

Baby why can't we just start over again
Get it back to the way it was
If you give me a chance I can love you right
But your telling me it wont be enough

[Chorus]

So baby I will wait for you
Cause I don''t know what else I can do
Don't tell me I ran out of time
If it takes the rest of my life

Baby I will wait for you
If you think I'm fine it just aint true
I really need you in my life
No matter what I have to do I'll wait for you

[Bridge]

So why does you pride make you run & hide
Are you that afriad of me?
But I know it's a lie what your keeping inside
Thats not how you wanted to be

Baby I will wait for you
Baby I will wait for you
If it's the last thing I do

[Chorus]

Baby I will wait for you
Cause I don''t know what else I can do
Don't tell me I ran out of time
If it takes the rest of my life

Baby I will wait for you
If you think I'm fine it just aint true
I really need you in my life
No matter what I have to do I'll wait for you

I'll Be Waiting.

9 Hari sudah berlalu...

ha..percaya jangan ak percaye...dah 8 hari saya bertahan..he..ingat x post ari Sabtu minggu lepas, "Projek Anti Nasi"..he..masuk hari ni da sembilan hari dah..he..macam tak percaya je kan..semua org pun mula-mula tak percaya..yela saya memang dah terkenal sebagai "tak leh hidup tanpa nasi"..betul tak tipu,kalau saya tak makan nasi,confirm mengigil satu badan..he..tapi sekarang da ok sikit,awal-awal hari tu,menggigil la gak kan..hu..tapi saya akan berusaha!!lagipun ada org support saya..he..Thanks ek semua..

Minggu depan hari rabu ni ada Aerobik anjuran Kelab Keluarga PTP,saya rasa nak join lah..he..(Dalam HAti cakap,"Kuang Asam punye Capt Chong,dia perli saya forwad email pasal aerobik ni,ces")nak amalkan hidup yang sihat!!yela nak pegi jogging x sempat kan..nanti nak pegi beli penimbang la...lalala...


Alasan saya nak diet?..he..Biarlah Rahsia...

Firefly out..
And for today..Realize by Colbie Caillat..

V1: Take time to realize, 
That your warmth is. Crashing down on in.
Take time to realize,
That I am on your side
Didn't I, Didn't I tell you.

But I can't spell it out for you, 
No it's never gonna be that simple
No I cant spell it out for you

C: If you just realize what I just realized, 
Then we'd be perfect for each other
and will never find another
Just realized what I just realized
we'd never have to wonder if 
we missed out on each other now.

V2: Take time to realize
Oh-oh I'm on your side
didn't I, didn't I tell you.
Take time to realize
This all can pass you by.. Didn't I tell you

But I can't spell it out for you,
no its never gonna be that simple
no I can't spell it out for you.

C: If you just realized what I just realized
then we'd be perfect for each other 
then we'd never find another 
Just realized what I just realized
we'd never have to wonder if 
we missed out on each other now.

V3: It's not always the same
no it's never the same 
if you don't feel it to.
If you meet me half way
If you would meet me half way.
It could be the same for you.

C: If you just realized what I just realized
then we'd be perfect for each other 
then we'd never find another 
Just realized what I just realized
we'd never have to wonder 
Just realized what I just realized

OoOoOOo

missed out on each other now
missed out on each other now 
[ Realize Lyrics on http://www.lyricsmania.com/ ] 
..

Thursday, October 21, 2010

CONTEST MORTAR BOARD : The Beauty In Ugly

MARI SERTAI CONTEST MORTAR BOARD : The Beauty In Ugly (click gambar dibawah!!)






Sebab x tahu and x pandai da bg ucapan kt orang,
so nak share detik bersejarah masa dpt scroll "Bachelor Science Applied Chemistry"
Tanggal 14 Oktober 2009,
pejam celik da setahun berlalu rupanye..
disebabkan konvo ni..
hilang 7kg tau..
Macam2 perasan
Happy sbb usaha berbaloi
Terharu sbb mak dtg tgk
Ralat sbb Arwah Abah x sepat nak tengok..
Sedih sbb nak pisah ngan semua kawan2..
Nervous sbb nak menghadapi masa depan..



He..bangga sbb dpt anik skrol dari Ibrahim Abu Shah,Ex-Vice Canselor UiTM


hampir terlupa,he...tag time:

5.CT

Firefly out..

And for today..Tekad by Hazami..
Perjalanan kehidupan
Di kiri kanan dugaan Cabaran
Keseorangan menempuh ujian
Meneruskan perjuangan

Takdir Maha Esa
Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita

Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba
Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai segala impian

Jika satu ketika
Langkah tidak terdaya
Berkat doa usaha
Tuhan Maha Esa
Menggapai cita-cita

DONE!!!

Tuesday, October 19, 2010

Being a Single..

adush...pening2...asal la semua org sibuk nak carikan jodoh untuk saya?saya baru 23 tahun..baru start keje..x stabil pn lg hidup..semua nk carikan saya jodoh...ish3x..mentang2 la seorang je yang still single kan sekarang..relax2 sudah..ni x,semua org kt department 2 sibuk nk carikan jodoh..sampai bos besor HSE pn sama..buat saya pening kepala je..nanti2 la dulu..ada benda lagi penting yg saya nk achieve before saya sbuk nak carikan jodoh..

lagipun jodoh yang dorg carikan semua x menepati ciri2 Wildan Firdaus..he..ada ke suami org la,lelaki setengah abad la..apada..kalau nk tolong carikan pun,biarlah ikhlas...ni x,ada laki org (ada yg memg gatal lak 2...tolonglah..)cari lah yang sepadan ngan saya kan..he..ni tak..entah sape2 entah dorg ni...ish3x..x membantu tul..

Wildan Firdaus,awak jangan lelama sangat cari saya ek...lalalala...

Monday, October 18, 2010

My aMbition

Hari ni saya nk buat karangan tentang cia-cita saya..he..mcm zaman sekolah rendah dulu2 lak...ni yang nk perasan muda ni..
Masa kecik2 dulu saya nak sangat jadi pegawai bank..saya pun x tahu kenapa..maybe sbb arwah abah dulu kan berniaga..saya selalu nampak dia kira2 duit untung.maybe disebabkan memori tu,saya nak sangat jadi pegawai bank..yela leh pegang duit banyak-banyak..saya kan gila duit..he..lagipun math saya memang x pernah dapat B masa sekolah rendah..he..

Masuk je sekolah menengah tetiba kena belajar Kemahiran Hidup..kan ada akaun dalam subjek tu,otak saya punya sengal..memang xle masuk tul akaun..mana x ye..cikgu ajar,saya sibuk tido,bila cikgu suruh buat latihan,x pernah buat,bila cikgu cakap "kalau x paham tanya",x pernah nk tanya...he..bak kata perpatah bodoh sombong la kan..So,bila fikir-fikir balik,tak kan lah nak buat akaun pun x reti,nak jadi pegawai bank kan?memang angan-angan mat jenin la kan..saya pun buat lah cita-cita baru..he..nak jadi lawyer..sbb saya minat nk jadi peguam syariah..tp mak saya ckp..kalau jadi peguam,sebelah kaki syurga,sebelah lagi neraka..berani ker??hu,,


so saya ubah lagi...Saya nak jadi Doktor..hahaha...yang ni x le blah...start saya masuk form 4,masuk kelas sains kan..saya punya la minat kt subjek biologi..yela menarik sebab kita belajar tentang apa yang berlaku dalam kehidupan kita..and subjek palaing saya x suka ialah Fizik?nak tahu kenapa?ni semua sebab Cikgu "Ketung" 2..he..sesape yang 1 sekolah ngan saya paham la kan..cikgu tu lelaki dan bujang..malang sekali,saya ni x cantik,so faham2 je la.."bak lagu Bunkface-revolusi "diskriminasi menjatuhkan aku,reputasi kini menjadi bisu"..tapi bertapa bersungguh-sungguh saya belajar biologi,result periksa saya ttp x sebagus fizik..pelik x?hahaha..tapi cita-cita nak jadi doktor tu tetap ada..walaupun masa tu saya ada fikiran untuk menjadi pakar sejarah..subjek favourite ever..saya memang uka gila kt subjek sejarah..siap masa SPM saya leh spot soalan apa yang nak keluar..hebat x??(ish3x..riak sungguh,Astaghfirullah al azim)..tp saya konon-konon nak jadi hebat gak,nak jadi doktor gak..nak diringkaskan..My SPM result..as prediction...Fizik is better than Biology..hahaha..apakah??bagaimanakah ia terjadi..Hanya Dia yang tahu dan mengatur segalanya..

Dapat tawaran Matrikulasi,tapi confirm la dapat jurusan Fizik kan..since dia based on SPM result..masa daftar tu,tetiba Hal Ehwal Akedemik tanya saya.."awak nk tukar jurusan sains hayat x?,sebab budak fizik da ramai sangat..so macam mana?"..he..saya dengan gembiranya berkata.."of course la nak."..he..konon-konon cita-cita semakin hampir..

saya pun belajar la dengan bersungguh-sungguh..nak jadi doktor kena dpt cgpa 4.00 for both semester..tp malang sekali bertapa saya berusaha,keputusan semester 1 saya x beberapa bagus(bukan x sebrapa,mmg sangat teruk kot)..hu..masa 2 lak saya dapat tawaran untuk Diploma in Electric and electronics at UiTM Bukit Mertajam..saya pun berbelah bagi..nk pegi ke x..tp disebabkan mak saya ckp mcm ni"ala,x payah la amik diploma..lama tu nk duduk kt penang 3 tahun,dah alang-alang habiskan je matrix lagi setengah tahu, Sem 2 nanti buat elok,lepas tu apply je UiTM..confirm dapat UiTm Shah Alam,dekat sikit" tu la cakap mak saya..al maklumlah..saya ni anak yang selalu duduk jauh dari rumah...form 1-5 kt asrama,habis sekolah menengah,masuk PLKN 3 bulan,Habis je PLKN,terus masuk Matrix kat Changlun Kedah..so,maybe mak saya malas nak jauh2 dah..saya pun akur je...beside biologi,as a life science students,we also have to take Chemistry ang Maths..and of course Bussiness English Language(BEL) for MUET..

Entah makin lama,saya jatuh hati kt Chemistry..bila nak buat tutorial kimia,sekejap je siap,tapi kalau nak buat tutorial maths,BEL and Biologi..pergh siap kena ponteng kelas tutor lagi sbb keje x siap..tapi minat saya kat Chemistry xla sehebat masa saya minat sejarah dulu..sejarah siap leh spot soalan..tp kimia x boleh lah...he..Alhamdulillah,result sem 2 is better tp ada ralat sikit la sebenarnya kan..tapi saya bersyukur je la.lagipun masa 2 Abah baru je pergi..nak kata semangat saya hancur pun ada gak nk sambung belajar,,tapi demi mak dan harapan abah..saya pun try la apply IPTA..he..kan ada 8 pilihan,Pilihan no1 sampai 7 saya letak semua UiTM dan berkaitan dengan kimia..frankly speaking,masa saya choose course,saya x tahu apa masa depan yang saya leh dapat pilih Kimia as a basic..yela..kalau amik akaun da confirm2 jadi akautan tp kimia??entah la..

Dan akhirnya saya dapat tawaran UiTM shah Alam..Bachelor Science Applied Chemistry or a short form BSAC..saya bersyukur sangat..akhirnya saya pun bercita-cita nak jadi chemist..orang lain x berapa suka duk dalam lab lama2..tp saya suka..entah..akhirnya,saya jumpa cita-cita saya yang sebenarnya..

i love being at lab,
i love wearing a lab coat,


i love the smell of chemicals,
i love the feeling to find the result,
i love being a chemist..
i miss my ambition so much..
it seems like i am far away from the dreams..
is there any chance for me to be a chemist?

hmm...
Hidup memang tak seindah impian..

firefly out..

And for today.. I have a dream..

I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a fantasy
To help me through reality
And my destination makes it worth the while
Pushing through the darkness still another mile
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream
I'll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream
I'll cross the stream - I have a dream



Sunday, October 17, 2010

Projek anti nasi..

he..sejak semalam,saya da isytihar perang ngan nasi..hu..disebabkan badan saya ni da mcm di pam2..and amik gambar pun nampak sangatlah x cantik..saya pn nk try la org ckp diet karbohidrat...so caranya..saya nk try la x mkn nasi...setakat hari ni,baru 2 hari...perut da asyik buat pasal..kembong je..al maklum lah...saya xle hidup x mkn nasi..menggigil..he...kesian erk??
tapi akan tetap berusaha untuk memerangi nasi seberapa lama yg boleh..yela,nk p jogging mmglah xde masa kan..lagipun kawasan dkt umah ni x berapa sesuai nk jogging..xkn nk jogging kt dlm port lak kan..x ke org ckp buang tebiat??kui3x...




Hari 2 before raya ada kelas aerobik setiap rabu,tp saya xle p sbb masa 2 xde kenderaan sendiiri nk blik lmbt..ni dah ada Princess,aerobik 2 da xde lak..hu..mcm mana ni?oden nk kuruskan badan..risau2....saya nk pakwe hot mcm kumpulan 2PM tu..kui3x..impian xle blah..he..xpela..hidup mmg x seindah impian,tp at least ada lah impian kan...dari impian kita akan berusaha..betul x?? macam cerita Amy Mastura dlm Puteri Impian tu.."tanpa impian,mimpi xkna jadi kenyataan"..he..Berusaha!!fighting!!


Firefly out..


and for today...Sesuatu janji by Taufik Batisah
(credit to :http://kotaklirik.blogsome.com)

Tidak ku sedar setahun sudah berlalu
Rasanya bagai hanya hari itu
Terakhir kali bertemu
Takkan ku lupa semua segar dalam ingatan
Sayangnya kita tidak pernah berikatan
Semuanya tinggal kenangan
Tapi janganlah engkau salah sangka
Aku kembali tanpa sebarang agenda
(Korus)
Bagaimana, seharusnya ku mengutuskan
Satu sikap yang bijaksana
Seandainya, kau tak mengaku
Hati mu teruntuk ku
Dan bila, sampai waktunya ku pergi lagi
Ku perlu engkau memahami
Aku hanya ingin melunaskan sesuatu janji
Tidak ku sangka cinta kita jadi begini
Dunia dewasa tidak sebebas dulu lagi
Terpaksa mendiamkan diri
Apa di hati
(Bridge)
Bukan maksudku membuat kau terkeliru
Harap kau mengerti hati ku
Selalu dengan mu

Friday, October 15, 2010

tajuk hari ini..bila boss xde..ibaratnye..bila tom xde Jerry lari berkeliaran..


he..2 hari ni boss xde..dia ada meeting ke dating kt Kuala Lumpur..ngeh3x...sorry boss..
so alkisah nya...kitrg yang kt ofis ni pun semua kaki atas meja la..he..tp ktrg ttp wat keje tau..kekadang je ngulor..tengahri ni nk p mkn jauh ckit..da boring makan kt cafe bawah ni..tp ktrg keluar on time n akan blik on time tau..he..(mmgla da rehat 2 jam)..ni kira time to relax ckit2 la..yela after 2 hectic weeks kan untuk PTP Safety Day..penat gile..bkan penat je..tensen juge...hu....tp xpela,da lepas..lgpn nanti dpt mkn free..yeah!!!!!

Da 3 weeks x blik umah.hu..rindu kt umah..nk cium pipi gebu si asyraf n pipi leper si danial..ngeh3x..

Danial Junior yang da 4 bulan..

Ni kna amik gambor paksa ngan makde dia..





Ni bos saya Chong LP

Ni gambar waktu opening and closing
Firefly out..

And for today...

Fatwa pujangga..

T'lah kuterima suratmu nan lalu


Penuh sanjungan kata merayu

Syair dan pantun tersusun indah, sayang

Bagaikan madah fatwa pujangga



Kan kusimpan suratmu nan itu

Bak pusaka yang amat bermutu

Walau kita tak lagi bersua, sayang

Cukup sudah cintamu setia



( korus )

Tapi sayang sayang sayang

Seribu kali sayang

Ke manakah risalahku

Nak kualamatkan



Terimalah jawapanku ini

Hanyalah doa restu Ilahi

Moga lah Bang/Dik kau tak putus asa, sayang

Pasti kelak kita kan bersua



(Credit to: http://www.liriklagu.com/ )

Thursday, October 14, 2010

Kenapa saya di tag??

Kesiannye saya..saya x tahu lak tag ni kebenda..ni pun Puan Hernee Jejoh yg bgth..he......ni Yuna punye pasal la ni...so saya jawab je la ek...

1. Apa benda paling penting dalam hidup korang?


Makanan dan Teh Ais...ngeh..makan kan penting..


2. Benda terakhir yang korang beli guna duit korang?

kerepek kt kedai mamak kt company gue Port Tanjung Pelepas..tengah nguyaj kerepek gak ni..

3. Dimanakah tempat korang akan langsungkan perkahwinan dan apakah temanya nanti?

Entah...2 tak pikir lagi..sbb colan2 suami nye x nampak batang hidung pun lagi.."Wildan Firdaus, mana awak ni??penat saya tunggu.."hu...

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?

Ni da jawab da kt soalan atas...Wildan firdaus x jumpa jalan yang lurus lagi,sesat x jumpa saya...............


5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?

Hingga ke Syurga..Insya Allah...kalau x bertemu di dunia..saya berharap berjumpa di Syurga..

6. Di mana korang selalu jumpa kekasih korang?

Dalam mimipi jew..

7. Novel/buku/majalah terakhir yang dibeli?

Kreko siri 38 kot..entah x ingat da..

8. Apakah nama penuh korang?

Zuritah Bt A.Kadir


9. Antara mak dan ayah, mane korang lebih mesra?

Both...i luv both..i can't differentiate their luv towards me..both of them are my life..


10. Namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?

Alangkah indahnya kalau dapat berjumpa Rasulullah...
Nabi Yusof..sbb saya belajar yang baginda hensem sangat2..(da cop nk letak nama anak lelaki Yusof..he..)
Justin Bieber
TVXQ..oppa..so hot..
"Wildan Firdaus"..ehem..
Oprah Winfrey sbb nk mintak duit dia ckit..
ramai sebenarnye..biasala lupa la..
then,saya tahu saya x mungkin akan jumpa Arwah Abah dlm hidup ni lagi..sekadar dlm mimipi pun xpe..dan saya berharap untuk bertemu dengan arwah abah di syurga sana..

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?

sometimes jew..bila kt umah kalau mesin basuh rosak..tp kalau kt Gelang patah ni..yang kecik2 saya basuh..yang besar2..ehem..kenalah hantar kt dobi..he..

12. Dimanakah tempat yang betul2 korang nak pergi?

Australia..sebenarnya nk p seluruh dunia..tgklah kalau ada rezeki lebih..
tp agenda terdekat..nk kumpul duit menunaikan Haji ngan mak dulu..Insya Allah..


13. Pilih salah satu, peluk atau cium?

NEXT........


14. Beritahu 3 benda tentang org yang tag?

a) Nama dia Yuna

b) seorang yg ceria

c) kawan saya masa kt U dulu...


15. 5 benda yang paling disayangi dalam hidup

a) My Pinky Princess

b) laptop FTEC evergreen  saya 2..

c) t-shirt

d) cermin mata(yang arwah abah belikan n saya pakai sampai sekarang)

e) komik kreko..


16. 5 lagu yang paling suka dan selalu dengar

a) fatwa pujangga(Aishah)

b) Baby (Justin Beiber)

c) Bisikan Hati (Siti Nur Haliza)

d) PErmaisuri Hati(HIjjaz)

e) Tired of Waiting(2PM)


17. Bila tarikh lahir dan kat mana korang sambut tahun lepas

30 Ogos 1987...8:47 malam...Anak malam sebelum merdeka..Tahun lepas sambut ngan Mak&angah kt umah..bulan Puasa...angah belikan kek coklat blueberry..
18. 5 rakan blogger yang korang nak tag :

Xnk la...kesian drg kena jawab soalan byk2 ni..he..


eh da abes??ingat byk lagi..he..sekian..

Firefly out..

Hikmah membaca Al-Quran

Bismillahirrahmanir rahim


Kepada mreka2 yg nk menghantar dan menerima hantaran...fikir2kan

“Sayang, tengok nih. Cantiknya Al-Quran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil...

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd

“ Apa benda nih ” detik hati Nabil.

“ Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! ” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“ Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A ’ uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. ” kedengar suara gemersik Ustaz Sa ’ ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“ Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim ” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa ’ ad.

“ Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. ” penutup Ustaz Sa ’ ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu..

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQuran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa ’ ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil. read dis.. Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'
Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because..

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.

Terjemahan...

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua ........kerana

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

Credit to:Facebook sape entah..sorry ek copy paste,saya nk sebarkan ilmu yang berguna ni...Wasalam)..
Firefly out..
 
 
And for Today..
For The Rest Of my Life-Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
And theres a couple word I want to say
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
I know that deep in my heart..

Credit to http://www.liriknasyid.com/

Wednesday, October 13, 2010

Maaf dari Hati...

Busy week...even worked on Saturday and sunday..hu...apa la yang saya sayang sangat ngan keje saya ni..nk kata keje impian..bukan...tp entah..inilah saya...kalau da bg full commitment mmg susah saya nk lepas..
tp in the end of the day..saya rasa exhausted giler........physically and mentally...terus terang saya mmg tensen ngan kerja..tp ada lagi benda lain yang menambahkan tensen saya sebenarnye..saya mmg dari kecik dlm family mmg la sangat sensitif...sbb 2 mak and abah x pernah pukul saya..marah pun,marah sikit2 je...sbb drg tahu saya mmg sensitif....tinggikan suara ckit pn da nangis...sbb 2 saya dikenali dalam famili as "cengeng" or "kememeh"...tp 2 la saya...tp luar dari family x ramai yg tahu bertapa sensitif nye saya...semua org nmpak saya tabah...kuat..tp sebenarnye x..saya ttp ita yang sama...bertapa sakit n sedihnye hati saya kalau ada org ckp something..saya x tahu saya mmg perangai x bagus sangat..mungkin saya ni selalunye ter"over"...Insya Allah..lpas ni saya akan cuba untuk jadi ita yg dulu..pendiam je..dulu x ramai yg kutuk or marah saya sbb saya pendiam..tp bila saya jd pendiam org akan tye kenapa saya diam..tp kalau saya bising slalunye org akan ckp saya ni merimaskan...entahla..biarlah...saya da penat nk pujuk hati saya...baik saya diam..bercakap bila erlu..hati rasa sayu sangat dua tiga menjak ni...maybe sbbb da 3 minggu x balik rumah kot...rindu kt mak,angah,along,adik,danial junior n danial senior,kt kekawan semua..tp akhir2 ni rindu sangat kt abah..sampai termimpi-mimpi...Al-Fatihah untuk abah..ude rindu kt abah sangat2..

kepada org yang buat hati saya terasa..saya mintak maaf..maybe bkn salah anda semua..maybe salah saya yg over sensitif..saya yang x ckup bagus...ada kemungkinan saya xkn lama pn kt cni..anggap saya menyinggah je kt cni..sampai masanye,saya akan blik ke tempat asal saya..saya dtg cni nk cari pengalaman hidup..saya x tahu ia begitu sukar..baru saya tahu yang mmg hidup ni mmg x seindah impian..saya kena berusaha lagi untuk baiki hidup saya..Kalau anda semua rasa saya x patut berada kt cni..saya harap anda semua doakan saya dpt rezeki di tempat lain..lagi ramai doa lagi senang termakbul,sbb saya pn tgh berdoa..

firefly out..

Friday, October 8, 2010

Insya Allah..

Saya x kisah org nk ckp saya ni "moody" ke "over sensitif" ke "cepat melatah" ke...
da ni mmg diri saya kan..
Nak wat macam mana??
Zuritah A.Kadir da berubah menjadi Zuritah A.Kadir yang dulu,
yang ramai org x suka dia dulu..
keadaan mendesak dirinya berubah..
walaupun hati kecil nye sering berkata.."betul ke apa yang aku buat ni??"
there are still no answer for that question..
maybe i am stuck in my own world..
tired of listening what people said,
tired of people's judgement,
tired of my own feelings,
stop consoling my heart that "u're ok" coz 'u're not"
been thinking latetly to find the best solution..
maybe i should go
far away from here..
to the place that nobody knows me
strat all brend new..
but what if its end up the same..
hmm...i konw in Islam, we can't use the word "what if"
it even written in Al-Quran..
Astaghfirullah al-Azim..
maybe i need a rest..
feels like going to a long vacation..
not far away..
i can even spend my long vacation at home only
with my lovely family..
where i belongs to..
please give me some space to breath..
coz,human breath..
Insya Allah..

firefly out..


for today... 

Insya Allah
Album :
Munsyid : Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way