Monday, July 30, 2012

Sore-throat in Ramadhan 10

Pejam celik dah Ramadhan ke-10..Alhamdulillah untuk bulan Ramadhan yang penuh berkat ini...masuk hari ke-10 tekak terasa perit pulak..so hari ini saya tido berbekalkan satu botol air masak dan panadol dua biji..Berdoa esok badan akan pulih seperti biasa sbb berkemungkinan saya kena berpanas di lapangan kontena esok ..berharap cuaca tidaklah begitu panas hendaknya kan...InsyaAllah...nasib baik minggu ni kerja x berapa stress,hectic and schedule x penuh ngan meeting sangat..maybe its 2nd week of Ramadhan, so ramai yang start slow down sikit...so, saya pun boleh siapkan semua keje saya yg dah pending berbulan bulan..i admit that a few weeks back, saya stress sampai tahap saya rasa nekad nak resign..but to be honest, perasaan nekad tu still ada..but, kita tengoklah keadaan akan datang macam mana kan...sekarang setiap hari saya berdoa diberi pertunjuk to pursue my dreams..InsyaAllah..saya yakin Allah s.w.t sentiasa bersama saya...Amin..

Firefly out..

Negative to positive


Mencari POSITIF bagi sesuatu yang NEGATIF                                  
                                                                            
 Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...                                       
                                                                            
 1.Jika suami/isteri kita tidur berdengkur di waktu malam, sekurang-kurangnya beliau tidur  disisi kita bukan dengan orang lain.                                       
                                                                            
 2. Jika anak/adik perempuan kita yg mengomel apabila mencuci pinggan,itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran.               
                                                                            
 3. jika cukai pendapatan yg kita kena bayar,  itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.                                                       
                                                                            
 4. Jika pakaian kita yang dah tak muat,  itu bermakna kita cukup makan.     
                                                                            
 5. Untuk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu dikemas ,  itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.                     
                                                                            
 6. untuk bunyi bising jiran²,  itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar. 
                                                                            
 7. Untuk timbunan pakaian yg perlu dicuci/digosok  itu bermakna kita ada     
 pakaian untuk dipakai.                                                     
                                                                            
 8. Untuk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja,  itu bermakna    
 kita masih berupaya untuk berkerja kuat.                                        
                                                                            
 9. Untuk tempat letak kereta yg jauh drpd lif,  itu bermakna kita masih      
 berupaya utk berjalan.                                                     
                                                                            
 10.Untuk jam loceng yg berdering pd waktu pagi,  itu bermakna kita masih     
 hidup untuk meneruskan hari tersebut...                                    
                                                                            
                  
  "Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yang kita                                                                  dapat...dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada"                   
                                                                           
                                                                                            its simple as ABC....

just remember ‎"Allahuma yassir wa laa tu'assir"
                                                                            
                                                      Firefly out                      
                           

Sunday, July 29, 2012

Wujud- 7 Ramdhan OST



 Kau terasing dijiwaku bermimpi,
Setiap nadiku kau wujud selalu,
Kau syurga seindahnya dirimu,
Hanya kerana cinta-Nya kau wujud,

Kau adalah diriku dan aku adalah dirimu,
Hanya Tuhan tahu apa ada depan nanti,
Telah lama aku nantikan,
Dari saat aku dipisahkan dari sinar bintang yang menghilang

Ku akui tiada yg mampu aku nyatakan,
harap aku kan selalu denganmu,
ku menanti saat hadirnya aku semula,
yang seakan hilang ditelan masa

Kau adalah diriku dan aku adalah dirimu,
Hanya Tuhan tahu apa ada depan nanti,
Telah lama aku nantikan,
Dari saat aku dipisahkan dari sinar bintang yang menghilang

Maafkan aku kerana diriku tak pernah sempurna untuk-Mu
Kau yang satu kau teragung
hidup matiku kerana cinta
cinta ada hanya untukmu
bila saatnya akan bertemu

firefly out..

Wednesday, July 25, 2012

7 Ramadhan Wujud

sape tengok Samarinda 7 Ramadhan....adush sadis...saya dah tangkap cintan ngan lagu ost cerita tu wujud by roman feat Mika Tilu & Amylea...hua..menangkap..cari lirik pun xde lagi...aiyooo....bestnye lagu tu..cerita pun best tapi sedih buat saya rindu kat mak saya selalu...hu....homesick la cegini..firefly out..

Whats up?

Salam Ramadhan ke-4, just a quick update..dah lama rasanya x menulis bebetul kat blog ni..selalunya saya just update using my HP je..a lots of thing going on in my mind right now..i'm starting untuk mencari the right path for my future..sbb sekarang saya rasa saya tak on the right track...rasa mcm semua yg berlaku skrg is more to pura2..im doing something but kepuasan tu x pernah ada..minat tu dah xde...pujuk2 hati still rasa....ish ada benda x betul ni...and seriously this feeling haunted me...kinda demotivated me...nak daftar master pun tinggal berapa bulan je kan..saya takut this demotivated me gonna effect my study..simpang..tapi yang paling sedih ialah demotivated me ni effect org lain jugak..saya xde niat pun tapi tu la...mmg macam mana ek nk cakap, saya xde motivation langsung sekarang ni...rasa mcm ok fine, saya jalankan tanggungjawab saya ok tu je..saya balik umah mkn tido n esok buat perkara yang sama balik..huh..dah la demotivated campur lak perasaan rasa x dihargai..nak cakap lebih2 pun x boleh...tapi tu i keep to myself je la kan..ok tu aje...oh ye..saya tengah gigih untuk mencari rezeki lain which is nearer to my home sweet home...since master pun nanti kt KL...saya nk cari alternatif yang more jimat n more happier..so, the best way is to find a job kt KL..doakan saya ye...


and for now, Believe by Dima Bilan


Even when the thunder and storm begins
I'll be standing strong like a tree in the wind
Nothing is gonna move this mountain or change my direction
I'm falling off the sky and I'm all alone
The courage that's inside is gonna break my fall
Nothing is gonna dim my light within
But if I keep going on it will never be impossible
Not today.

Cause I got something to believe in
As long as I'm breathing
There is not a limit to what I can dream
Cause I got something to believe in
Mission to keep climbing
Nothing else can stop me if I just believe
And I believe in me.

Even when the world tries to pull me down
Tell me that I can't... try to turn me around
I wont let them put my fire out
But if I keep going on it will never be impossible
Not today

Cause I got something to believe in
As long as I'm breathing
There is not a limit to what I can dream
Cause I got something to believe in
Mission to keep climbing
Nothing else can stop me if I just believe
And I believe...

I can do it all, open every door
Turn unthinkable to reality
You see I can do it all and more

Believing as long as I'm breathing
There is no limit to what I can dream
Believing mission to keep climbing
Nothing else can stop me if I just believe
And I believe in me.


Firefly out



Tuesday, July 24, 2012

Princess teh ais

Princess teh ais by zufik_ita
Princess teh ais, a photo by zufik_ita on Flickr.

He.apala pagi2 bln pose ckp pasal teh ais.kui3x.pagi ni da la lmbt.leh lak si princess tsangkut dlm lumpur.cet.baru puji smlm princess tu bsinar sinar.pagi ni,amik kau da mcm kek coklat.so kesimpulannya nk bgth,saya dtg keje lambat.aduih,fail!ok jom sambung keje.firefly out.

Sunday, July 22, 2012

Salam Ramadhan

                                                             

Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan.
Ya Allah, finally sampai jugak bulan Ramadhan...
Walaupun hari ni dah hari ke-2 Ramadhan..
Saya nk jugak wish selamat Berpuasa kepada umat Islam seluruh dunia..
Moga Ramadhan yang penuh berkat ini dapat merapatkan kita dengan Allah s.w.t pecipta seluruh alam..
dan berkat bulan Ramdhan ni dapat kita selami dengan penuh kesabaran...
InsyaAllah..

semalam sempat usha2 video mat Lutfi and disebabkan tengok video ni, berbuka semalam special request kt mak nk mkn nasi lemak..he...memang terbaik...(baru kena puji kurus sikit..balik KL terus melantak balik..sigh..)
Hari ni dah kena balik Gelang patah...sigh..
alangkah indah jika ada rezeki untuk berkerja di KL sahaja..
bercinta betul rasanya nk balik GP..
rasa mcm duk asrama pulak..
so, after this, terpaksa la pikir apa n mkn sahur n buka sendiri..
nasib baik la x payah buka n sahur sorg2..
sigh(lagi..lagi...dan lagi..)
kalau ikut plan nk raya nanti baru blik KL balik..
sigh..hua....menci2...
jeles ngan org yg berbahagia boleh berkumpul ngan familiy setiap hari untuk bersahur dan berbuka sama2...
xpela..sabar la ye wahai hati...
InsyaAllah ada hikmahnya nanti..

okla...for today, saya nk share lagu kt bawah ni...tengah tangkap cintan ngan lagu ni..


Babak Cinta by Tengku Adil (OST Bukan Bidadari)

Engkaulah cahaya dalam hidup yang penuh kegelapan    
Rasa kesakitan dalam dada menghilang pabila kau berada
Cintamu kepada aku tak pernah ku rasa sebegitu
Engkau meringankan hati ini, engkau menenangkan jiwa sepi

Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya
Terkunci kerna slalu terluka
Ku ingin menjadi penutupnya

Kau tahu kau disakiti, hatimu sedang kau melindungi 
Percayakan pada cinta ini, relakan ia berterbang tinggi

Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya               
Terkunci kerna slalu terluka
Ku ingin menjadi penutupnya, babak tentang pencarian cinta
Aku untukmu sepanjang hayat
Aku juga merasa ketakutan oh cinta
Percayakan pada kita oohhh...

Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya
Terkunci kerna slalu terluka
Ku ingin menjadi penutupnya, babak tentang pencarian cinta
Aku untukmu sepanjang hayat
Aku ingin menjadi pembuka hatimu yang sekian lamanya
Terkunci kerna slalu terluka

Ooohhh... oohhhh.... Oohhhh... oohhh...

Firefly out..

Tuesday, July 17, 2012

Gas Nuclear Reaction

last weekend, buat experiment..almaklumlah, saya kan chemist  yg hajat x kesampaian kan  kui...so saja je  la nk menguji kupayaan otak ni kan..

minum air kelapa


campur ngan 
Durian (xle blah durian yg power lak tu)


hasil tindak balasnya..(5 minit selesai makan)..







NUCLEAR REACTION DALAM PERUT...

* bila tanye orang esoknya baru tahu, xle mkn durian wif air kelapa...nanti perut masuk angin..
sigh..asal la tak terpikir kan..

Moral of the story...Taubat dah xnk wat lagi...

Firefly out..

Friday, July 13, 2012

Dulu Vs Sekarang








Firefly out

Ramdhan al-mubarak

Ramdhan al-mubarak by zufik_ita
Ramdhan al-mubarak, a photo by zufik_ita on Flickr.

excited tgu bln ramadhan.mengharapkan ketenangan dan keberkatan bln Ramadhan dapat mententeramkan jiwa yg gundah gelana.Ya Allah,hamba mohon padaMu petunjuk dan hidayah.lindungi hati yg lemah ini.firefly out.

Thursday, July 12, 2012

Suci Sekeping Hati


Sekeping hati dibawa berlari
Jauh melalui jalanan sepi
Jalan kebenaran indah terbentang
Di depan matamu para pejuang

Tapi jalan kebenaran
Tak akan selamanya sunyi
Ada ujian yang datang melanda
Ada perangkap menunggu mangsa

Akan kuatkah kaki yang melangkah
Bila disapa duri yang menanti
Akan kaburkah mata yang meratap
Pada debu yang pastikan hinggap

Mengharap senang dalam berjuang
Bagai merindu rembulan di tengah siang
Jalannya tak seindah sentuhan mata
Pangkalnya jauh hujungnya belum tiba


tadi tengok tilawah Al-Quran, kumpulan Saujana buat persembahan lagu ni..
tetiba rasa hati terubat sikit..
yelah...mungkin saya terlalu mengikut perasaan..
Harap dapat tabahkan hati ..
walaupun bukan mudah..
tapi pasti ada hikmah-Nya..
InsyaAllah..

Firefly out..

OT AT HOME

OT AT HOME by zufik_ita
OT AT HOME, a photo by zufik_ita on Flickr.

Ot at home.sigh.firefly out.

Sunday, July 8, 2012

Childhood memory-Patung kertas

happy weekend.ingat x masa kecik2 dlu main patung kertas?rasanya dlu 20 sen or 50 sen kalau x silap.da lupa la.smlm g jalan2 di jonker walk Melaka,ternampak ada nyonya jual patung kertas ni.terkenang zaman kanak2 riang dulu.he.budak zaman skrg ada main lg ke patung kertas ni ek.firefly out.

Wednesday, July 4, 2012

Wordless Wednesday#14

Bismillahirrahmanirrahim..Dengan izin Allah, saya berdoa dan berazam untuk ke sini bersama mak saya..InsyaAllah...


Amin..

Firefly out..



Monday, July 2, 2012

Princess shoes

Princess shoes by zufik_ita
Princess shoes, a photo by zufik_ita on Flickr.

Princess da jadi rak kasut bergerak.firefly out.