Wednesday, October 19, 2011

Entry khas buat Seorang bergelar Muslimah



Abdullah Bin Masud r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda:

"Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah s.w.t. mencatat baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya, bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan memintakan ampunan baginya, dan Allah s.w.t. mengangkat seribu darjat untuknya." (H.R. ABU MANSUR DIDALAM KITAB MASNADIL FIRDAUS)

Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut: Saya bersama-sama Fathimah berkunjung kerumah Rasulullah, maka kami temui beliau sedang menangis. Kami bertanya kepada beliau: "Apakah yang menyebabkan engkau menangis wahai Rasulullah?" Beliau menjawab, "Pada malam aku diIsrakan ke langit, saya melihat orang-orang yang sedang mengalami penyeksaan, maka apabila aku teringat keadaan mereka, aku menangis."

Saya bertanya lagi, "Wahai Rasulullah apakah engkau lihat?" Beliau bersabda:

1. Wanita yang digantung dengan rambutnya dan otak kepalanya mendidih.

2. Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangan dicopot dari punggungnya, aspal mendidih dari neraka dituang ke kerongkongnya.

3. Wanita yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggungnya, sedang air getah kayu Zakum dituangkan ke kerongkongnya.

4. Wanita yang digantung, diikat kedua kaki dan tangannya kearah ubun-ubun kepalanya, serta dibelit dan dibawah kekuasaan ular dan kala jengking.

5. Wanita yang memakan badannya sendiri, serta dibawahnya tampak api yang berkobar-kobar dengan hebatnya.

6. Wanita yang memotong-motong badannya sendiri dengan gunting dari neraka.

7. Wanita yang bermuka hitam serta dia makan usus-ususnya sendiri.

8. Wanita yang tuli, buta dan bisu didalam peti neraka, sedang darahnya mengalir dari lubang-lubang badannya (hidung, telinga, mulut) dan badannya membusuk akibat penyakit kulit dan lepra.

9. Wanita yang berkepala seperti kepala babi dan berbadan himmar (keldai) yang mendapat berjuta macam seksaan.


10. Wanita yang berbentuk anjing, sedangkan beberapa ular dan kala jengking masuk melalui duburnya atau mulutnya dan keluar melalui duburnya, sedangkan malaikat sama-sama memukuli kepalanya dengan palu dari neraka.


Maka berdirilah Fatimah seraya berkata, "Wahai ayahku, biji mata kesayanganku, ceritakanlah kepadaku, apakah amal perbuatan wanita-wanita itu." Rasulullah s.a.w. bersabda: "Hai Fatimah, adapun tentang;

1. Wanita yang digantung dengan rambutnya kerana tidak menjaga rambutnya (dijilbab) dikalangan laki-laki.

2. Wanita yang digantung dengan lidahnya, kerana dia menyakiti hati suaminya, dengan kata-katanya."

Kemudian Nabi s.w.a. bersabda: "Tidak seorang wanita pun yang menyakiti hati suaminya melalui kata-kata, kecuali Allah s.w.t. akan membuat mulutnya kelak dihari kiamat selebar tujuh puluh dzira kemudian akan mengikatkannya dibelakang lehernya."

3. Adapun wanita yang digantung dengan buah dadanya, kerana dia menyusui anak orang lain tanpa seizin suaminya.

4. Adapun wanita yang diikat dengan kaki dan tanganya itu, kerana dia keluar rumah tanpa seizin suaminya, tidak mandi wajib dari haid dan dari nifas (keluar darah setelah melahirkan).

5. Adapun wanita yang memakan badannya sendiri, kerana dia bersolek untuk dilihat laki-laki lain serta suka membicarakan aib orang lain.

6. Adapun wanita yang memotong-motong badannya sendiri dengan gunting dari neraka, dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan orang banyak, dengan maksud supaya mereka (orang banyak) itu melihat perhiasannya, dan setiap orang yang melihatnya jatuh cinta padanya, kerana melihat perhiasannya.

7. Adapun wanita yang diikat kedua kaki dan tangannya sampai keubun-ubunnya dan dibelit oleh ular dan kala jengking, kerana dia mampu untuk mengerjakan solat dan puasa, sedangkan dia tidak mahu berwudhu dan tidak solat dan tidak mahu mandi wajib.

8. Adapun wanita yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya seperti keldai (himmar), kerana dia suka mengadu-domba serta berdusta.

9. Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing, kerana dia ahli fitnah serta suka marah-marah pada suaminya.


Dalam sebuah hadis Nabi s.a.w. bersabda: empat jenis wanita yang berada di syurga dan empat jenis wanita yang berada di neraka dan beliau menyebutnya di antara empat jenis perempuan yang berada di syurga ialah:

1. Perempuan yang menjaga diri dari berbuat haram lagi berbakti kepada Allah dan suaminya.


2. Perempuan yang banyak keturunannya lagi penyabar serta menerima dengan senang hati dengan keadaan yang serba kekurangan (dalam kehidupan) bersama suaminya.

3. Perempuan yang bersifat pemalu, dan jika suaminya pergi maka ia menjaga dirinya dan harta suaminya, dan jika suaminya datang ia mengekang mulutnya dari perkataan yang tidak layak kepadanya.

4. Perempuan yang ditinggal mati oleh suaminya dan ia mempunyai anak-anak yang masih kecil, lalu ia mengekang dirinya hanya untuk mengurusi anak-anaknya dan mendidik mereka serta memperlakukannya dengan baik kepada mereka dan tidak bersedia kahwin kerana khuatir anak-anaknya akan tersia-sia (terlantar / terbiar).

Kemudian Nabi s.a.w. bersabda: Dan adapun empat jenis wanita yang berada di neraka ialah:

1. Perempuan yang jelek (jahat) mulutnya terhadap suaminya, jika suaminya pergi, maka ia tidak menjaga dirinya dan jika suaminnya datang ia memakinya (memarahinya).

2. Perempuan yang memaksa suaminya untuk memberi apa yang ia tidak mampu.

3. Perempuan yang tidak menutupi dirinya dari kaum lelaki dan keluar dari rumahnya dengan menampakkan perhiasannya dan memperlihatkan kecantikannya (untuk menarik perhatian kaum lelaki).

4. Perempuan yang tidak mempunyai tujuan hidup kecuali makan, minum dan tidur dan ia tidak senang berbakti kepada Allah, RasulNya dan suaminya.


Oleh kerana itu seorang perempuan yang bersifat dengan sifat-sifat (empat) ini, maka ia dilaknat termasuk ahli neraka kecuali jika ia bertaubat.



Renung2kan dan selamat beramal..


Curry...again...


HE...cafe kat bawah ni kan mcm tahu2 je saya nk makan curry..guest what...dpt mkn curry lagi today...hahahaha....smlm curry ayam made by Kak Hernee...today curry daging lak...grawsome la...he...mmg puas hati...tapi mata dah mengantuk lak mkn banyak..agagagaga...punah impian nk kurusku buat masa skrg..hahahha...bila la nk pukul 5.30 ni..nk blik...x sabor dah...he...

Firefly out..


The Kitchen Musical-Kipas Susah Mati-


Hai, have you guys stay tuned on NTV7 every Tuesday, 8.30 p.m? saya terlepas la smlm mlm punye episode...tgk dah tinggal 15 minutes kot..hu..rugi la...tahu x saya ckp pasal ape?he...sape yang tak tgk mesti x tahu kan...saya tengah ckp pasal...The Kitchen Musical...saya dah caught up with this drama..bagi saya, cerita ni ada satu tarikan yang saya x tahu kenapa saya nk tegok...he..tipu je..saya tgk cite ni sbb dah jatuh cinta ngan si artis philipino tu...Christian Bautista..hahahahaha....cute betul la dia...he...pun tipu..he..


ceirte ni dah ala2 Glee la...ada nyanyi2 semua..tpi quite nice la dia punye drama...and since dah tengok dari episode 1, of coz la xle nk tinggal cerita lain kan...kang tak tahu jalan cerita lak..he...


dalam cerita ni, yang jadi Hang Tuah dalam PGL teater pun ada berlakon,Stephen Rahman Hughes , ala Merong Mahawangsa tu..yang lagu Sedetik lebih Abang Anuar Zain nyanyi tu...kui3x...kenal kan...ala kalau x kenal bukan Malaysia la...he..hensem gak mamat ni jadi chef..kui3x...


Lagi satu, saya suka tgk keletah heroin dia Karylle as Maddie Avilon..rasa mcm sesuai la dia bawak watak maddie tu..cocok bangat sih....he..




For Sinopsis cerita ni(saya google kt website NTV7:http://www.ntv7.com.my/shows/The_Kitchen_Musical_1317178692.html),

Synopsis:


 “The Kitchen Musical” is a multi-million production featuring a titillating blend of drama, popular songs, sizzling dance sequences and mouth-watering recipes. Revolving around the exciting world of culinary arts, it is the story of a rich, young girl fresh out of culinary school in Paris who embarks on a journey of self-discovery when she starts working for The Avilon, her father’s restaurant.


nk more info ke, gambar ke, click je kat laman web NTV7 tu..semua ada..

Yang lebih menarik, menurut wikipedia,

The Kitchen Musical is a Pan Asian musical drama television series. The series is set to premiere in October 2011 in 19 countries across Asia and Europe. The show features a pool of Asia's talented casts comprising both veteran and upcoming new faces from around the region. The 13 one-hour long episodes centers around good food and wine, with each episode features re-arranged and re-recorded popular hit songs animated with dance sequences. Every episode will feature a menu of delicious dishes and dessert that promises to be as luscious and addictive as the series itself.


Personally, saya dah 4 episode cerita ni, saya rasa best, best sbb jalan cerita best, best sbb ada Christian Bautista yang best, best sbb dah alal cerita glee, ada nyanyi2 and yang paling best sbb makanan yang drg tampilkan dlm cerita tu...pergh..buat air liur meleleh je...hu..nampak sedap sangat..hu...and banyak la lagi yg menarik..lagi pun ni kira produk PAN ASIA la kan..so credit plus for it..

So, apa kata sesape yang x tahu sangat nk buat apa ari selasa mlm rabu kan..why dont you guys try watch this musical drama..saya dah tak saabr nk tgk cinta tiga segi antara Alex, Maddie and Daniel...so sweet...he...



ENJOY!!!

Firefly out..