Monday, August 30, 2010

Pizza Hut!!

Semalam kuar mkn ngan cik Ika n cik Kerusy kt Pizza hut Sek 7 shah Alam..wah...beruntung bebdk UiTM skrg,kalau nk mkn pizza ke KFC ke,jln kaki je pn bleh...x yah p jauh2..dulu kalau nk mkn yg plg dekat pn kt PAS,SACC Mall or PKNS...he..skrg da x payah...Seronok sangat dpt jumpa drg...rindu kan...he

Rasa mcm da lama x hang out with kwn2 semua..life skang is full of work je...he...mcm 2 la hidup kan...
Pejam celik da setahun da berlalu..byk da yg berlaku..hope all my wish will come true...
Kepada semua kekwan yang wish my Birthday thru HP,FB really appreaciated..luv u guys always!!
Kenangan bersama ngan ika waktu GEMS dulu


ok firefly out...

**i'm still waiting for sum1 to wish me Birthday today..hu..

23?too young or too old..

yeah...ari ni budak gendut da berumur 23...he...Thanks for my mum sbb da lahirkan ude ke dunia ini..thanks and Al-Fatihah to my Abah...Luv both of u always..
Yeah mlm ni angah belikan kek..he...



**btw,kenapa stp tahun bezday gue mak dijadualkan p check up kt klinik?tahun lpas pn sama..tahun seblm2nya pn sama..bongek punye doctor...pilih la ari lain..kacau je..

Wednesday, August 25, 2010

Lullaby~~~

Alamak da 2 hari tido 3 jam je..badan ni rasa penat sgt...tp bila mlm x le nak tido..entah apa kena entah...
pedih gila mata ni..nk wat keje pn rasa xde mood lansung..keje berlamabak...rasa nk MC je n blik umah tido..xpn mintak time off g tido kt surau jap..leh x?
bebtul x le nk wat keje ni..Lesu je..da la tahun ni pose sahur x mkn nasi kan..perut pn asyik sakit je..hmm..tabah la wahai hati dan perut..menguap da xle ckp la da berapa byk kali..mata berair je..Bateri weak sgt la..

Emosi pn x berapa stabil..x tahula..rasa risau kalau saya depressed la...dulu pnah je...hu....rasa bosan..tensen ngan hidup saya skrg..emo terlebih...hmm..x tahu la...


seronoknye tgk Asyraff tido..

hmm ngantuknye..

Tuesday, August 24, 2010

2 a.m...

alamak..da kul 2..tp xle tido..pagi esok ada meeting.giler la!!!

Saturday, August 21, 2010

Feeling down..

Everything messed up dis week..entahla semua rasa mcm x btul..

Miss my dad so much,
Miss my friends so much,
Miss my BFF so much,

Semua rasa x kena la...
Abes semua bebdk praktikal kt ofis 2 kna marah ngan kak ita drg..hu...sorry ye adik2 semua,
Emosi x stable..

Nasib baik dpt blik lagi minggu ni...
Bila duk keje kt negeri org..
rasa sunyi sgt..
kekdg bila blik keje..duk je dlm bilik...mengadap internet..
kekadang bila tensen kt ofis,x tahu nk ngadu ngan sape..
family jauh,friends jauh..hu...

xpela..maybe ini semua dugaan..sblm bahagia datang...
yang pasti hujung minggu diabeskan bersama keluarga..he...
x kisah la abes duit ke,penat ke...

Last week rasa nk quit je..siyes..x tertanggung rasanye..
masa thursday 2 mcm da nekad nk quit..
Siap doa kat Allah bagi pertunjuk..
hari Friday,dpt official offfer letter dr HR..
maybe tu petunjuk yg Allah bagi kot..entah...
berusaha je la....

Firefly out...

And for today...Pada-Mu selamanya..

Sejenak .. ku imbasi kembali
Erti pelayaran usiaku
Ke timur ke barat
Dunia akhirat
Segalanya .. Ohh

Di tengah hangatnya kejahilan
Membakar hangus keimanan
Dan aku hanyut
Tiada berpaut
Layu sudah pedoman diriku

Kini bersendiri
Ku meniti hari
Ke kanan ke kiri
Ku menilai kembali

Jalan ku lalui
Dosa yang telah pergi
Walau tanpa ku sedari
Air mata membasahi

Terasakan ... terbuka
Kunci pintu hatiku
Timbullah ketenangan di jiwa yang keliru
Terurai kekusutan
Membaralah cinta
Milik-Mu Yang Esa
Selamanya...

Pada-Mu selamanya .. oh...
Selamanya...

Wednesday, August 18, 2010

Selepas Seminggu..Ramadhan..

Sebenarnye..ni kali ke dua saya menaip untuk post ni..yg before saya nk post..tp hang lpas 2 hilang..tensen gile!!cari kt draft pun xde...hu...so terpaksa la menaip balik...

he..pejam celik da seminggu da bulan Ramadhan...hari ni Hari ke-8...Alhamdulillah...
Last week seminggu saya melepak kt umah.he..mintak cuti dari Rabu sampai jumaat.he..x payah keje..hooray!!!blik Gelang Patah hari ahad..hu...rasa mcm xnk blik je..Minggu ni Insya Allah,saya blik ke umahku syurgaku itu..he..untung company bus dpt client mcm saya yg blik ke KL setiap minggu ni..ngeh3x..

Da lama x berpuasa jauh dari family,paling last masa kt Matrikulasi Kedah,Changlun dulu..masa tahun 2005..lpas 2 masa belajar kt UiTm Shah Alam,setiap hari berbuka dlm kereta..he...sekejap je masa berlalu..dah tue ke??Tidak3x...baru 22 tahun 11 bulan je...he...Muda lagi,sampai org bank pun xnk bg pinjaman sbb dia kata saya muda lagi..hu..lantak la..salahkan jadi muda n da bekerja??

X sabar rasanya nk blik bersahur n berbuka kt umah...kt sini x dpt makan sahur nasi...kt umah dpt..berbuka pun byk lauk..biasala, mak saya, Puan Sopiah 2 mmg x pernah x bagi ktrg kekurangan makanan..tgkla saiz adik-beradik ktrg..ngeh3x..bagi dia,kalau sahur x mkn nasi,2 bukan sahur namanye...x mainla setakat minum air je,roti je,bijirin je ke..bagi dia,mak2 yg x bg anak2 makan nasi 2 mcm pemalas..dia mmg pantang gile and x suka..tp ada setengah org mmg xle mkn berat2 waktu pagi kan...nanti drg sakit perut la,muntah2 dll. tp saya pernah dengar yg BREAKFAST 2 penting sebelum memulakan rutin harian kita..kita boleh skip lunch or dinner,tp xle skip breakfast...tp itu maybe cara masing2..kalau ikut fahaman saya, kalau kita makan pagi mmg la kita akan sakit perut, dalam perut kita kan ada acid untuk mencerna makanan,so masa kita tido, acid x berjalan..so lpas kita bangun, kita mkn,acid dlm perut akan menjalankan fungsi nye kan and menyebabkan kita sakit perut...sbb 2la ada sunnah Nabi Muhammad saw galakkan minum air suam lpas kita bangun tido..neutralkan acid dalam perut kita..so sama2 lah kita amalkan!!

Hari khamis lepas,puasa ke-2 along n da family pun berbuka kt umah...he..lpas la rindu yang x tertanggung saya kepada anak saudara tercinta,asyraf n azfar..Azfar baru je 2 bln, berat dia da 6 kg...gendut tul..ikut mak de kot..he...

ni la asyraf yang da 6
 

Ni makde di waktu kecik..comel x..ni la sbbnye saya dipanggil gendut..

Ni my Hero..Azfar danial..

ok la..da nk buat keje..

firefly out

and for today..

FADHILAT SOLAT TERAWIH..(no more song Lyrics for fasting Month.....)
Contributed by ShahMatRock


Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan :

Malam 1 - Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2 - Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3 - Berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus
semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4 - Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam 5 - Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah(Masjid Nabawi) dan Masjidil Aqsa.

Malam 6 - Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70 )ribu

Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.

Malam 7 - Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi ‘Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.

Malam 8 - Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.

Malam 9 - Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Malam 10 - Allah Subhanahuwata’ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.

Malam 11 - Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.

Malam 12 - Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13 - Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14 - datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15 - Semua Malaikat yang menanggung ‘Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah
mengampunkannya.

Malam 16 - Allah subhanahuwata’ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam
Syurga.

Malam 17 - Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Malam 18 - Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yangmasih hidup atau mati).

Malam 19 - Allah Subhanahuwata’ala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

Malam 20 - Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21 - Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22 - Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huruhara di Padang Masyar).

Malam 23 - Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

Malam 24 - Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

Malam 25 - Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.

Malam 26 - Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

Malam 27 - Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28 - Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

Malam 29 - Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30 - Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:

"Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama ‘Al-Kauthar’."

Friday, August 6, 2010

Khas untuk Kakak Hernee yang JEJOH..PEACE NO WAR!!!

He..semalam ada la org sebelah saya 2,berangan nk blik umah awal sikit..al maklum lah nk jadi isteri solehah kata dia..sibuk nk blik and masak ayam goreng kunyit,alasannye memilih menu tersebut ialah...saya x suka bahagian ayam yg byk daging tu...so senang masak ayam kunyit la,potong kecik2 kata dia...
Ni la konon2 ayam goreng kunyit yg Puan Jejoh nk masak ptg smlm
Nak di jadikan cerita,tepat pukul 5.30 ptg,suami beliau tidak sampai2 untuk menjemput beliau...dgn rasa x puas hati dia menalipon suaminya..."bang,tido ye?ayam da kuarkan?".....suaminya mungkin menjawab"iye,tido,blm lagi kuarkan"..setelah meng hang up talipon,beliau memandang saya dan berkata "ni memetahkan semangat akak nk masak tau ita,nak tunggu ayam yg keras 2 lagi"..saya pn berkata..mkn je la kt luar kak..kui3x..

Sementara menunggu suami dia fetch up,saya terlihat dia menggoogle something...saya pn pegi la ke workstation dia..akak cari apa?akak nk resipi mak ita ke?dia kata dia nk try masak bubur lambuk..saya pn tgk la apa yg dia google...sekali dia berkata "asal bubur lambuk drg ni lain?",arwah mak akak masak sedap,ada kacang semua..ni kuning sgt..setelah diteliti..saya pn tgk la betul2 kt PC..baru perasan..dia pg goggle BUBUR ASYURA bkn BUBUR LAMBUK..kui3x..memg la lain kak hernee oiii...saya punya bantai gelak..kakakakh...he..kak Hernee..




Ni BUBUR ASYURA

NI Baru BUBUR LAMBUK...

he..Firefly out..

And For Today..Malam Ku bermimpi..

P: Malam Ku Bermimpi
Hai dengan Satu Bintang
Berkata-kataku Di Jendela
Ku Lihat Kanda Tersenyum Memandang
Asmara Bergelora Meresap Ke Dada

L: Malam Ku Terlihat Oh Sekuntumlah Bunga
Baunya Harum Menarik Hati
Tak Sanggup Menahan Rasa Asmara
Meresap Mendalam Menusup Di Jiwa

P: Sayang Jauh Di Balik Awan
Wajahmu Tetap Berseri-seri
Laksana Bulan Sedang Mengambang
Menawan dan Menggoncang Dalam Kalbu

P&L: Oh Angin Bertiup Bawa Daku Ke Sana
Hasratku Ingin Bersama-sama
Tak Tahan Rasa Hati Menderita
Gelora Asmara Selalu Menggoda

L: Sayang Jauh Di Balik Awan
Wajahmu Tetap Berseri-seri
Laksana Bulan Sedang Mengambang
Menawan dan Menggoncang Dalam Kalbu

P&L:Oh Angin Bertiup Bawa Daku Ke Sana
Hasratku Ingin Bersama-sama
Tak Tahan Rasa Hati Menderita
Gelora Asmara Selalu Menggoda

Merapu di pagi hari...lalalala..

kemengantukknanye ari ni...perut pn lapo..hu...smlm xle tido..pening kepala,mcm nk demam pn ada..hu..dengar radio...berapa puluh kali asyik dengar lagu Nobody-wonder girls..mcm2 version lak 2..lpas 2 lagu tell me lak..mata xle nk tutup..dada rasa sakit..hu..minum teh ais mlm2 sape suh..kui3x...

da la nk sambung keje...

Firefly out..

And for today...Ada cinta..Ada ke?


 Ucapkanlah kasih satu kata yg ku nantikan
sebab ku tak mampu membaca matamu
mendengar bisikmu
nyanyikanlah kasih senandung kata hatimu
sebab ku tak sanggup mengartikan getar ini
sebab ku meragu pada dirimu
reff:
mengapa berat ungkapkan cinta
padahal ia ada
dalam rinai hujan
dalam terang bulan
juga dalam sedu sedan
mengapa sulit mengaku cinta
padahal ia terasa
dalam rindu dendam
hening malam
cinta terasa ada
nyanyikanlah kasih senandung kata hatimu
sebab ku tak sanggup mengartikan getar ini
sebab ku meragu pada dirimu

Tuesday, August 3, 2010

Music of My Heart

Dari semalam,ada 2 lagu bermain-main kt otak ni..tp bkn sbb lagu dia tp liriknya..and the both song mmg da pernah jadi post...hmm...

firefly out..


Namun Engkau Tahu by Luqman OIAM

Aku tak menyangka

Begini akhirnya
Cerita indah kita
Bersama
Dan tak ku percaya
Tergamaknya aku
Menghembus kata itu
Padamu
Namun engkau tahu
Semua itu bukanlah untukku
Sejujurnya aku tahu apa berlaku
Dibelakangku selama ini
Ku pejamkan mata
Tapi sampai bila
Aku kan membisu untuk mu
Namun engkau tahu
Ku tetap menyayangimu
Selamanya…
Namun engkau tahu
Semua itu tudaklah untukku…


You Belong With Me lyrics

Songwriters: Rose, Liz; Swift, Taylor Alison;

You're on the phone with your girlfriend, she's upset
She's going off about something that you said
'Cause she doesn't get your humor like I do

I'm in the room, it's a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesn't like
And she'll never know your story like I do

But she wears short skirts, I wear T-shirts
She's Cheer Captain and I'm on the bleachers
Dreaming about the day when you wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time


If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along, so why can't you see?
You, you belong with me, you belong with me

Walking the streets with you and your worn-out jeans
I can't help thinking this is how it ought to be
Laughing on a park bench, thinking to myself
Hey, isn't this easy?

And you've got a smile that could light up this whole town
I haven't seen it in a while since she brought you down
You say you're fine, I know you better than that
Hey, what ya doing with a girl like that?


She wears high heels, I wear sneakers







She's Cheer Captain and I'm on the bleachers












Dreaming about the day when you wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time


If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along, so why can't you see?
You belong with me

Standing by and waiting at your back door
All this time how could you not know?
Baby, you belong with me, you belong with me

Oh, I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're 'bout to cry
And I know your favorite songs and you tell me 'bout your dreams
Think I know where you belong, think I know it's with me
Can't you see that I'm the one who understands you?
Been here all along, so why can't you see?
You belong with me

Standing by and waiting at your back door
All this time, how could you not know?
Baby, you belong with me, you belong with me

You belong with me
Have you ever thought just maybe
You belong with me?
You belong with me