Wednesday, September 29, 2010

Malas la nk kecoh..nk update perasaan sendiri pun salah ke?

Gerrrrrrrrrrrraaaammmmmmmmmmmm sangat..akhir2 ni banyak betul langau dlm hidup saya..sorry to say la kan.btul la org ckp Facebook ni ada baik ada buruknye..ada best ada yang x bestnye..bukan nk bengkek pe pun..suka hati saya la nk tulis apa kt status saya kan..mcm la ko 2 bagus sangat..dah x tahu cerita diam je la..sibuk nk interframe..xyahla nk tumpang glamor n budget top kt wall FB saya..menyemak la wei..suka hati la nk tulis update apa pun kan..nk emo ke apa ke..lantak la..malas tul la nk layan langau2 mcm ni..dah la bkan kenal rapat sangat kan..setakat sebulan lebih ko knal aku,nk judge n ckp lebih2 lak..aku tahu la diri aku sendiri mcm mana kan..cakap mcm ko da knal aku dari kecik..please la...aku rasa baik aku x pernah knal pn xpe..ari 2 bising suh aku approve ko..aku approve banyak mulut lak..kn da ber "aku" "kau".da la..malas nk lebih2..

kalau x suka kawan ngan aku,sila remove ok..x ralat la wei..

Firefly out..

Monday, September 27, 2010

Sakit Bahu

Sejak saya bekerja kt Port Tanjung Pelepas ni,
Saya rasa rutin hidup saya mcm da x berubah,
Constant je,
hua..
Best ke x?
Hmm..kekadang ok,
tp kekadang rasa mcm letih sesangat kot
Setiap hari bangun lebih kurang kul 6,siap-siap,mandi,sembahyang,gosok baju,siap2,trus g keje,
sampai ofis dalam kul 7,bukak PC,check email,kalau terasa nk mengulor g bukak FB,
then sambil2 wat keje..
Pejam celik,kul 1,
Lunch time...
So saya, Kak Hernee, En NAzam (ni yg selalu mkn sesama la) tp kekdg ada gak org lain join,
g Cafe DNY yang terletak kt antara Wisma A and Wisma B PTP,
Makan2,Teh Ais wajib la,borak2,kekadang main iPad En Nazam,da kul 2.
Naik atas sambung keje balik,curi2 g sembahyang Zohor n Asar..Siap kan keje yang x pernah2 siap..
Hmm...tetibe bos panggil bg keje lain lagi..hmm..
kalau bos ada 1 xpe,ni ada byk..nasib la kan..semua nk kna layan..Bos kan..
nk kena pecat kalau wat dek je..
Dulu saya tumpang housemate saya g n blik keje,
kalau dia nk blik awal,kna la blik awal,
kalau dia blik lmbat,saya pn kenalah blik lmbt,
Kekdang dia lak yg kna tgu saya,
susah gak tumpang org ni kan..
walau pn duk satu company n satu umah,
time keje x sama..
kekdg kita awal,dia lambat,
dia awal,kita lmbt kan..
he..
adatla kan..
jgn ckp saya x menyokong Go green(by carpool) tau,
tp kekdg susah gak..lain la kalau keje mmg da fix kan..
blik umah kekadang kul 7 baru sampai gate umah..
blik umah mandi semua,
lpas maghrib,baru la leh lepak2 atas toto,
xpn g tgk TV,
mkn ke..
da lewat ckit baru bkak laptop,
FB ke,game ke,check email company ke,
Selalunya dlm kul 11 baru la dpt tido..
hmm..
2 la rutin harian saya..
hari2 sama.
kecuali,Hujung minggu..Hari Jumaat mlm sabtu setiap minggu pn ada rutin gak..
yang tadi rutin harian,
Ni rutin mingguan..
Blik je keje ari jumaat 2,rutin saya yg pertama g tempat Bas..
lpas 2 g cari tiket bas untuk ke Kuala Lumpur oh tanah airku..
da dapat tiket,da naik bas,
hmm..pepaham je la kan..
Bukak mata da kt Nilai..he..
Tepon angah ckp "Ngah,aku da nk sampai"..
trun je bas ada rutin lain lagi..he.menunggu angah amik..pergh..punye la lama tercongok duduk kt bkt jalil nk tgu angah sampai..
sampai umah mandi,sambung tido la..he..
sabtu kalau rajin p kuar ngan mak ngan angah,kalau malas,
tido sepanjang hari la..
Hari ahad,bangun pagi,
tgk TV,
sambil2 siap2 apa yg nk bawak balik gelang Patah blik..
Selalu bus kul 1.30 ptg..so saya sampai Larkin kul 6-7..ikut bus la kan..ada bus yg cpt ada yg lembap..
sampai larkin, kna naik bus bandar lak untuk ke Gelang patah.
amik masa satu setengah jam la gak..
sampai dalam kul 8 lebih kt Gelang patah,kna naik teksi lak untuk blik umah..dlm 5 minit je la..
dan bila sampai umah..pepaham je la kan..
Esok pagi keje blik mcm biasa..

Ni la rutin harian saya..
Best ke x?
xde jawapan..
malas nk pikir..
apa yang saya rasa..
selalunye..
entah..
2 je yang ada dlm otak..
Saya rindu nk lepak ngan kawan2 saya
da lama x jumpa drg
kekadang bila blik keje
sampai umah
teringin sangat nk jumpa family
sbb nk hilangkan stress..
hmm
2 je kot..sebenarnye
saya just nk ckp..
saya..
SAKIT BAHU!!!!!!!!
Firefly out!!!




Saturday, September 25, 2010

Hanya Kerana Cinta

Lagu ni best la..tp ada dua benda saya x faham..kenapa dia masuk dlm album koleksi raya?then,kenapa Areil yg nyanyi..kalau biar Hafiz nyanyi ngan Ayu je xle ke?no offense la,tp bukan saya x suka kt ariel,tp mcm x sesuai je..btw,hafiz n Ayu..good job!!

Firefly out..nk p mkn kt luor ngan mak along angah,didi senior n didi junior..

And for today..
(Credit to:1 Lirik Lagu.com )Keadaan kita memang sukar
Bukan kerna cinta yang menghalang
Walaupun terpaksa kita terpisah
Namun hanya untuk seketika saja
Tak pernah lepas dari cobaan
Dalam perjalanan percintaan
Tapi ku relakan cintaku untuk mu
Yakin pada tulusnya kasihmu

Hanya kerana cinta ku melangkah jauh
Sanggup menyepi mencari ilham ku
Tak ada yang lebih dari itu
Hanya kerana cinta ku bersujud pasrah
Mengharapkan belas maaf dari mu
Tak ada yang lebih
Tak ada yang lebih dari itu
Bawalah aku ke dalam mimpi mu
Agar ku dapat bersama mu
Walaupun hanya sementara
Sentuhanmu indah


My favorite show ever!!!-UgLy BetTY

Ha..i really luv the show..suka sangat2!!!even the from the mexican show lagi tau!!Yo soy Betty la Fea..then US come out with UglY betty..

Why do I reallly luv the show???he.
saya pun x tahu la..
tapi sangat suka tgk!!
he..
da berapa kali ni ckp suka..
kui3x..
The show have 4 seasons..
its finally over..
mcm x caya je da abes..
Every year, i've been waitng for the new season to release..
there's no more for the next year and so on..huh
so sad la
You know what, for every girl out there who has felt moments of self-consciousness, this is the show for you! When a publishing giant hands over his business to his womanizing son, he searches for and hires the one woman in New York his son would never sleep with to be his assistant. Betty is a sweet and intelligent woman, but she stands out like a tacky suit in the world of high fashion. Will she ever be able to fit into this new world? I can promise you this -- Betty will always be the character viewers will root for every step of the way.
The stars of the show,

  • America Ferrera as Betty Suarez
  • Eric Mabius as Daniel Meade
  • Alan Dale as Bradford Meade
  • Tony Plana as Ignacio
  • Ana Ortiz as Hilda
  • Ashley Jensen as Christina
  • Becki Newton as Amanda
  • Mark Indelicato as Justin
  • Vanessa Williams as Wilhelmina Slater
  • Michael Urie as Marc
Kalau nk saya ceritakan ending dia x best la kan.
anyone who interested..
kindly checkout for the show
you can even watch it for free on Youtube..
From season 1 till season 4..
yeah surely,its gonna takes time,
but its worth it..
believe me!!
hahah..
Don't Miss it..

Frirefly out..

for today...

MIKA BIG GIRL (YOU ARE BEAUTIFUL) [UGLY BETTY VERSION] LYRICS

Walks in to the room
See she's a big balloon
I said, 'Hey girls you are beautiful'
Red shoes red glasses please
Red glass going on my knees
Singing 'Hey Betty you are beautiful'

You take on fashion girls
Feel like I'm gonna die
Cos a writer woman
Needs a wrote man here's why

They threw us there
When Nancy walk through the door
But if you show her love
She'll shoo you so much more

Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful

Walks in to the room
Feels like a big balloon
I said, 'Hey girls you are beautiful'
Diet coke and a pizza please
Diet coke I'm on my knees
Screaming 'Big girl you are beautiful'

You take your girl
And multiply her by four
Now a whole lotta woman
Needs a whole lot more

Get yourself to the Butterfly Lounge
Find yourself a big lady
Big boy coming around
And there we gonna do baby

No need to fantasise
Since I was in my prizes
A watering hole
With the girls around
And curves in all the right places

Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful

Get yourself to the Butterfly Lounge
Find yourself a big lady
Big boy coming around
And there we gonna do baby

No need to fantasise
Since I was in my prizes
A watering hole
With the girls around
And curves in all the right places

Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful
Hey Betty you are beautiful


  

Thursday, September 23, 2010

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan”

Selesai sudah cerita Epilog SyurGa cinta yang disiarkan di TV3 pukul 6.30 setiap isnin Hingga Jumaat..saya tertarik ngan nasihat dlm cerita 2.Akhirnya saya faham,beberapa hukum dalam Islam yang selama ini mungkin saya terlepas pandang.Saya tertarik dengan satu Sunnah Nabi Junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w yang bersabda:


Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan 
(Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)


kebanyakkan kita umat Islam sekarang mungkin tidak sedar akan wujudnya Sunnah ini atau mungkin kita sedar akan kewujudannya tapi kita terlalu taksub dengan adat zaman nenek moyang kita dimana selalunya kita akan menghebah-hebahkan pertunangan kita.


Pertunangan adalah suatu komitmen yang belum pasti. Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan, boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan. Namun ulama’ menjelaskan bahawa di antara hikmah Islam menggesa pertunangan itu tidak dihebah-hebahkan ialah kerana untuk menjaga nikmat ini daripada dirosakkan oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik. Ia dijelaskan demikian di dalam Hashiah al-’Adawi ‘ala Sharh Mukhtasar Khalil.



Kerahsiaan pertunangan itu juga menjadikan kita terkawal dari berkelakuan seperti sudah bersuami isteri kerana hakikatnya seorang lelaki dan perempuan yang bertunang, masih asing dan sedang berada di medan ujian mengawal diri dan bijak mengatur komunikasi dengan pasangan yang bakal menemani hidup… selama-lamanya sampai mati dan seterusnya ke syurga..Insya Allah.





Selain itu saya juga tertarik dengan nasihat  atuk kepada  Irham,Ckigu Siti,Ustaz Riann ngan Suhaila untuk membuat keputusan demi masa dpn drg...Terdapat 3 jenis Jodoh,yang pertama,Jodoh Syaitan,dimana jika seorang perempuan berdua-duaan dengan seorang lelaki,dimana ketika itu wujud Syaitan sbg mahluk ketiga yang menghasut mereka sehingga melakukan zina.Dan menyebabkan perempuan itu hamil, dan akhirnya mereka bernikah kerana ingin menutup malu dan bertanggungjawab atas perbuatan mereka.Yang keduanya ialah jodoh jin,dimana jika seorng lelaki menyukai seorang perempuan itu,tetapi perempuan itu menolak cinta lelaki itu.maka, lelaki itu meminta bantuan jin untuk membuatkan perempuan itu suka kepadanya atau sewblaiknya,dan akhirnya mereka berkahwin.Dan yang ketiga,ialah Jodoh Allah s.w.t. ,dimana seorg lelaki atau perempuan yang telah jatuh cinta pada kali pertama melihat pasangannya,dan mereka terus bernikah.


Semoga nukilan ini sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada semua..Sesunguhnya yang baik itu datangnya dari Allah, dan yang buruk datangnya dari kelemahan diri saya sendiri..


Firefly out.. 

Syurga Cinta..

hu..sejak entry pasal Princess da calar 2..lama lak x menaip..busy giler sejak dua menjak ni..hmm..penat gile..physically and mentally..kekdg rasa nk quit pn ada...tp,kan baru lagi..byk lg nk belajar..so mana leh blah mcm 2 je..tp seius..ada ketika rasa da x tertanggung..kekadang jeles sgt ngan org yg pura2 busy ni...berlagak mcm byk keje..padahal x buat pe pn..tp..dia punye berlagak mcm lah dia busy sangat and penting sgt..setakat pandai membodek and ckp besar..x payah la nk berlagak..x kemana pun ko..ye la,maybe ko senang hidup skrg,kemudian hari...mana la kita tahu kan..masa 2 barulah ko tahu langit 2 tinggi ke rendah..

Kekadang terpikir gak kenapalah manusia ni suka sangat rasa bangga diri..pantang je org lebih sikit dr dia....tolonglah..manusia ni diciptakan Allah sama je..tiada yg lebih,tiada yg kurang..kalau ada kelebihan mesti ada kekurangan...so kenapa kita nk bangga diri kan??sepatutnye kita bersyukur dengan kelebihan kita,bukan riak..kononnye kita la yg plg bagus..org lain xle lbh ckit ngan kita..kononnye kita tahu semuanye..kita je yg betul,org lain x betul...kekadang dalam hidup,kita kkena dengar pendapat org lain..kan kita jugak yg untung kalau pendapat org tu bernas...ni x, kalau org lain bg pendapat,kita selalu sangkal...then kita berlagak konon2 kita yg tahu semua...jgn x tahu..bila kita terlalu menunjuk-nunjuk kepandaian kita,ia akan menampakkan lagi kelemahan kita.entahlah...manusia kan..macam2 ragam...

hmm...raya thun ni,x sempat nk p beraya kemana2 lagi...sorry la ek kekwn..saya keje jauh..hu..yng bg undangan perkahwinan pun banyak tp xsure lagi leh pegi ke x...he..bile tengok kekwn ramai nk kawen ni..terdetik kt hati kecil say ni..bila la pulak saya nk berjumpa lelaki yg telah diciptakan Allah s.w.t. sebagai jodoh saya..tertulis ke dalam takdir saya untuk berjumpa dengan si dia...atau mungkin hanya di syurga...wallahualam saya berserah pada takdir..jika memang da tertulis kita bertemu di Syurga..saya nantikan saat itu...Insya Allah..Jiwang pulak rasanye ari ni..he..kepada kekwn yg sdg berbahagia..tahniah saya ucapkan...

Firefly out..

Saturday, September 18, 2010

Sangat xde mood..

sgt xde mood today..hu..mcm mana ntah leh jadi..hu..Zuritah A.Kadir!!u better redha je..maybe ada hikmah..2 la degil sgt..hu...sedih sbb tgk mak sedih...hu..:(..esok da kna blik JB..Princess yg da calar 2..tinggal!!!nxt week baru bwk JB..nk suh angah p tinted dulu..then nk kumpul duit pasang spoiler..lampu kt kaki..then cat blik yg calar baanyak tu..hu...sgt pasrah!!

Firefly out..

oh..princess..

dukacita dimaklumkan..princess da calar..sgt tercalar hatiku..hu..da la mak marah giler...hu...abes la setahun kna bebel...hu..

Firefly out...xde mood...HUa!!!!!

Tuesday, September 14, 2010

Sayalah GM n Senior Manager Marine untuk hari in..kui3x..

Wa..boring nye kt ofis ni..Raya yang Ke-4 aka semalam saya da tercagak kt PTP ni..org lain semua seronok bercuti raya lagi..hu...xpela bagi can kt dorg semua beraya sakan..saya kan single..wat pe nk raya lelama kan...he..semalam berjaya membawak princess(Pinky) ke PTP dari umah sewa..mcm x caye je..tp yg kelako nye bawak 60km/j je..haha..mana leh nk rempit,mak ngan angah ikut sekali...mula2 x nk drive n suh angah yg drive sekali mak ngan angah suh practice lak bawak..drg risau nanti kalau da bawak sendiri mcm mana kan..he..ye la setakat nk p PTP ikut highway yg x byk kete..kira ok la kan..cube bawak kt KL ke JB ke..x huru hara..he..xpe lelama mesti

Ni da Hari ke-5 raya...tetap sunyi je ofis ni..hu..boring gle..nk wat keje pn xde mood rasanye..tp nk compare ngan semalam,hari ni ok ckit kot..tp boring la gak kan..ade ke capt chong and Capt akashah leh tinggalkan gue sorg2 dlm ofis ni..drg leh lak g pilot kapal masuk...cis..mana la x mati kutu..yang x le drg siap ckp ita U tgl kt ofis jadi General manager and Senior Manager Marine jap ek..perghh sakit telinge gue..kalau drg nk share gaji drg xpe gak kan..

td waktu tghari lunch da boring sgt saya pn bkak FB..ngeh3x..jahat x..alal sebenarnye mmg slalu bukak pn..walaupn semua org ckp IT department traceking sape yg bukak FB..AAK??he..so tgh boring2 kenalah naikkan ranking kan..bila lagi kan..hahaha..gelak jahat..company ktrg mmg x block FB tp game semua xle bukak...nk di jadikan cerite..saya yg tgh boring p la bukak game main buat sushi..he..tetibe leh bukak n main..terkejut saya..apa lagi..da nama pn boringkan..memg naik tanduk setan la sekejap..tp sekejap je main sbb da boring main game 2..he...

Ni la buktinye..(he..xle blah siap print screen gambor..lalala)


Firefly out..And for today...Mengenangmu..(teringat kt Arwah Abah musim raya2 ni...Luv U Abah..Al-Fatihah..)

Takkan pernah habis air mataku

Bila ku ingat tentang dirimu
Mungkin hanya kau yang tahu
Mengapa sampai saat ini ku masih sendiri

Adakah disana kau rindu padaku
Meski kita kini ada di dunia berbeda
Bila masih mungkin waktu berputar
Kan kutunggu dirimu

Biarlah ku simpan sampai nanti aku kan ada di sana
Tenanglah dirimu dalam kedamaian
Ingatlah cintaku kau tak terlihat lagi
Namun cintamu abadi

KerisPatih – Mengenangmu
Takkan pernah habis air mataku

Bila ku ingat tentang dirimu

Mungkin hanya kau yang tahu

Mengapa sampai saat ini ku masih sendiri
Adakah disana kau rindu padaku

Meski kita kini ada di dunia berbeda

Bila masih mungkin waktu berputar

Kan kutunggu dirimu …
Reff:

Biarlah ku simpan sampai nanti aku kan ada di sana

Tenanglah diriku dalam kedamaian

Ingatlah cintaku kau tak terlihat lagi

Namun cintamu abadi …

Lirik lagu KerisPatih – Mengenangmu ini dipersembahkan oleh LirikLaguIndonesia.Net. Kunjungi DownloadLaguIndonesia.Net untuk download MP3 terbaru.

Saturday, September 11, 2010

Presenting..Kek harijadi paling besar dlm hidup!!

He..walaupun da seminggu berlalu Hari Jadi saya yang ke-23..hadiahnye baru je dpt..he..akhirnya....dapat jugak>>>>What U Jejoh 1580..My princess..he..kira hadiah dari mak ni..sbb mak yg belikan..tp saya kena bayar bulan2...he..Seronok2x..masa awal2 tahun saya ada buat azam nk dptkn lesen kete je tahun ni..tp Alhamdulillah dapt kete pink sebijik..LIMITED EDITION ok!!!Pink lagi U..he..sebenarnye..empunye tuan kete x berapa cekap lagi pn bawak kete...tp org kata lelama pandai la..1st time bawak da kena jerit ngan angah...he..lepas ni tuan dia kurus la nk jimat duit untuk princess...he..

Sangat berterima Kasih pada bonda tersayang..he...luv U..tahun depan punye bezday ude nk hadiah rumah sebijik leh??kui3x...

Ada member saya ckp..."pergh...org lain beraya dpt baju baru,tp ko lagi bergaya sbb dpt kete baru...he..".he..dia x tahu..tahun ni saya raya memanglah bergaya tp papa kedana..he..

WUJ 1580..What U Jejoh???

Perodua..It's a Passion

Tersadai di depan umah..


Sesape yg berminat nk angkat kete ni sebijik...silalah klik ke link ini untuk maklumat lanjut..MyVI limited Edition..

**Tengah fikir ngan angah mcm mana nk bawak kete ni blik JB..al maklumlah..tuan dia x pro lagi..mcm mana nk bawak jalan jauh kan....hu..

Tuesday, September 7, 2010

Kisah sepagi 3 hari sebelum Hari Raya..

He..Ni cerite semalam...tgh busy2 buat keje tetibe dpt email dr bos..HIgh Importance!! So bukak la..masa nk bukak email 2 dalam hati ni cakap "apa la dia nk bg ni keje,da la nk raya,gue mahu cuti ni..ish.."hu...

Sekali bukak, email.....



Ceh..dia suh tolong cari kan email hari raya ropanye..saya pun tergelak la sorg2...sampai 1 ofis pn pelik tgk saya gelak sorang2...he..mana la saya nk cari email Hari raya??..so dari semalam saya sibuk menggoogle kad2 or gambar2 Hari Raya nk bg kt Boss saya...malam semalam edit kt umah dengan Laptop FTEC saya yg menunggu masa je nk meletup..he..

Hasilnye...


Ok x..al maklum la..saya ni mmg la x kreatif sangat...semua bakat kreatif da disedut oleh adik n angah saya..he..

Untuk post ari ni x nk wish Hari Raya lagi..sbb nanti saya malas nk update blog ni lagi...akhir2 ni jarang update sbb laptop saya 2 kurung siuman..2 yg malas..he..so malam raya Insya Allah baru wish OK..Hu...baru dpt beli baju kurung sepasang..yg lain x beli pun lagi..sempat ke Khamis ni nk shopping last miute..hu..

And for today...Suasana Hari raya..YEAH..tgh mood Hari Raya ni..

Anuar Zain:

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Elina:

Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

Anuar Zain:

Kuih dan muih beranika macam
Makanlah jangan hanya di pandang

Elina:

Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Anuar Zain:

Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman

Elina:

Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak di beri

Anuar Zain & Elina:

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Anuar Zain:

Kuih dan muih beranika macam
Makanlah jangan hanya di pandang

Elina:

Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Anuar Zain:

Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman

Elina:

Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak di beri

Friday, September 3, 2010

Never too late

For the past few days i have been waiting for someone to wish "Happy Birthday"..and then,yesterday..finally,i received an SMS..

"Salam..hepy belated bsdy.moga pnjg umO.murah rzeki.sOri br wish..ak tkt ko x ska aku wish.."

Then, i replied,

"TQ"

i really appreciate it..Thanks.I really mean it..Sorry for make it worst.I wish I could take back all the bad things i have said to you...I just need more time and space to forgive and forget..I do really miss you..Hopefully everything will be fine...Take care of yourself...


Wednesday, September 1, 2010

Reunion..Memoirs..

He...Raya tahun ni agak meriah la...he...tetibe byk jemputan reunion..ha tgk ni...dari sek rendah sampai Universiti semua nk wat reunion...Jemputan Kawen pn byk lpas raya ni..he...mkin gemuk la saya..ye la nk tunggu kenduri kawen sendiri lambat lagi kot sbb "Wildan Firdaus" yang saya tunggu2 x muncul lagi..he...tp semua jemputan,x tahu lagi dpt join ke x..sbb semua jemputan ni kt Selangor n KL...saya kan kt JB..so mcm mnaa nk p?..da la cuti raya sekejap..he..so..x tahu la dpt join ke x kan..he..kalau saya x dpt dtg mintak maaf la semua yg menjemput...kalau ada kesempatan saya datang..al-maklum la...busy women...aik?da women ker??he..mentang2 da 23 kan..
Invitation x accept2 lagi..he..

Kekadang Facebook ni ada bagus nye gak kan..disbbkn FB la saya dpt contact blik semua kekwn saya yg da lama lost contact.dari sekolah rendah dpt jumpa blik....he...suke2...Amin,Hana,Mek Na,Leha,Tika...he member rapat waktu sekolah rendah..Rindu krg semua..
Despite of semua org ckp yg FB mendatangkan byk masalah dlm kehidupan kita,tp ada gak kebaikkan nye kan...he..

Ok la..firefly out...
And for today...

FADHILAT LAILATUL QADAR..Malam Seribu Bulan
Sumber: Al islam.com





Satu keagungan, keistimewaan dan kemuliaan Ramadan ialah satu malam penuh berkat yang lebih baik daripada seribu bulan.

Malam yang hanya muncul pada 10 hari terakhir Ramadan itu lebih dikenali sebagai Lailatul Qadar. Rasulullah (SAW) sendiri memohon kepada Allah agar malam bersejarah yang penuh hikmah itu menemuinya.


Dalam hal ini, Rasulullah (SAW) pernah bersabda bermaksud:

Sesungguhnya bulan ini (Ramadan) datang kepada kamu, dalamnya ada malam di mana amalan ibadat yang dilakukan pada malam itu lebih baik dan lebih besar ganjarannya daripada amalan selama seribu bulan. Sesiapa yang kehilangan malam itu, sesungguhnya dia kehilangan semua kebaikan. Dan tidak akan kehilangan semua perkara itu, kecuali orang yang diharamkan (tidak mendapat petunjuk) daripada Allah.
 (Hadis riwayat Ibnu Majah)


Dalam satu hadis lain, Rasulullah (SAW) bersabda maksudnya:

Sesiapa yang beribadah pada Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan pengharapan kepada keredaan Ilahi, nescaya dia akan diampuni segala dosanya yang lampau.

(Hadis riwayat Muslim )

Keistimewaan Lailatul Qadar diserikan lagi penurunan wahyu al-Quran untuk pertama kalinya kepada Rasulullah sewaktu baginda berada di Gua Hira. Selepas itu al-Quran mula diturunkan secara berperingkat-peringkat dan beransur-ansur selama lebih kurang 23 tahun iaitu 13 tahun di Makkah dan 10 tahun lagi di Madinah al-Munawwarah. Peristiwa bersejarah penurunan al-Quran diabadikan Allah dalam helaian al-Quran.

Antaranya firman Allah bermaksud:

Sesungguhnya Kamimenurunkan (al-Quran) ini pada Lailatul Qadar. Dan apa jalannya kamu dapat mengetahui apa dia kebesaran Lailatul Qadar, Lailatul Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun berikut). Sejahteralah malam (yang berkat itu) hingga terbit fajar.
(Surah al-Qadr, ayat 1-5).

Jelas daripada mafhum ayat suci di atas bahawa Lailatul Qadar akan muncul pada  setiap Ramadan sebagai anugerah Ilahi dan rahmat Allah yang hanya dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad saw. Malam yang penuh bersejarah itu dinilai sebagai malam yang lebih baik dan lebih banyak ganjarannya daripada seribu bulan . Ulama bersepakat bahawa Lailatul Qadar berlaku pada Ramadan.

Begitu juga mereka bersepakat malam itu berlaku pada 10 malam terakhir Ramadan.

Namun mereka berselisih pendapat mengenai malam ke berapa daripada 10 malam terakhir itu. Pendapat yang masyhur menyatakan bahawa Lailatul Qadar berlaku pada malam ke-27 Ramadan. Sehubungan itu, Rasulullah pernah bersabda yang maksudnya:

Barang siapa yang ingin mendapatkan Lailatul Qadar, dia hendaklah mencari pada malam ke-27.(Hadis riwayat Ahmad)

Ada juga riwayat lain yang mengatakan malam mulia itu berlaku pada malam-malam ganjil 10 hari terakhir.

Walau apapun harinya, yang pentingnya pada malam itu Allah menurunkan rahmat, limpahan kurnia dan keampunan-Nya kepada hamba-Nya yang melaksanakan ibadat puasa dengan penuh keimanan.

Kelebihan Lailatul Qadar tentu tidak akan dianugerahkan kepada sebarangan orang dan tidak pula diberikan kepada orang yang ibadahnya hanya pada malam tertentu saja dalam Ramadan.

Akan tetapi fadilat malam mulia itu akan menyinari orang yang benar-benar ikhlas, khusyuk dan istiqamah dalam mempertahankan nilai keIslaman dalam setiap tutur kata, peri laku, akhlak, ibadat dan kegiatan sehariannya.

Hadirnya malam penuh berkat itu akan dinantikan dan disambut dengan penuh keyakinan dan keimanannya, sekali gus melayakkan dirinya termasuk dalam kelompok orang yang dilimpahi kenikmatan syurga dan kebahagiaan abadi.

Menurut sejarah Islam, Lailatul Qadar pertama kali menemui Rasulullah (SAW) ketika baginda sedang khusyuk menyendiri di Gua Hira,bermuhasabah dan merenung diri sendiri dan masyarakat sekeliling. Tidak berapa lama kemudiannya, datang al-Ruh al-Amin iaitu malaikat Jibril membawa bersama menyeluruh dalam setiap detik dan perjalanan hidupnya.Ia juga membawa perubahan kepada detik dan perjalanan hidup umat manusia sejagat.

Selanjutnya, Lailatul Qadar adalah satu kurniaan Ilahi yang dianugerahkan oleh Allah kepada Rasulullah (SAW) dan umatnya sebagai tanda kasih sayang-Nya dan rahmat-Nya yang menyeluruh.

Justeru, amal kebajikan seseorang hamba Allah pada malam itu adalah lebih baik daripada amal kebajikan yang dilakukan selama seribu bulan. Lebih-lebih lagi, apabila dibanding dengan umur nabi dan umat terdahulu. Usia baginda dan umatnya adalah pendek.Contohnya, Nabi Nuh dikurniakan Allah umur selama 950 tahun.

Maka, Lailatul Qadar adalah kurniaan sangat besar nilainya bagi umat Nabi Muhammad saw. Ini kerana lamanya waktu seribu bulan apabila dihitung dalam kiraan tahun ialah selama 83 tahun lebih. Tambahan pula, angka itu jauh lebih banyak berbanding dengan umur umat Nabi Muhammad saw yang rata-ratanya dalam sekitar 60 tahun saja.

Kerana keutamaan inilah, Rasulullah (SAW) amat menganjurkan umatnya agar mencari dan seterusnya mendapatkan Lailatul Qadar yang penuh keberkatan.

Dalam hal ini, memadailah Rasulullah (SAW) sebagai model yang menampilkan teladan terpuji untuk diikuti oleh umat Islam seluruhnya dalam menghidupkan malam-malam terakhir Ramadan. Ini dilakukan dengan melaksanakan iktikaf dan membangunkan keluarganya agar lebih meningkatkan amalan ibadat pada malam hari.

Rasulullah (SAW) juga tidak mendekati isteri-isterinya dengan tujuan memperbanyakkan amal ibadat dalam masjid seperti solat Tahajud, solat Witir, solat Tarawih, berzikir kepada Allah serta membaca dan tadarus al-Quran.Baginda juga sentiasa memanjatkan doa ke hadrat Ilahi.

Antara doa yang sering baginda baca ialah doa bermaksud: (Wahai Tuhan kami!  Anugerahkanlah kepada kami kebajikan di dunia dan juga kebajikan di akhirat serta peliharakanlah kami daripada seksaan api neraka yang pedih.)

Doa yang dilafazkan itu bukan sekadar satu permohonan untuk memperoleh kebajikan dunia dan kebajikan akhirat saja, malah untuk memantapkan lagi langkah dan kesungguhan agar dapat meraih kebajikan yang dijanjikan Allah.

Ini kerana doa itu sendiri membawa maksud satu permohonan yang penuh tulus dan pengharapan, di samping disusuli dengan usaha melipatgandakan amal ibadat yang mendekatkan diri kepada Allah swt.

Selain itu, setiap Muslim dianjurkan agar bertaubat dan memohon ampun kepada Allah daripada sebarang kesalahan dan dosa. Tambahan pula, setiap manusia pada dasarnya tidak akan terlepas daripada kealpaan dan seterusnya melakukan kesalahan yang dilarang Allah swt,..

Wallahu a’Lam,.. WassaLam,,,….