Tuesday, January 14, 2014

Rombongan futsal ke JB part 2

mcm ni la selalu kan...janji esok..sekali esok plus esok plus esok baru nk mengupdate..hikhikhik...so..let's continue the journey..

pagi sabtu saya jadila ketua rombongan...almaklumlah, saya kan dah biasa jalan JB...nk pergi ke stadium edu-city..sebenanrnya masa saya kt JB pun saya x pernah pergi ke sini...masa tu, tempat ni tgh dalam construction lagi...nasib baik malam tu dah tanya2 kak hernee...so dapatlah tau sikit jalan..

sampai je stadium, jantung terus degup laju..fuh...boleh ke ni..tgklah kumpulan lain mcm terror and professional giler..siap ada jersey semua...makin gugup...tapi Alhamdulillah...rezeki agaknya...kami dapat 1st runner up..kalah kepada juara bertahan tahun lepas...jadila kan..dpt gak voucher tesco...dah saya abeskan beli pasir n makanan kucing adik..erk..

so tu je nak cite..hikhikik...tgk je la gambar eh...

no.6!


ni hah..team manager..

ni masa nk launching kot..da lupa..
Awe, kak bai, fiqa, bee & Me.

selfie with other team mates..

sebelum balik singgah Puteri Harbour..lama x lepak sini..

excited amik gambar sbb menang no.2..he..

menunggu turn untuk main bola..

Finally, ada pun gambar Am...ni teman mia masuk cake deco

after the game..

with mummy awe...before the game begin..

medal..he..
Firefly out..

Thursday, January 9, 2014

Rombongan Futsal ke JB part 1

Ini cerita..last year punye cerita..sepanjang hidup x pernah main futsal..tetibe kena join company's tournament..adoi..practice 3 kali je kot..hu...saya mmg minat tgk bola..tapi...saya mmg x pernah main bola...pernah dulu pun sesuka masa kt GEMS..tu je la...lpas tu nk main mmg x la kan..sbb badan mkn berisi...x larat nk lari..hu...apa lagi nak kejar bola..semput mak oi...tapi disebabkan dah x cukup org, saya pn redha menyertai....alang2 leh jejln g JB...siap ponteng kelas lagi sehari..hu...

bertolak ptg jumaat, saya drive princess sendiri..memang ada sediakan bas, tapi saya ada plan lain, so lagi senang ada kereta sendiri betul tak? angkat sekali Hawa +Damia and Am...he..ada geng borak..xde la ngantuk n penat sgt drive..sampai dah pukul 8, kami terus menuju ke Tampoi..he..tujuannya...TARA...
reunion geng jejoh..hehehe.



with BFF..satu kenal kt JB satu kt S.Alam..

cover ayu sekali kak hernee tu...

dua org geng jejoh yg boroi sentiasa..en nazam & wan & anak2..

dah g Jb, mestila jumpa geng sejejoh bersama ye dak...mmg dah plan awal pun nk jumpa...g makan kt steamboat..saya angkut sekali hawa n Am(jgn tye kenapa Am xde dlm gambar ok)...

dah abes makan...kami pun bergerak ke tempat penyinggahan untuk berehat satu malam...hotel thistle..fuiyoo mmg best gile duk hotel ni...

ok...sampai sini dulu..part 2 esok lak taip...ok..

ni preview untuk part 2





Firefly out..



Sunday, January 5, 2014

ibu jagaan

Assalamualakium.. tetibe saya nak tulis issue ni...sekarang banyak kita dengar kes-kes budak2 bayi meninggal dunia di rumah asuhan ataupun di tadika jagaan kan...ada juga dengar kes2 dera kanak2 oleh pembantu rumah..sampaikan ramai ibu2 yang trauma nak tinggalkan anak mereka untuk pergi ke tempat keje..niat mereka untuk membantu suami menambah rezeki keluarga pun terbantut..nak cari orang yang bagus untuk jaga anak kita ni susah..kena selalu ingat yang kita ni semua x sama...manusia punye emosi yang berbeza-beza..ada sesetengah company besar menyediakan pusat jagaan anak2 di dalam company..wa..best betul..tapi ada yg xde..no choice, ibu2 kena gak memberi kepercayaan kepada orang lain untuk menjaga dan mendidik anak mereka semasa mereka berkerja.. 

Teringat Arwah mak saya, mak saya seorang pengasuh anak2, sejak dari saya kecil mak dah start jaga budak..seingat saya budak pertama dijaga awrwah mak nama dia syakila..rasanya la..masa tu kami duk kt Gombak Batu 4..lpas tu pindah ke selayang, memula mak x jaga, tapi entah kenapa, ramai budak2 suka dtg ke rumah mak saya, arwah mak seorang yg sgt pemurah..especially bab makanan..sape dtg umah saya mesti dijamu ngan makanan yg best2..agaknya sbb tu ramai kanak2 tertarik..semua yg mak jaga, dari xde isi ambik semua jadi gedik2(bahasa jawa maksudnya besar)..start dr situ kot mak start jaga budak balik..rasanya lebih 40 orang budak mak saya dah jaga.tapi bukan one at a time la..selalu mak saya jaga sampai drg dah sekolah je..bila dah sekolah besar sikit, mak saya kan suh ibu bapa drg ajar anak drg berdikari duk umah..sbb drg dah pandai jaga diri..tapi kalu nak mkn still leh dtg umah...tapi ramai jugak yg pindah..tapi kalau ada yg pindah, konpem mesti ada je yg baru dtg..murah rezeki arwah mak...semua panggil mak saya "mak Yah"..teringat masa dahulu saya selalu kecik hati ngan mak sbb selalu lebihkan anak2 yg dijaga lebih dari saya..sampai merajuk mogok xnk mkn nasi..hu..arwah mak akan terasa kalau anak2 jagaan dia kena marah ngan jiran, kena pukul ngan kawan..even kena marah ngan parents drg sendiri pun mak saya sedih...kalau drg berjaya dalam periksa pun mak saya yang menangis dulu...dia rasa bangga jugak..kekadang jeles gak sbb mak selalu belikan brg yg drg mintak..cis..tapi saya pun selalu je dapat apa yg saya mintak..dia x suka kalau parents terlalu asyik kerja sampai lupa anak2...dia x kisah pun sebenarnye kalau nk jaga lebih masa, tapi dia selalu membebel kt parents sbb terlalu asyik berkerja..pergi kerja pagi balik kerja tengah malam..bila nk jumpa anak betul x? memang mak saya x suka..sbb tu agaknya budak2 suka arwah mak..sayang betul drg ngan arwah mak..ramai yg ckp susah nk cari pengauh yg best mcm mak saya...ingat si kak long ckp Mak pengasuh paling best kt dunia..xde pengganti..oo..kak long ni budak mak saya jaga..dari baby..sekarang kak long da 17 tahun..adik-beradik dia paling lama arwah mak jaga..dari kak long,abg ngah(anak kesyangan arwah abah), jaja, nisaq sampai adik dia yg kelima, syamil..tp lepas syamil mak dah start x berapa sihat...so, mama drg pun cari bibik untuk jaga drg...tapi hampir stp ari kot drg dtg umah..umah satu taman..yang terakhir arwah mak jaga dayah ngan jannah..memula ktrg mcm da nk suh mak stop..tapi masa tu saya kt jb, angah g keje..along da kawen, adik kt U..mak kata umah xde org sangat..dia sunyi..so budak 2 org tu la peneman..kalau angah balik lmbt pun x risau sgt la kan..sbb masa tu dayah n jannah da le diaharap...buat peneman mak masa tu...lepas tu start mak skit.. 
atas kiri : abang ngah(aiman), saya, arwah mak
Bawah kiri :kak long, dayah, jannah,jaja


kalau mereka anggap mak saya mak asuhan terbaik..apa lagi bagi saya sebagai anak...beliau mak terbaik...tapi saya tak pasti adakah saya anak terbaik bagi mak saya...saya berdoa saya menjadi anak yg membawa mak saya ke syurga...InsyaAllah.. 

nasihat saya buat ibu2, kalau suami kita mampu untuk menyara keluarga, adalah lebih baik kita duk je rumah jaga anak sendiri..x pun, try wat bisnes dari rumah..jangan lah terlalu bergantung pada org lain untuk mendidik anak2 kita..tapi kalau mmg perlu untuk kita bekerja, ikhlas kan lah hati berniat membantu suami..InsyaAllah, mesti ada bantuan dari Allah..


 Al-fatihah  Allahyarmah Spiah Bt Paimin..

Firefly out