Wednesday, April 20, 2011

Me n Bio oil (NO MORE)

Finally...i just found out something..for the past few months back,jerawat kat dahi ni kat kawasan yang org panggil T zone saya ni, tumbuh dengan mencanak-canak..especially kalau waktu "mamnuk minna solah''..saya punye la risau n pikir apasal la jerawat ni tumbuh kt tempat yg sama je..memula saya suspek saya ada resdung..tp mmg ada la kot sbb mata saya gatal..tp yg menjadi tanda tanya,selalu nya when i wake up in the morning..mesti ada jerawat baru tumbuh..so, i've been thinking that maybe my cleanser wash doesn't suit my face skin la kan..coz, i dont wear any other products like moisturizer,toner and etc..so, apa yg contribute the most that cause this jerawat tumbuh dengan banyaknye...so i made a research in the internet about this problem..they said that the production of oil in our face can cause a pimple to growth..especially on the T zone..then,tetibe je saya teringat something..usually before saya tido,saya akan apply minyak bio oil kat dahi saya..sbb konon2 nk hilangkan bekas2 jerawat yg lama..so, now i got the true picture about this...by applying the bio oil kt dahi saya, secara dengan tidak sengaja,saya da menyebabkan muka saya bertambah berminyak..so thats the reason when i woke up the next morning, mesti ada jerawat baru yg tumbuh...mcm mana la saya leh x perasan kan..so sekarang saya da stop pakai bio oil tu for a while..sbbnye saya da penat n sakit kepala disebabkan jerawat yg banyak kt dahi ni..and alhamdulillah,lepas saya stop da 2 hari ni, xde lak jerawat baru tumbuh...hu..before this muka saya tak pernah ada jerawat kalau ada pn satu je..ni sekali tumbuh sampai 3 ke 4..hu..fed up..so, saya akan beri ruang untuk kulit muka saya ni bernafas..kesian dia,selama ni dia sesak nafas..tp saya ni x peka..hu...minta maaf...saya akan berusaha...he..


What is T-Zone?
from:google
Imagine drawing a line across your forehead. Then draw another line from your nose to your chin. That is your T-zone. This area of your face gets the most oily during the day, and therefore often has the most acne.you can see more clear in the picture.

ok la Firefly out..

Oh ye..lupa lak..."Mamnuk Minna solah"tu maksudnya ditegah daripada solat..atau bahasa lainnya datang bulan or haid..


Air Papan, Sri Mersing Trip

Ini entry patutnya da berzaman kot kena kuar...agak2 da ada sesawang lelabah da kot kalau simpan..he...saya lupa nk kuarkan..lagipun masa saya pergi bercuti ni, laptop saya dah start wat pasal...untuk trip yang ni saya g ngan housemate saya and department mate housemate saya..he..paham x?wat2 paham la ek...he..

kitorang g bercuti ke Air Papan, Sri Mersing..pernah pergi x?seriously,saya tak tahu pun kt Mersing ada laut leh mandi..he...yela..ingatkan Desaru je..hahahaha..kecik betul ek otak saya ni...tapi overall best la sbb duk dkt ngan laut kan..tapi skang ni da musim2 tsunami x berani la kan nk duk tepi laut..hahaha...tp masa ktrg g tu pn,ktrg x p mandi laut..sbb air dia mcm keroh sangat...so, x berani la nk mandi...lapang je rasa duk tepi laut kan..he..lain kali nk g ngan mak n angah n adik n along n danial junior n senior n abg najib sekali(kalau dia ada la kan)..he..

ni picture2 ni semua saya amik kt FB housemate saya..saya x amik gambor sbb xde kamera..he...

Sila abaikan kegemukkan saya ok..



So sesape yg rasa nk g mersing..leh la pergi..alang2 leh pergi Pulau Pangkor or singgah Pulau Sibu..he..

Frefly out..



Hujan yang menyejukkan

Hua..tengah keboringan n kesejukkan di ofis..apa yang boring sangat ari ni...first sbb xde org kt ofis...second,sbb kak hernee J xde pagi ni..dia time off g klinik pregnancy check up third sbb hujan lebat gila...selalunya dari cermin tingkap ofis ni boleh nampak quay crane..tapi ni x nampak lansung..quay crane tu ape?he..maybe org yang x keje dalam bidang pelabuhan or marine ni x tahu kot quay crane to ape..quay crane or kat sini ktrg panggil QC je nama glamor dia..sejenis crane..crane to move container from ship to shore or vise versa la kan..kalau dari shore to shore lak ktrg guna RTG or nama panjangnya..rubber tyre gantry...kt sini ktrg panggil lorry trailer as Prime Mover..stacker pn ada byk2 jenis..laden la,lunar la..and mcm2 lagi...he...

masa otw nk g keje tadi,saya terpikir, banyak benda yang saya belajar....dari segi kerja, lifestyle,bahasa n mcm2 lagi la kan...tapi mcm mana saya suka duk sini tak leh la nk compare kan bertapa happy nye saya kalau duk rumah kt batu caves tu je..the differences is simple...family...kt sana ada family, kekawan pun ramai kt KL..hu....saya nk balik KL..homesick..huhuhuhu...


ok tu je..saja je nk merentan kt sini..he..

firefly out..