Thursday, March 31, 2011

My heart Your Heart Our Heart

Pernah x kita terfikir...selalu kan kita ckp kt diri kita sendiri...buat pe nk jaga hati orang lain, baik aku jaga hati  aku sendiri..orang lain x jaga pn hati kita..lantak lah orang lain..yang penting aku happy..,

Tapi kita pernah x pikir, ada tak kita singgung perasaan org lain..kita nk jaga hati kita..ada x di luar kesedaran kita kita buat org lain terasa hati..kita asyik pikir orang lain yang singgung perasaan kita..kita x tahu hati org lain terguris sbb kita nk jaga hati kita je..

kekadang a simple words can hurt other people, but sometime our action can speak louder than words...hati manusia semua x sama..ada yg sensistif, ada yg hati batu..ada yg ├Ąda aku kisah?'' or maksudnye selfish la..kita semua ada hati masing2..bagi saya kalau kita nak org lain respect diri kita, kita kena respect diri kita sendiri dulu..if nk people cherish you, you need to cherish yourself first..so, maksudnye, kalau nk org lain jaga hati kita..kita kenalah jaga hati org lain sbb kalau kita jaga hati org lain,org lain akan jaga hati kita..

xpelah kalau org buat kita pn sbb saya percaya cara terbaik untuk menyedarkan seseorang ialah menggunakan cara yg lembut n halus...kalau x sama la mcm perumpamaan beza ajing ngan manusia,kalau anjing gigit manusia,manusia gigit balik anjing tu,so sama je la manusia tu ngan anjing...

so,better if we just dont be so selfish and just think about us only...maybe that way we can be more happy..

Firefly out..

Rimasnye..please la..

apa la yg dirimaskan ek...he...ada la...saya xle share kan sini sbb nanti ada org terasa...hahaha...tp seriusly please n sudah2 la...kalau first time,xpe lagi...ni da lebih 3 kali kot..ni sudah lebih2 ni...rimas di buatnye tau x...lagipun x malu ke org lain tengok..x pelik ke..kalau saya,hmm pepaham je la kan..so, stop doing that, be creative and inovative ok..move forward..

dah saya nak tido sbb esok nk keje lak...

firefly out...

Wednesday, March 30, 2011

Me n My Bad Habit

heai all.. today i would like to share 'tabiat2 buruk"saya..he...masa otw balik keje td dlm lift tetiba dapat idea nk share pasal tajuk ni kt blog...he...rajinkanlah diri mengupdate blog mlm ni...he..al maklumlah,akhir2 ni sibuk betul..nk curi masa update blog kt ofis x sempat..hu...so kena la tunggu mlm2 ni nk update blog sambil2 wat keje ckit2..he...

ok back to the topic..saya ada banyak tau bad habit,,tp yang saya nk share ni yang mmg saya selalu buat..he..

1. GIGIT KUKU

he..saya mmg suka gigt kuku..kekadang x perasan pn..he..kuku jari saya?mmg kekadang nmpak buruk la..yela,kalau kita guna nail clipper kan kuku kita nmpak cantik je kan..saya punye kuku..hmm..gerutu...hahaha...yang paling bestnye..saya akan gigit kuku saya dimana-mana aje..he..kekadang dlm meeting pn saya tergigit jari gak..hahaha..lpas tu cover2 la kan...saya akan stop gigit kuku masa if saya puasa je...he...kalau la bln pose,,and saya xle puasa,kekadang saya tergigit gak..he..x terperasan...hu..

2. CENGENG

ha...tau x cengeng tu ape? dia satu angaktan ngan gembek..maksudnya kkuat nangis..he...ni mmg habit dari kecik...mmg over sensitif la kan..xle kena marah ckit,kena tegur ke,pukul lagi la kan...keje nye nangis je la...he..yang paling teruk,kalau org yg rapat2 ngan saya ignore saya pn saya leh nangis tau...he...gedik x?he..sbb tu la mak saya manjakan saya, nk marah saya pn jarang sbb kecengengan saya..kui3x..tp2 cengwng2 saya ni, saya garang tau..kalau x percaya,g tanya mak n adik beradik saya yg lain..kui3x..xpn tye kawan2 saya kt SAMER dulu..penolon biro paling garang dulu sape..he...

3, TAKUT ANAK PATUNG AND BULU2

saya mmg geli betul la ngan anak2 patung ngan bulu2 nirasa meremang je kalau dekat..kekadang sam[ai gatal2 tau..hu...tu yg x suka..alsan saya x suka..entah,..da mmg habit saya mmg takut n geli...he..

4. TIDO BUKAK LAMPU

hahaha saya ni nk kata penakut tu boleh la kan...da cengeng kan...saya mmg xle ttp lampu kalau tido sorang2...seram je rasa..so,kt rumah sewa ni skang,saya mmg stp hari la bukak lampu...he...boleh kira guna jari la saya tido ttp lampu..tu pn sbb saya pening kepala or saya ngantuk sangat..kalau x...jgn haraplah..lagi satu sbb saya tido bkak lampu kalau sorg2 ialah sbb saya ni rabun dalam gelap..saya mmg x nmpak pape kalau xde cahaya lansung...kalau umah sewa lama dulu, da berapa kali saya kena gelak sbb langgar pintu bilik dlm gelap...he..drive mlm pn sbb ada lampu,kalau x,cnfirm masuk longkang..haru biru la..

5.SUKA DENGAR LAGU KUAT2

ni mmg dahabit dari dulu..kalau pasang walkman n MP3 dulu2..mmg x perasan sekeliling da..skang ni lak..dlm Princess la kan...pe lagi...kekadang risau gak kalau x perasan org hon..tp kalau dengar radio slow2 saya mcm pening kepala,sbb otak saya penat nk cuba dengar apa org kt radio tu ckp..tu yg x suka tu...he...

6.PAUSE

ha yang ni aneh sikit..saya ni kekadang byk mengelamun pn ada gak..saya ni ada satu tabiat...kalau org tanye soalan,saya akan pause sekejap baru saya jawab..he..kenapa?mestilah sbb saya pikir dulu...selalu nye mmg mcm tu...angah saya selalu marah saya,sbb kan kalau mak tanye pape,saya akan senyap jap..saya bkn xnk jawab..saya pikir jap...lpas tu baru jawab..he...

ok,wat masa ni, tu je yang saya nk share...ada byk lagi sebenarnya...tp nk simpan untuk next entry akan datang..he...barulah surprise kan...

ok..firefly out baru nk mkn mlm..he...TTYL..

Me n Bored

Adush..x tahu la mana semangat nk bekerja saya akhir2 ni..punyela rasa malas...nak ckp xde keje,banyak je keje yg tertunggak..nak cakap overload, x jugak..hmm...nk g keje tu,mcm rasa ada batu dlm kasut...berat je...awal2 dulu before kul 7 saya da tercagak kt ofis ni...blik lak selagi matahari x terbenam,kat ofis la saya...sekarang, kul 7 lebih baru kuar rumah, blik tepat je 5.30 ptg,berdesup cpt2 balik..hmm...whats wrong with me...am i getting bored with my job...yeah, i do feel bored sometimes, since there is a time, when you are doing the same routine everyday, then you will easily get bored or rimas kan...maybe,i said maybe...this is what i feell right now...ooo..i wish that i can work near to my home and near to my family..at least bila i feel bored and tired, back from office, sampai je rumah, i can see my family..rasa hilang penat kot...ni sekarang balik rumah, tgk bilik kosong...hmm..bukak tv or lappy...then, sleep..macam mana la hidup saya nk berkembang kan...nk hang out ngan kekawan lagi la hampeh ..dah most of my fren working in KL..saya je yg tercampak kt JB ni..oo..sometimes,rindu sangat kt kekwan..nk berborak pn susah skang..spent time together lagi la kan..Am i gonna be stuck like this..hmm..bila cerita ngan kekawan saya pasal benda ni, they said and advised me to find a job in KL..they said "KL kan banyak keje, yang ko sibuk keje kt JB tu apasal"..hmm..i have tried..i mean to find a job in KL..but it seems like xde rezeki kat sana..nk wat mcm mana kan..so, saya seru semua org yang membaca blog saya yang x seberapa ni untuk mendoakan rezeki saya..he..boleh....mintak tolong ye..kui3x..saya harap sangat Rezeki dari Allah melimpah untuk saya..Amin..

Okla..nk wat keje...

Firefly out..

Tuesday, March 29, 2011

Lady's driver

I am on my way to work and listened to Hot FM which the deejays talk about an issue that have been raised in our parliment which i refer to my subject...They said that Lady's driver adalah penyebab kemalangan jalan raya..and they said that pemandu peremapuan ni not aware of their persekitaran while driving which then caused an incident to happen...

For me, we can't blame a driver because of their gender..so, kiranya, kita cakap pemandu tu cuai sbb dia perempuan...its awkward kan...sbb bg saya, sebenarnya "cuai" itu ada satu behaviour and depends on our attitude..so obviously, if incident happen is not because of the driver is a lady, its becoz of her/his behaviour or attitude..

so it seems very biased to blame us, a women, as a driver which one of the factor that can cause incident to happen..

This is just my thought..hmm, it depends on how we see with our own sight and angle..since everybody has their own thought and opinion...

Firefly out

Saturday, March 26, 2011

Earth Hour!! Switch off your light for an hour to save our mother nature!!

kredit:google
yeah!!today is Earth Hour..so, hari ni jam kul 8.30 mlm ni..moh la kita sama2 beramai-ramai menutup lampu rumah kita selama satu jam sahaja...dengan ini dapatlah kita menyumbang sedikit sebanyak kepada alam sekitar...so,kekawan minimize kan lah penggunaan elektrik diumah kita...sbb setiap penggunaan 1 kWh electricity akan menyumbangkan 0.627kg crbon dioxida ke udara..bayangkanlah...berapa banyak penggunaan elektrik rumah kita sehari-hari dan bagaimana kita menyumbang kepada bencana alam sekitar...jadi jom kita berkempen untuk menyelamatkan bumi kita....kita kena sedar yang secanggih mana pun teknologi yang kita capai..tetap tidak akan boleh melawan kuasa alam semula jadi yang telah diciptakan Allah Taala...ambik contoh kejadian yang menimpa jepun baru2 ni...apabila mother nature da bersuara..segala teknologi musnah dalam sekelip mata..dan akhirnya ttp manusia yang menjadi mangsa...Tiada yang sehebat ciptaan Allah s.w.t.

For more info on Earth Hour, check out this website:

And for now,

Hijau by Zainal Abidin

Bumi yang tiada rimba
Seumpama hamba
Dia dicemar manusia
Yang jahil ketawa

Bumi yang tiada udara
Bagai tiada nyawa
Pasti hilang suatu hari
Tanpa disedari

Bumi tanpa lautan
Akan kehausan
Pasti lambat laun hilang
Duniaku yang malang

Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah
Ku lihat hijau

Bumiku yang kian pudar
Siapa yang melihat
Di kala kita tersedar
Mungkinkah terlewat

Korupsi, oppressi, obsessi diri
Polussi, depressi di bumi kini

Oo... anok-anok
Tok leh meghaso mandi laok
Bersaing main ghama-ghama

Ale lo ni tuo omornyo berjoto
Koto usoho jauh ke daghi malo petako

Ozon lo ni koho nipih nak nak aghi
Keno make asak hok biso, weh
Pase maknusio
Seghemo bendo-bendo di dunio
Tok leh tahe
Sapa bilo-bilo


firefly out!!







Thursday, March 24, 2011

THREE SENTENCE

three sentence to decribe this evening..

1. SAYA SAKIT HATI
2.HATI SAYA SAKIT
3.SAKIT HATI SAYA

SENGAL!!

FIREFLY YG SAKIT HATI OUT..

Saya Budak Baru Belajar 4

he..tahu x nk tukar background google page..he..kalau da tahu,baguslah..sbb saya baru je tahu..he...so nk share ngan semua org..

selalunye bila kita bukak internet kan keluar page ni kan...

perasan x kat bawah tu ada tulis change background..saya pn x ingat dia tulis ape..he..click je situ..

nanti pop-up ni kuar..


hah..kt pop-up ni leh la pilih gambar yang berkenaan..nk upload gambar kita sendiri pn boleh tp kena saiz besar..

bila da choose background..jadi la google page kita mcm ni..he..suka2..


 ok la firefly out..

Tuesday, March 22, 2011

Nightmare : Tsunami

hu...semalam mimpi aneh..tetiba leh mimpi tsunami...ni bkn 1st time tau..da banyak kali gak la saya mimpi tsunami..sampai kadang2 bila kekawan ajak g pantai saya mcm fobia nk g pantai..hu...yela..kang tetiba kena tsunami mcm mana..setiap kali mimpi tsunami mesti mimpi yg lain2 lak patern tsunami nye..tempatnye pn lain2..agaknya saya ni terlalu tekun mengikuti perkembangan tsunami dan gempa bumi kat Jepun..tu yang sampai terbawa2 ke mimpi..pengajaran nya..lain kali kalau alarm clock da kejut pagi..bangun..jgn sambung tido..he..

nk share gambar tsunami yang berlaku kt Jepun baru-baru ni..




firefly out

Monday, March 21, 2011

Saya Budak Baru Belajar 3

He...reunion2...hari sabtu lepas kawan sekolah saya kawen..and dia kawen ngan kawan sekolah saya jugak..he..tp jangan salah paham..drg x couple dari sekolah tau..bila da habes sekolah..baru masing2 tetiba jatuh cinta..cewah..tu la..ktrg ckp masa sekolah dulu mmg da ada jodoh drg tp x nmpak lagi kan...abes je sekolah baru tahu...he..Anyway, want to wish Selamat Pengantin Baru for both of them, Diela&Daus..Semoga berkekalan hingga hujung nyawa dan di syurga..

Bila kekawan kawen ni..biasa la kan..da mcm wat reunion sekolah da kat kenduri kawen org..time2 mcm ni la ktrg dpt kumpul ramai2..jumpa kawan2 sekolah..catch up all the stories..how is their life in present..and mcm2 lagi la..

Rombongan Princess kali ni...bawak Yana,Yati,Aza+anak2 dia yg comel(aina&awal),lieya and ayu..kesian drg kena berhimpit-himpit kt dalam Princess yang comel..he...ktrg punya la bising berborak siap kena sound ngan anak Aza,aina..Bisingla..he..pandai betul anak aza ni...agaknya dia ckp ktrg bising sbb xde can nk bg dia bercakap..sorry la aina..aunty2 byk nk catch up..he..tu yg bising...x sempat nk layan aina..kesian aina ek..he..

Dan kebetulan, abg pengantin lelaki(drg wat majlis sama2) ialah senior ktrg kt sekolah dulu..so,kt majlis yang sama, senior2 pn ada...he...mmg da mcm reunion la...kui3x..

kesimpulannya,seronok betul kalau g majlis kawan2 kawen..al maklumlah..semua org da ada commitment masing2..jarang leh jumpa n kumpul sama2..he..hah..lepas ni giliran sape lak..jgn lupa jemput saya...

ni ada pic sikit..

ehem..saya tahu saya gemuk..ignore je ek..wat2 x nmpak kegemukkan saya..he..

Ni la Pengantin nya..he..comel x?

Dari kiri:saya,Rahmah or ram n Mar-z







Tgk aina mengarok sbb dia kata bising(ada org tengah karaoke..he..comel tul..

lupa lak..credit gambar from facebook kekawan..TQ..

ok..firefly out...

Universal Studio Singapore(USS) Part 3

He..setelah seminggu baru leh upload gambar..he...







nanti upload lagi..he..
Firefly out..

Saturday, March 19, 2011

Busy day

hu...mesti penat gila ari ni...nk g majlis kawen rumah kawan sekolah dulu...mmg da plan awal2...dan kebetulan saya mmg balik bercuti kan...saya amik cuti yesterday becoz i tot my mum nk wt kenduri arwh yesterday..and then she suddenly change the date to today..aiyoo...nak x nk kena wat dua2 la kan..sbb dah janji ngn kawan2...tp xle lama2 la kot..sbb i have to rush back home to help my mum n my sis for kenduri...but jgn salah fahm...ktrg x wat kenduri kt rumah tau..ktrg masak n bungkus then hantar kt surau nanti..majlis bacaan yassin n talil kt surau..my mum x beberapa sihat nk wt kt rumah..memula plan nk beli kt catering je...ut my sis insist nk masak2 kat rumah..my lil sis lak da curi tulang g tganu untuk amik anugerah dekn kt UiTM chendering..hmm..kami kekurangan kakitangan..esape yang rajin,meh la datang rumah ok.

Firefly out..

Friday, March 18, 2011

Di mana kan kucari ganti

Arwahyarham A.Kadir Bin Mohamad(7/1/1951-18/3/2006)
In memories of my beloved Abah

Di Mana kan Ku Cari Ganti

Hendak ku nangis
Tiada berair mata
Hendak ku senyum
Tiada siapa nak teman
Kalaulah nasib
Sudah tersurat
Begini hebat
Apa nak buat

Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan perhati patah, hidup gelisah

Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggalkan sendirian
Tiada berteman dalam kesepian

Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada bergema
Keluhan hatiku membawa derita
Kini kau jua tak kunjung jelma

Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, selama-lamanya




Firefly out

Al-Fatihah

Me n Teddy bear 2

erk..ingat x saya pernah cerita..saya geli ngan bulu n teddy bears..kalau x ingat..click sini..hu..malam semalam after driving from JB..sampi je rumah..g cari McD ngan mak n angah...lapo..mak x sihat,so x masak..hu...
da otw home,along call ckp kt depan umah..nk pinjam cawan mak..rumah mak kan mcm kedai berbaneka..macam2 ada..he..
da along mengembor satu rumah cari cawan...dia g membungkor cari mainan anak dia..sekali dia jumpa patung barney dia bagi kat my nephew danial..sekali saya tengah best2 tgk tv..tetibe danial campak barney tu kat sana..apa lagi menjerit la saya..si danial ni lak,walaupun baru 2 tahun setengah cpt pick up n cerdik sikit..dia tgk saya mcm takut ngan benda tu..dia amik balik,dia baling lagi kat saya..banyak kali lak tu..bertuah punya budak..hu..pandai betul budak kecik sorg ni..hu...

Danial,u jgn nakal2 ngan ade..ade cancel bwk g USS bila u besar nanti..hu..

he..ni gambar org sibuk kira 1,2,3..danial pn sibuk kira
malam tadi tido kaki terkena biwak belit?apa ntah..sakit gila...hari ni betis bengkak lak..hu...sakit2x..

ok la firefly out

18 March 2011-Al-Fatihah buat Ayahanda tercinta..A.Kadir Bin Mohamad

hmm..hari ni da genap 5 tahun..sayu je rasa hari ni..saya mmg setiap tarikh 18 March,saya akan mintak cuti x kira apa pn berlaku...xde perasaan lah nak wat pape..sekejap je rasa masa berlalu...Mak pn balik dari kubur tadi mcm diam je..x nk mkn kata dia...mesti dia pn sedih...

Dalam hidup saya...Arwah Abah la abah paling bagus dan hebat di dunia..xde pengganti da...so,kekawan semua hargai la ibu bapa anda selagi mereka masih hidup..

Buat Abah,

Kitorang rindu and sayang sangat kat abah...hanya kiriman Al-Fatihah dan Yassin yang mampu kami kirimkan..semoga roh abah tenang di lan sana.. Amin..Al-Fatihah,,

Firefly out,,

ANd for now,

Pergi by Aizat..

Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia


Tuesday, March 15, 2011

Me n Tepung Gomak

he..pernah x dengar pasal Kuih Tepung Gomak..he..saya x pernah tahu n rasa..ari tu Kak Hernee Triple J tu..he..dia ada beli kuih ni..tapi saya tengok macam pelik je..saya pn x berani nak mkn..kak hernee lak tak abes2 ckp sedap..x perasan kuih tu menaikkan sweet pee dia nanti..kui3x..

So ceritana lunch tadi kak hernee nmpak kuih ni kt cafe..dia pn beli lah..bila dah ptg ni..dia rasa lapor lagi..al maklumlah..berbadan dua..he..dia mintak tolong pak dollah belikan kuih tepung gomak dia..he..saya pn teringin nk mkn satu..saya curi en nazam punye sbb dia beli byk..al maklum lah..berbadan dua jugak ke?kui3x..pis pis kacang pis ye en nazam..memula rasa jakun n aneh jugak la nk mkn..lpas da mkn satu..boleh tahan gak..rasa dia mcm tepung..tengah2 ada inti kepala..luar dia ada tepung yang mcm rasa kuih batang buruk tu..hah..dapat imagine x?buat2 la dapat ek..

rupanya lak cegini..he..




dan disebabkan kuih ni..kak hernee telah melabel saya sebagai jakun..hu..so sekarang bkn triple J je..da quadraple J da..hu..yang xle blah dia siap post kt FB.hu..muncung la cegini..hu..xpe2..tunggu petang ni kak hernee ajak saya g kebun abah dia nk mkn durian..saya nk jeleskan dia jap lagi dengan mkn durian..kui3x..


He..pernah nampak x semua..kalau x pernah rasa leh la turun JB rasa kuih ni..ok..

kalau nak resepi..mmg saya tak tahu la kan..so..sesape yang nk wat..leh google kt internet ok..

Firefly out..

Japan's Nuclear Leak Issue

yeah..akhirnya..dapat bukak dashoard blog ni..punye la xle bukak dari pagi tadi..tensen je..da x semangat nk update blog tau kalau setiap hari mcm ni..hu..

he..ari ni saya busy sepanjang hari cari info pasal nuclear leak kt Japan tu..hmm..macam2 musibah ek..lepas satu,satu lagi masalah..yang merisaukan orang2 suka spread the rumours pasal nuklear ni semua..bkn saya x nk percaya..tp kan..kita kena la berfikiran logik ye dak..ni..g sebarkan nuklear tu akan merebak la..memangla akan merebak..tp ada x drg check aarah angin mcm mana..da cnfirm ke menuju ke arah negara kita..x kan..so,kita kenala jangan percaya sangat ngan semua rumours ni..tp nasihat saya stay alert on the latest update,,government pn da kuarkan statement ckp jgn percaya..so,kita kenalah berhati-hati sblm nk percaya kan satu source yang entah betul ke x..

ni saya check dr laman web Atomic Energy Liscene Board(AELB)..

Nasihat saya..jangan mudah percaya sangat..korg semua leh la rajin2 selalu check updates kt AELB website..ok..

yang hebah2kan cerita tu..jgn nakal2 ok.

Firefly out..

Monday, March 14, 2011

Universal Studio Singapore(USS) Part 2

hu..setelah menjalani shujung minggu yang sangat triple J...saya perlukan nkoyok ini untuk teruskan bekerja..hu...mana x sakit satu badan..berjalan pusing2 kt USS tu satu hari suntuk...lepas tu nak main satu game pun kena beratur more than an hour...mana x sakit satu badann..yang paling best,saya bawak danial nak naik train..da la da beratur panjang ni..danial xnk bersiri..dia nk dukung..agaknya panas n penat sangat..dia cpt letih..seboleh-boleh nak dukung..rupa2nya dia ngantuk..kesian dia...saya pikir nak patah balik rasa mcm x puas hati lak..yela da beratur lama2..last2 saya dukung sanial,lepas tu dia tertido..hu..bayangkan lebih sejam lebih saya dukung danial beratur..hu..dia tido lak tu..da sampai giliran saya ngan danial..si danial lak menangis sbb saya terpaksa letak dia kt sebelah tempat duduk saya..sampai org yg jaga game tu tanya.."its eveythings ok?"hu..saya pikir kang kalau daial x senyap gak ni..cnfrm x dpt naik..last2 saya sumbat je mulut danial ngan puting dia..he..tp dia leh sambung tido...saya ckp..hmm..penat la ade(saya) beratur panjang dukung You danial,if you tido..hmm..then tetiba ada bunyi badak..danial terus terjaga..he..nasib baik la..at least berbaloi Ade sakit2 badan..he..dan hari ni Ade bau koyok.hu..

More stories coming up..yeah..

BTW, picture kena tunggu..sbb saya pakai uphone skang..so xde gambor..saya menumpang gambar kamera abg ipar saya je..he..

Universal Studio Singapore(USS) Part 1

Hehe..setelah di pan2 kan..akhirnya sampai gak saya kt USS..kui3x..tapi sebelum sampai USS tu..ada cerita yang sangat joyah,jones and jejoh..bak kata Kak Hernee..Triple J..hua hua hua..

Kisahnya bermula cegini..Saya kan pergi USS ngan Along saya..Along saya stay kat Grand Blue Wave Hotel dekat2 Stulang Laut...hehehe..So,hari jumaat lepas,saya da excited la mintak petunjuk jalan dari Kak Hernee...punye la excited Kak Hernee lukis peta tunjuk jalan..last bila otw blaik umah lepas keje,baru saya teringak.."alamak,peta tertinggal"...hu..

So,pagi SAbtu tu,kul 6 da bangun siap2 nak p hotel along saya..punye la confident drive..he..mula2 salah jalan..ok lagi..yela salah masuk simpang g permas jaya...pusing blik..

He..yang menjadi triple J ye..he..bila saya patah balik tu..saya call Kak Hernee tanya jalan..ngeh3x..punya la kak hernee da ckp..ikut line kiri..entah apa yang saya pikir..jalan2 terus sampai WOODLAND..ha?ape?hahaha..dan saya yang tengah menjejoh call balik Kak hernee "Kak,mcm mana nk patah blik..hu.."..last2,saya g je lalu kt imegresen Malaysia..dengan muka comel g kt situ ckp kt pegawai..

"Encik,saya sesat la..salah masuk jalan,saya nak pergi Grand Blue Wave Hotel,sekali tersalah masuk jalan"..he..sambil dalam hati ckp..."hensem lak mamat pegawai imegresen ni..kui3x..

Pegawai hensem tu ckp dengan lemah lembut dan senyuman paling killer la.."ha..cik parking kt tepi ni sekejap..lepas tu pergi kt ofis tengah tu,nanti ada pegawai akan assist.."..

He..saya pun pergi la kt ofis tengah tu seperti yang diberitahu..pegawai kat situ..pegawai tu ckp terus je ikut kanan..nanti ada traffic light boleh u-turn kt situ..he..dah u-turn..kena lalu pegawai imegresen lain..he saya pun wat la ayat comel yang sama saya bagi kt pegawai hensem tu tadi..he..pegawai lagi satu ni just ckp..nanti byr toll ye..he..saya da..alamak touch n go aku ckp ke duit ni..hu...swipe je card..he..nasib baik ada duit..hu..lega...akhirnya jumpa gak saya hotel tu...dekat je kt tempat saya nk sesat tu..tp..sbb salah masuk jalan je..haru biru pagi saya..

he..da habes cerite ke?

belum..

bila saya da naik kereta Abang Ipar saya..nk g singapore da ni...lalu kt imegresen yang sama..nak dipendekkan cerita..abang najib g kat kaunter tmpat pegawai hensem tu tadi..hahaha..punye la saya cover muka saya..malu kono..he..dalam hati ckp..ada jodoh ke?..haha..gurau je ek..

nanti saya update lagi par2 lain..banyak cerita ni nk bgth..he..

ok la firefly out..

kejekejekeje..

Thursday, March 10, 2011

Jahatnya mulut awak!!

hahaha...pagi2 hati da panas..geramm makcik..pagi ni mood memang la xde kan nk g keje..mcm biasa la kan..da sampai ofis,clock in, nak naik lift..sekali dalam lift ada 2 org perempuan naik bersama...perbualan bermula..

Perempuan 1: Ingatkan tadi sapa.
Perempuan 2: he..kenapa?
Perempuan 1: nampak mcm cikgu sekolah..
Perempuan 3:erk...jahatnya mulut perempuan ni..(dalam hati..sambil ignore je ape yg perempuan 1 cakap)

then tiba2..

Perempuan 1: Zuritah,Zuritah..(sambil tengok atas bawah..)
Perempuan 3:hmm..iye..(dalam hati ckp..nk apa lak minah ni ngan aku..
Perempuan 1: mcm nk g bersenam..
Perempuan 3:erk?over siot perempuan ni..budget ko mcm cun sangat la kan..(dalam hati..)

then sebelum perempuan 1 keluar dari lift..perempuan 3 mengumpul kekuatan berkata..

Perempuan 3: kita keje kt terminal bkn kt ofis je memanjang mcm awak..

grr...geram x..persepsi..kenapa la perempuan selalu ada persepsi..lantak lah kan org nk pakai apa pun..suka benor membelek perempuan lain..tolonglah..awak ingat awak cun sangat..salahke kalau perempuan x pandai bergaya n x pakai make up if that way makes her comfortable..at least, i x plastick pakai make up tebal2 nk tutup kawah kt muka ok..

watch out your mouth la..its not the proper way to say "hi" to people at early in the morning..OMG...

Ok la..firefly out nk sambung keje..grr..

Wednesday, March 9, 2011

Universal Studio Singapore

wa..hujan...dari pagi tadi da mendung je...tengahari lak hujan lebat..sampai la la ni x henti2..pening..(@_@)*&#&..mengantuk pn ada...hu..x sabarnya nak esok,esok mak saya turun JB.hoyee..hoyee..mak nak lepak kat rumah makcik saya kt pasir gudang..Hari ahad kot baru dia balik KL..dia datang sini ngan Along saya..sbb saya and Along da plan nak p Universal Studio kt Singapore this Saturday..hoyee hoyee...kalau boleh nak bawak mak saya sekali..tapi risau dia x larat lak..so dia xnk pergi..dia ckp nak duk rumah makcik yam saya je..risau la gak..nk tinggal dia sorg2 kat situ..tp dia marah balik.."duk sorang2 apa nye kan cik yam ada,apa la nk risau sangat"..he..paling kesian Angah saya yang kena tinggal kt rumah sorang2..mati kutu la dia..dia mana leh satu hari x nmpak mak saya...he..kalau boleh mana pergi nak bawak je mak..ni dia kena tinggal..nanti mesti dia kebosanan kat rumah..tapi rasa2nya..Along saya tu pun angkut saya sekali sbb nak suh saya jadi bibik kepada 2 hero dia..huhu..x kisah la..asalkan dapat g kan..he..nanti lepas saya g saya bgth best ke x.ok?..

okla..firefly out..

Tuesday, March 8, 2011

Selamat hari wanita

he..nothing to say..just wanna say..Happy women;d day to all women in da world..hope you guys have a great day today..

Firefly out nk blik rumah..

And for now..

Lirik Lagu Wanita Seluruh Dunia

Wahai wanita..
Wanita yang berada di seluruh dunia
Tak kira bangsa, umur atau rupa
Oh..asalkan kau wanita..
Kau buat ku gila..
Bila kau menggoda
Bila kau mengada-ngada
Oh..lirikan mata senyuman manisnya
Oh..kau buat aku tergoda..
Wanita seluruh dunia ku ingin kau tahu
Yang aku cinta kamu semua wahai permaisuriku
Dan walaupun ku tak mampu membahagikan diriku
Kepada wanita seluruh dunia
Lagu ini lagu cinta untuk kamu semua
Untuk kamu semua..
Wahai wanita..
Adakah kau mengerti apa yang aku kata
Kamu semua adalah inspirasiku bila ku berkarya
Ku tuliskan lagu hanyalah untukmu
Untuk buat hari kau ceria
Dan aku tak kisah mana kau berada
Ku ingin kau dengar ku berkata..

Monday, March 7, 2011

Family weekend

krrkk..laparnya perut saya..hu...kena bertahan..saya stressed ngan berat badan saya la...da bertambah-tambah pulak..bkn ape..yela..kita kan single..kang gemuk lagi org xnk..hu..kesian x?hahaha..gurau je tau..

laptop saya da xdpt diselamatkan lagi..hu..so hari sabtu lepas, pergila ICT fair kat mid valley..punyela ramai gila org...last2 x jadi beli..tgk je la..konon2 ckp xpela...kt JB ada PC fair..nanti g tengok..smlm blik dari KL..ptg tu g la Persada,JB nk tengok2...dengan sesat2 nya..last2 tgk ada berapa je kedai..x banyak mcm tahun lepas saya pergi..hmmm...hampa..so maksudnya x beli lagilah..saya da mati kutu malam2 kat rumah xde internet..da la bayar internet nye tp xde org guna..nk terminate sayang lak sbb 4 number last BB saya sama ngan no HP saya..he..kebetulan tau..so,setiap kali nk bayar on9 senang..ingat number depan je..belakang xyah ingat..senang sikit..tapi bila pikir duit melayang bayar je..sakit kepala lak..ada x sesape nk sewa..saya bg separuh harga..hahahaha...

hari minggu yang baru lepas ni mmg saya spent for my family je..sehari suntuk ktrg keluar lepak rumah baru Along..nk dekat kul12 mlm baru sampai umah..al maklumlah..mak saya ckp da x best duk rumah..pelik..duk rumah sendiri tapi rasa x mcm rumah sendiri sbb og lain..hmm...malas nk cerita sbb nanti kena ambush..opss..terlebih sudah..ktrg siap g up town shah alam ari tu...tu yang sampai tgh malam..

balik semua terus pengsan..x larat da berjalan satu hari..he..

Ok la..firefly out...

Saturday, March 5, 2011

Cekodok made by Puan Sopiah

Cekodok..Saya dah pulang emak buat cucur..he...my favourite breakfast ever!!he...jemput mkn semua...

Sedetik Lebih by Anuar Zain..From A Daughter to her mum..

he..semua orang bg lagu ni kat kekasih/BF/GF/Suami/Isteri..
tp saya special nk dedicate kan lagu ni to my mak...luv you mak!!
luv Anuar Zain gak..he...


SEDETIK LEBIH

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup



firefly out..

Thursday, March 3, 2011

Me n Spongebob n Gary

 Spongebob da ada gary!!!yeah!!


Firefly out..

Wednesday, March 2, 2011

Hati berbisik

Hati Berbisik

Malam Bertandang
Hati Berbisik Mengenang
Cerita Derita Yang Daku Pendam
Kata Menguji
Cuba Untuk Kusudahi
Berulang Airmata Membasahi
Aku Kini Perlu Berdiri
Walau Hakikatnya
Pasti Kan Melukai
Aku Ingin
Semua Rasai
Kerna Pengakhirnya Hidup
Ku Sendiri
Oh Tuhan Kau Berikan Aku
Segala Kekuatan
Meneruskan
Perjalanan

Buat mak, ude sayang kat mak..xpela mak..mungkin ni semua dugaan buat keluarga kita..walaupun Abah dah xde..mak still ada anak2,menantu dan cucu2 mak..kita orang akan sentiasa ada kat belakang mak..
kepada orang2 yang tersebut..sampai hati korang jatuhkan air mata mak saya..mentang2 mak saya ibu tunggal..boleh ckp mcm2 kat mak saya..xpela..Hanya Allah yang boleh menghukum perbuatan anda semua..
Bagi saya, saya xkan maafkan orang yang telah melukai hati mak saya dan menitiskan air mata mak saya walau setitis pun..Saya sedar saya memang x berhak menghukum..tapi hati yang pedih tercalar x mungkin boleh ditampal semula..

Firefly out..

Tuesday, March 1, 2011

Flashback..over and over again..

Assalamualaikum...hari ni hati saya mcm teusik..pagi tadi datang ofis pn lambat sbb terbangun lambat..then,ada ofismate bgth, ada orang dari department lain meninggal dunia..dan seperti biasa..hati saya mula x keruan..bila dengar lak cerita yang Arwah tu meninggal kat nursery home, saya semakin pelik..arwah xde anak ke nk jaga dia..dengar cerita Arwah pernah kena stroke sbb tu dia tinggal kt nursery home..yang lebih menghayat hati, Isteri Arwah da lama meninggal dunia kerana kanser..then,saya pn tanya kt ofismate saya.."Arwah xde anak ke?"..rupa2nya anak arwah sekarang tengah study kt University,so, dia terpaksa tinggalkan Arwah Abah dia..sayu kan dengar..jadi kenangan lama mula mengimbas kembali..saya ingat lagi masa tu..tanggal 18 March 2006...Minggu tu saya ada pertandingan kawad kt Matrikulasi...saya belajar kt kolej matrikulasi kedah..tapi entah tak tahu kenapa hati saya nak sangat balik rumah minggu tu..so,saya pun tawakal kalau saya fail kokurikulem pun saya tak kisah time tu..bila saya balik..ada satu perasaan aneh sangat..hari pun berlalu..so,masu tu saya blik ari khamis(kedah cuti jumaat&sabtu),sampi hari sabtu,saya da kena balik ke kedah..masa hari Sabtu tu,saya mcm rasa hati sayu je..rasa mcm xnk blik Kedah..dalam hati saya ckp,xpe la balik lmbt sehari..hari Ahad baru blik..tp masa tu mak saya suruh je balik..masa saya tengah kemas2 barang pagi tu...Abah tengah baring2 kt tempat yang biasa dia baringan dia..dia tengok je saya..tetiba dia ckp .."ita xnk salam abah ke?"..saya pun pandang muka dia ckp.."jap la bah,ude nak kemas barang jap..nanti ude salam"..bila da siap kemas and da nak bertolak pergi Pudu..saya pn salam Abah...tetibe hati terusik lagi dan saya tak tahu kenapa masa saya nak blik tu saya ada perasaan nk bawak HP Abah time tu..mcm nak sangat..masa saya salam..saya teringin cium pipi Abah..jadi saya pn cium..sepanjang dalam bas..hati saya tetap x tenteram...saya menangis sepanjang jalan..bila sampai kolej...saya pn duk mkn2 ngan housemate..drg tetiba tye pasal abah saya...saya pn tetibe nagis ckp abah saya tak sihat sangat...abes mkn saya pn baring2 atas katil then tetido..dlm kul 6 lebih tetiba angah call nangis2 ckp.."ita, abah,abah..balik cepat.."tu je dia ckp..dalam hati saya abah tenat ke..saya pn da start nangis2 cepat2 jumpa felo(warden asrama)..skp saya nk blik rumah sbb abah saya sakit..so,housemate saya pn teman sekali hantar kt pekan changlun..da dpt tiket..saya pn tunggu bas datang dlm kul 7 lebih..lepas tu angah call balik ckp.."ita,balik je..xde pape.."..saya pnrasa betl kot abah sakit..saya baru je naik bas,sekali kakak yang jual tiket tu ckp"dik,akak da salah jual tiket, bas ni da penuh nanti ada org naik kt alor setar'..tangisan saya pn makin kuat ckp...abes tu mcm mana abah saya sakit tenat..pakcik bas tu pn ckp..xpela nanti dia carikan tiket bas lain kt Alor setar..dia pn call kawan dia..masa otw nk ke Alor setar..jiran saya satu sekolah dulu call ckp..."ita,takziah:"..masa tu baru saya tahu yang Abah saya da tinggalkan saya buat selama-lamanya..saya menangis kuat sangat dlm bas..semua org pandang pun saya x kisah....dan pertama kali dalam hidup saya..perjalanan yang selalunya mengambil masa 4 jam dari kedah ke Kl..ari tu..saya sampai dalam kul 6 pagi esoknya...bila sampai depan rumah..saya nampak kain putih ada ikat kt depan rumah...saya tengok angah ngan along tengah lap2 badan abah...saya terus cari mak...saya tengok mak da berhenti nangis..sampai bebila pun perasaan ni xkn hilang..saya tahu..orang ckp time will heal..bagi saya tidak kalau kita kehilangan org yang bebtul kita sayang..wali saya..dah takde..Al-Fatihah buat Abah tersayang...18hb ni genapla 5 tahun Abah da tinggalkan kitorang..kitorang sayang abah sangat2..dan disebabkan itu,saya masih akan mengigil setiap kali mendengar khabar kematian..Kepada kawan2 yang masih ada Ibu Bapa, sayangilah ibubapa anda..jagalah mereka selagi ada peluang..balas lah jasa mereka yang menjaga kita dari kecil hingga dewasa..Al-Fatihah juga buat arwah yang saya sebut di awal cerita...

jadi hari ni saya sangat sensitif...bukan niat saya nk sensitif..tp memang ni lah perasaan saya..

Firefly out..

And for now..

AWAN NANO BY HAFIZ

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri
Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu
Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu
Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu
Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu
Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu
Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu
Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu
Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu
Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu