Tuesday, July 15, 2014

Burger Bakar Air tangan Cik Tah

Assalamualaikum..amboi..dah lama x update blog..update terus pasal makanan..nk wat mcm mna cik tah ngan makanan xle terpisah...btw, Salam Ramadhan..pejam celik da 17 hari berpuasa..sekejap je masa berlalu....tahun ke 2 puasa Arwah Mak xde n Tahun ke 9 Arwah Abah xde..hmmm....kosong...Al fatihah..

Ok...enough sad story..ari ni nk share cik tah terlebih rajin buat burger bakar sendiri ok...Alhamdulillah boleh la rasa...walaupun mcm masin sikit..maybe ngan letak cheese kan so dia jd masin sikit..
Resipi cik tah google ke kt internet ada mcm2 versi..tp last2 cik ta wat sesuka ati..hihihi..

Senang je nk wat sebenarnya..

Bahan2

1.daging kisar
2.mixed spice
3.telur 2 biji
4. Oat (sepatutnya serbuk roti tapi cari x jumpa)
5.garam+bahan perasa secukup rasa
6.bawang merah+ bawah putih kisar

Cara2
Campur kan je semua bahan...lpas tu gaul sampai sebati..
Then bulat2kan ikut cita rasa..
Letak dlm peti ais bukan beku tau sekejap..nk bg dia keras sikit so bakar x hancur..
Al kisah umah x de flat pan n dapur arang..cik ta guna kuali je senang..he..asal terbakar..ye dak..
Dah nak masak tu letak je cheese sekaping atas patty tu..ahh..jgn lupa masak roti lak..celet planta sikit...

Hasilnya..

Tada....dah menjejoh nk buka tadi lupa nk snap gambar burger yg da bakar...jadinya gambar patty mentah je la ada..hikhikhik

Okla..firefly out..
Salam ramadhan 17 nuzul quran kareem..

Wednesday, June 11, 2014

patah sayap

Nadia Aqilah Patah Sayap lirik OST Kerana Terpak…: http://youtu.be/KsxMSizE8xE

Kerinduan dalam hati
Bagai ditusuk sembilu bisa
Ku tak sanggup menahan sakit dihati
Ku mengharap kesakitan ini sementara
Ku terjaga kau tiada disisi
Bila sedar erti cintamu padaku

Airmata ku mengalir
Menemani ruang hati ini
Namun kini ku tahu tiada yang pasti
Bila sedar erti cintamu

Patah sayap ku patah
Tak mampu terbang lagi
Bila tanpa cintamu
Hidupku tak bererti

Terbang tinggi ku terbang
Mengapai angkasa
Bila berpaut disayapmu
Ku mensyukuri
Nikmat cintamu

Monday, April 21, 2014

JJCM ke teluk intan

Last saturday..memenuhi jemputan kahwin ke teluk intan...one of my ex-officemate at Kerry got married..mcm x caya je bdk sorg ni kawen..ekekekekeke..x bagi can 'hakak' ni kawen dulu...ekekkekekeke...so ktrg bertolak dr shah alam dgn 2 cars..kete saya ada Am,ms loong n jijah..then another car which drove by bee with farah n hawa n anak2..then kt kuala selangor kot..daus follow..then singgah sabak bernam en zakuwab plak follow..so total of 4 cars la kan..we depart from shah alam at around 10 and arrived at 1230..ngam..mmg masa makan...nasib baik pengantin sampai awal..so lpas mkn snap2 pic..then kami terus gerak blik..otw balik 1st pit stop kt sg besar..ingat nk beli tudung..tp xde yg berkenan lak..then sambung la perjalanan..masa otw pergi ada nmpk banyak kedai tepi jalan jual memcam..ada mango..jambu..mentarang..jagung..memcm lg..so ofkos masa perjalan pulang byk pit stop..ekekekekek..so sampai shah alam around 6.45..saya terus g stadium shah alam..beli tiket bola..coincidently ada match btween Selangor vs lions12..then with white jubah..hujan pulak tu..berjalan menuju ke satdium untuk beli tiket..abes semua org pandang..da la hujan lebat..after that rush back home to pick up adik..then drove back to s.alam..and as usual..mesti lewat..da abes separuh masa pertama pun..he..okla tu je nk cite..

Firefly out..

Enjoy the pic as i am..

Friday, April 18, 2014

New challenge

Picking up mew challenge..Bismillah..hope i can do better and contribute more than i have done in PTP..
Ptp is always be a precious place to me..but now..i will dedicate my serve with NPB..insyaAllah..

Firefly out

Tuesday, April 15, 2014

Monday Night Market

Monday night market is back!..masa kecik2 dlu kt kawasan rumah saya ni ada pasar malam..kira panjang n byk la kedai..but as time goes by..tetibe byk kedai yg hilang one by one...then in the end, only left pakcik jual ayam goreng n air tahu je if im not mistaken..dah x ingat sangat sebab dah tua...but starting end of last year..bermula with 4-5 stalls skrg da ada more than 10 stalls i guess..they shifted the location from orignal location...and most the kedai mmg not from back then punye stall la..tp quite ok..byk gak makanan..ada kentang yg putar tu..ayam goreng..keropok lekor..burger..nasi ayam..nasi beriyani..char kuew teow..n many more...and there are few car booth sales for clothing,carpet etc..ha..perfect la kan..so kekawan yg stay around empangan batu or sg tua can come every monday night..they starting at 6 and pack up early at 9.30.. my fav is always kentang n keropok lekor...kami mmg x rajin beli makanan2 berat since my lil sis usually cook at home..so beli kudap kudapan je..top up nafsu makan yg besar..hu..

Ok..till then...firefly out..

Monday, April 14, 2014

Makan..makan..makan..

Smlm punye cerita...memenuhi pelawaan cik hawa ke majlis adik hawa..ha..jgn slh paham..hawa da selamat nikah 7 tahun lpas..ni adik dia yg last...so..saya g ngan kawan kt Kerry dlu Amalia..

Angah ngan adik join sekali pergi..tp drg nk duduk dlm kereta je..so lpas kenduri hawa..kena la bawak dua org tu g mkn..tp ngan saya2 join sekali..padahal da melantak da kt umah org kawen..huhuhu..mmg membesar bagai jaguh la...

Ok..till then..Firefly out..

Friday, April 11, 2014

Senja

Malam bertandang
Hati berbisik mengenang
Cerita derita yang aku pendam
Kata menguji cuba untuk kusudahi
Berulang air mata membasahi
Aku kini perlu berdiri
Walau hakikatnya pasti kan melukai
Aku ingin semua rasai
Kerna berakhirnya hidup ku sendiri

Firefly out

Saturday, March 29, 2014

Keep holding on

Saying goodbye is never being an easy...but i guess that is life.. dimana ada pertemuan disitu ada perpisahan. So, here i am, saying goodbye to my current company.AGAIN? yes, again for the 4th time and its only 9 months...APTB..but the things is, i keep forgetting in a half way the reason i should stay longer. keep depressing myself for something i am also not sure myself the concrete reason behind the feeling.So, i think it is best for me to move on. although i am not very sure if i am gonna stay for a long time this time, but at least i can breath! So, keep holding on!

Firefly out..

Saturday, March 1, 2014

Di pintu syurga

Segalanya kaku
hati terus menangis
bila mengenangkan dirimu telah tiada
kau pergi tanpa pesan
tinggal aku sendiri
menghitung hari tiada daya
bertambah sedih

Duhai kekasih hati
katakanlah padaku
bahawa semua ini
hanya igauan mimpi
aku tak sanggup kasih
kehilangan dirimu
walau sedetik rindu mencengkam terasa pedih

doa ku kasih kita berjumpa di pintu syurga..

rindu hati yang tak tertanggung
tidak dapat diucap dengan kata kata
hati membisu memendam rasa

Bila manusia meninggal dunia, maka terputuslah amalannya,
kecuali 3 perkara,
amal jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa anak solehnya
aku berdoa, biarlah aku sentiasa menjadi anak soleh yg mendoakan mak dan abah,
moga rindu ku ini, dibalas dengan kasih sayang-Nya
pertemukan aku dengan mereka disyurga sana..


Al-fatihah buat ALLAHYARHAMAH SOPIAH BT PAIMIN & ALLAHYARHAM A.KADIR MOHAMAD

it has been a year... 010313...still remember that day and will always remember..half of my heart taken 8 years ago and another half of my heart taken a year ago..so what is left for me? Nothing..


Firefly out

Tuesday, January 14, 2014

Rombongan futsal ke JB part 2

mcm ni la selalu kan...janji esok..sekali esok plus esok plus esok baru nk mengupdate..hikhikhik...so..let's continue the journey..

pagi sabtu saya jadila ketua rombongan...almaklumlah, saya kan dah biasa jalan JB...nk pergi ke stadium edu-city..sebenanrnya masa saya kt JB pun saya x pernah pergi ke sini...masa tu, tempat ni tgh dalam construction lagi...nasib baik malam tu dah tanya2 kak hernee...so dapatlah tau sikit jalan..

sampai je stadium, jantung terus degup laju..fuh...boleh ke ni..tgklah kumpulan lain mcm terror and professional giler..siap ada jersey semua...makin gugup...tapi Alhamdulillah...rezeki agaknya...kami dapat 1st runner up..kalah kepada juara bertahan tahun lepas...jadila kan..dpt gak voucher tesco...dah saya abeskan beli pasir n makanan kucing adik..erk..

so tu je nak cite..hikhikik...tgk je la gambar eh...

no.6!


ni hah..team manager..

ni masa nk launching kot..da lupa..
Awe, kak bai, fiqa, bee & Me.

selfie with other team mates..

sebelum balik singgah Puteri Harbour..lama x lepak sini..

excited amik gambar sbb menang no.2..he..

menunggu turn untuk main bola..

Finally, ada pun gambar Am...ni teman mia masuk cake deco

after the game..

with mummy awe...before the game begin..

medal..he..
Firefly out..

Thursday, January 9, 2014

Rombongan Futsal ke JB part 1

Ini cerita..last year punye cerita..sepanjang hidup x pernah main futsal..tetibe kena join company's tournament..adoi..practice 3 kali je kot..hu...saya mmg minat tgk bola..tapi...saya mmg x pernah main bola...pernah dulu pun sesuka masa kt GEMS..tu je la...lpas tu nk main mmg x la kan..sbb badan mkn berisi...x larat nk lari..hu...apa lagi nak kejar bola..semput mak oi...tapi disebabkan dah x cukup org, saya pn redha menyertai....alang2 leh jejln g JB...siap ponteng kelas lagi sehari..hu...

bertolak ptg jumaat, saya drive princess sendiri..memang ada sediakan bas, tapi saya ada plan lain, so lagi senang ada kereta sendiri betul tak? angkat sekali Hawa +Damia and Am...he..ada geng borak..xde la ngantuk n penat sgt drive..sampai dah pukul 8, kami terus menuju ke Tampoi..he..tujuannya...TARA...
reunion geng jejoh..hehehe.



with BFF..satu kenal kt JB satu kt S.Alam..

cover ayu sekali kak hernee tu...

dua org geng jejoh yg boroi sentiasa..en nazam & wan & anak2..

dah g Jb, mestila jumpa geng sejejoh bersama ye dak...mmg dah plan awal pun nk jumpa...g makan kt steamboat..saya angkut sekali hawa n Am(jgn tye kenapa Am xde dlm gambar ok)...

dah abes makan...kami pun bergerak ke tempat penyinggahan untuk berehat satu malam...hotel thistle..fuiyoo mmg best gile duk hotel ni...

ok...sampai sini dulu..part 2 esok lak taip...ok..

ni preview untuk part 2





Firefly out..



Sunday, January 5, 2014

ibu jagaan

Assalamualakium.. tetibe saya nak tulis issue ni...sekarang banyak kita dengar kes-kes budak2 bayi meninggal dunia di rumah asuhan ataupun di tadika jagaan kan...ada juga dengar kes2 dera kanak2 oleh pembantu rumah..sampaikan ramai ibu2 yang trauma nak tinggalkan anak mereka untuk pergi ke tempat keje..niat mereka untuk membantu suami menambah rezeki keluarga pun terbantut..nak cari orang yang bagus untuk jaga anak kita ni susah..kena selalu ingat yang kita ni semua x sama...manusia punye emosi yang berbeza-beza..ada sesetengah company besar menyediakan pusat jagaan anak2 di dalam company..wa..best betul..tapi ada yg xde..no choice, ibu2 kena gak memberi kepercayaan kepada orang lain untuk menjaga dan mendidik anak mereka semasa mereka berkerja.. 

Teringat Arwah mak saya, mak saya seorang pengasuh anak2, sejak dari saya kecil mak dah start jaga budak..seingat saya budak pertama dijaga awrwah mak nama dia syakila..rasanya la..masa tu kami duk kt Gombak Batu 4..lpas tu pindah ke selayang, memula mak x jaga, tapi entah kenapa, ramai budak2 suka dtg ke rumah mak saya, arwah mak seorang yg sgt pemurah..especially bab makanan..sape dtg umah saya mesti dijamu ngan makanan yg best2..agaknya sbb tu ramai kanak2 tertarik..semua yg mak jaga, dari xde isi ambik semua jadi gedik2(bahasa jawa maksudnya besar)..start dr situ kot mak start jaga budak balik..rasanya lebih 40 orang budak mak saya dah jaga.tapi bukan one at a time la..selalu mak saya jaga sampai drg dah sekolah je..bila dah sekolah besar sikit, mak saya kan suh ibu bapa drg ajar anak drg berdikari duk umah..sbb drg dah pandai jaga diri..tapi kalu nak mkn still leh dtg umah...tapi ramai jugak yg pindah..tapi kalau ada yg pindah, konpem mesti ada je yg baru dtg..murah rezeki arwah mak...semua panggil mak saya "mak Yah"..teringat masa dahulu saya selalu kecik hati ngan mak sbb selalu lebihkan anak2 yg dijaga lebih dari saya..sampai merajuk mogok xnk mkn nasi..hu..arwah mak akan terasa kalau anak2 jagaan dia kena marah ngan jiran, kena pukul ngan kawan..even kena marah ngan parents drg sendiri pun mak saya sedih...kalau drg berjaya dalam periksa pun mak saya yang menangis dulu...dia rasa bangga jugak..kekadang jeles gak sbb mak selalu belikan brg yg drg mintak..cis..tapi saya pun selalu je dapat apa yg saya mintak..dia x suka kalau parents terlalu asyik kerja sampai lupa anak2...dia x kisah pun sebenarnye kalau nk jaga lebih masa, tapi dia selalu membebel kt parents sbb terlalu asyik berkerja..pergi kerja pagi balik kerja tengah malam..bila nk jumpa anak betul x? memang mak saya x suka..sbb tu agaknya budak2 suka arwah mak..sayang betul drg ngan arwah mak..ramai yg ckp susah nk cari pengauh yg best mcm mak saya...ingat si kak long ckp Mak pengasuh paling best kt dunia..xde pengganti..oo..kak long ni budak mak saya jaga..dari baby..sekarang kak long da 17 tahun..adik-beradik dia paling lama arwah mak jaga..dari kak long,abg ngah(anak kesyangan arwah abah), jaja, nisaq sampai adik dia yg kelima, syamil..tp lepas syamil mak dah start x berapa sihat...so, mama drg pun cari bibik untuk jaga drg...tapi hampir stp ari kot drg dtg umah..umah satu taman..yang terakhir arwah mak jaga dayah ngan jannah..memula ktrg mcm da nk suh mak stop..tapi masa tu saya kt jb, angah g keje..along da kawen, adik kt U..mak kata umah xde org sangat..dia sunyi..so budak 2 org tu la peneman..kalau angah balik lmbt pun x risau sgt la kan..sbb masa tu dayah n jannah da le diaharap...buat peneman mak masa tu...lepas tu start mak skit.. 
atas kiri : abang ngah(aiman), saya, arwah mak
Bawah kiri :kak long, dayah, jannah,jaja


kalau mereka anggap mak saya mak asuhan terbaik..apa lagi bagi saya sebagai anak...beliau mak terbaik...tapi saya tak pasti adakah saya anak terbaik bagi mak saya...saya berdoa saya menjadi anak yg membawa mak saya ke syurga...InsyaAllah.. 

nasihat saya buat ibu2, kalau suami kita mampu untuk menyara keluarga, adalah lebih baik kita duk je rumah jaga anak sendiri..x pun, try wat bisnes dari rumah..jangan lah terlalu bergantung pada org lain untuk mendidik anak2 kita..tapi kalau mmg perlu untuk kita bekerja, ikhlas kan lah hati berniat membantu suami..InsyaAllah, mesti ada bantuan dari Allah..


 Al-fatihah  Allahyarmah Spiah Bt Paimin..

Firefly out