Wednesday, November 21, 2012

Wordless Wednesday #9


Firefly out

Sunday, November 18, 2012

Save Palestine!!!



Marilah kita bersama-sama doakan keselamatan saudara Islam kita di Palestin..

PANDUAN QUNUT NAZILAH

Qunut ertinya membaca doa kerana sesuatu bala bencana supaya kita dilindungi Allah dari bahaya.

CARA MEMBACA QUNUT NAZILAH

Qunut Nazilah boleh dibaca pada setiap solat fardhu: Zohor, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Ia dibaca pada rakaat terakhir selepas bangun dari Ruku’ untuk ‘Itidal.

Doa dibaca ketika berdiri untuk I’tidal. Ada tiga cara membaca doa tersebut. Imam boleh memilih salah satu dari cara-cara berikut:

1. Membaca doa Qunut sepertimana yang biasa dibaca ketika solat Subuh.
2. Membaca doa Qunut Nazilah sahaja sepertimana yang di dalam lampiran
3. Membaca doa Qunut subuh dan diikuti dengan doa Qunut Nazilah .

Peringatan:
· Jika para Imam tidak menghafal Qunut Nazilah yang dilampirkan, bolehlah membaca doa qunut sepertimana dalam solat subuh. Kemudian doa nazilah ini boleh dibaca selepas solat.

· Imam hendaklah memberitahu para jemaah bahawa qunut akan dibaca di dalam solat agar mereka meng-aminkan bersama doa tersebut.


DOA QUNUT NAZILAH

Maksudnya: 'Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.
Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur
Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.
Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434H

Assalamualaikum..

Sekejap je dah tahun baru kan,,
Another hijriah passed
Moga kita berada di dalam golongan yang sentiasa disayangi Allah dan Rasul-Nya Muhammad alaihi wasalam..
adalah penting bagi kita seorang umat Islam memahami dan mengambil segala ikhtibar dari peristiwa Hijrah ini..
bertapa besar pengorbanan Nabi Muhammad s.a.w dalam menyebarkan wahyu Allah kepada umatnya agar umatnya tidak berada dalam kesesatan...
bertapa besar pengorbanan sahabat-sahabat nabi dan pejuang-pejuang Islam ketika itu turut bersama-sama Rasulullah meninggal rumah pusaka tanah tumpah mereka dan harta pusaka dalam menyokong perjuangan Rasulullah..
dan banyak lagi..
jadi sebagai umat Islam, kita jangan sibuk bukak internet and tengok TV pasal hiburan aje..
berhibur pun ada batasnya..
bacalah sejarah2 Islam, tengoklah siaran agama yang berfaedah, datanglah majlis ilmu di mana2...sesungguhnya orang yang menimba ilmu itu sentiasa dilindungi malaikat..InsyaAlllah..
akhir kata moga maal Hijrah/awal maharam ini menjadi titik tolak permulaan yang baru, jika kita dah terjauh tersasar, lekas2 lah kembali ke jalan yang diredhai Allah..tiada ruginya pun..

last but not lease..jangan lupa kepada yang berkesempatan, leh la baca surah Yassin lepas asar hari ini(before maghrib) dan baca doa akhir tahun...diikuti dengan bacaan yassin lepas maghrib dan doa awal tahun..InsyaAllah...moga dapat terhapus dosa kita sepanjang tahun lepas dan moga kita dilindungi untuk menghadapai tahun-tahun yang akan datang..InsyaAllah..



firefly out..




InsyaAllah

Nothing much to say,
Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul,
don't ever judge people based on the circumstances,
there is nothing left to be regret,
it's all written in our destiny,
the best part we can do is ÜSAHA, IKHTIAR, TAWAKKAL"..
Don't ever give up
because in whatever you do, believe that ALLAH is always there to help you..in every steps and every breath you take..
InsyaALLAH..

Firefly out..


Sunday, November 4, 2012

La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin.”

Assalamualaikum..

lama tak mengúpdate'blog kan...he..busy sikit sekarang sbb dah kena jadi superwoman..he..tapi yang best sekarang, i'm officially one month off from work..hooyeeeh...xde sakit kepala, sakit2 badan, stress2..he..tapi kerja still kena buat..tapi dari rumah...grrr...serupa je kan..tapi xpela..asalkan dapat cuti tu pun dah cukup bagus..tapi..jangan ingat saya bercuti suka2 tau..saya amik cuti ni sebab nak jaga mak saya..seperti yang saya cakap mak saya x berapa sihat..actually it started masa Ramadhan lepas..mak saya merajinkan dirinya untuk membuat kerepek tumpi..and the result is one of dia punye jari terkena minyak panas..untuk pengetahuan semua..mak saya menghidap diabetes type 2..so pepaham je la kan..have to take insulin injection to control her sugar level...unfortunately, kami terlambat refer to doctor..sampailah jari tu jadi hitam and bernanah...since masa tu my mak punya kesihatan makin merundum, we decided to bring her to Hospital(yang dekat ngan rumah saya)..the doctor dont have another choice to advise the jari need to be remove((amputaion).memula mak refuse, after a while dia agreed to remove the jari sonce there's nothing that we can do..after operation remove jari tu..keadaan mak kembali normal..kami just wat dressing kt rumah..mak bergerak ngan aktifnya mcm biasa...(my mak kan supermak...pepaham je la kan),, selepas sebulan ada follow up check with same hospital...during the check up semua ok...then it comes 2nd tragedy..lepas another one month...suddenly kaki mak saya bengkak balik..kali ni bukan jari tapi satu kaki sampai buku lali...then nanah pun mula keluar...aish...masa tu saya pikir..dugaan apa lagi ni...kami bawak dia g klnik yang mmg dah biasa kami pergi..doktor tu mmg concerned gila ngan mak saya punye kesihatan..sampai kekadang kalau dah lama x pergi, dia sendiri call kakak saya tanya khabar mak saya..during that time, doctor said maybe ada infection kuman..dia bagi antibiotik untuk dimakan and kami start wat dressing setiap hari kt klnik..but, kaki mak still x ok, sampai satu pagi dia bangun, kejut ktrg semua ckp kaki dia sakit sangat..then we decide to bring her back to hospital yg sama..my mak have to spend around 4 hours atas kerusi roda to wait for doctor to examine her legs that time..dah la kaki dia sakit kan..mmg kesian sangat...then doctor checked, admit her to ward...doctor suh wat x-ray sbb risau tulang dah terkena kuman ke x..during that time, doctor said they have to rip up my mak kulit to remove all the nanah..worst come to worst, if the bone already infected, they have to remove the legs..Ya Allah, bagai nak runtuh jantung saya dengar..berdoa bersungguh-sungguh moga Allah jauhkan bala tu..so, here we go again, kami duduk kt ward kembali...menunggu doctor nak buat apa ngan kaki mak saya...i still remember after 2  days being at hospital, my mak still x dioperate lagi..and we as family, doctor x advise pun apa yang dia nk buat..still waiting...then nurse datang suh puasa sbb nk buat operation, tapi tu la, we as family x tahu lagi doctor nak buat apa..during doctor check, kami x le berada kt situ..so nak jumpa doktor pun susah..apa lagi nak tanya kan...tanya doktor pelatih, they will said, we have to wait for confirmtaion from doktor pakar..hmm...then, kan mak saya puasa...i think almost more than 24 hours kot mak saya kena puasa...supposedly 8 hours je before operation..but they keep postponing the operation sbb xde OT la...blood pressure tinggi la..ada kes more emergency la..mmg kami paham priority but be reasonable...patient have to fast more that 24 hours and they keep delay the operation..huh...whatever pun..kami still bersabar..yela..they are the expert kan eventhough Angah saya ada jugak curi2 bagi mak saya minum air masak masa kena puasa 24 hours tu..yela kesian kot..

then kaki mak kena operate..they remove all the skin and meat that have infected by nanah..kesian mak saya..dia samapi meracau after the operation nak turun dari katil malam tu..nasib baik angah saya perasan..smpat tangkap dia...then after operation mcm biasa..duduk kt ward..mak kata kaki dia still sakit..yela bayangkan kaki kena siat sampai  bawah lutut (x sampai lutut lagi tau dalam 10 cm bawah lutut)..doctor still wat rounders check mcm biasa...then 3 days after operation, one of doctor pelatih came to us and said, "makcik, kami dapati kaki makcik still ada nanah which we not confirm dari mana puncanya..but, bila kami tekan atas,,nanah tu keluar, so kami suspect still ada nanah kt atas...our advise is to remove kaki makcik dari bawah lutut tu..so macam mana, makcik setuju x?"..mak saya terus geleng..saya terus terdiam...dalam hati saya..senang betul ko cakap nak remove kaki mak aku kan..."then dia tambah.."if we remove kaki sampai bawah lutut..makcik still can use kaki palsu untuk berjalan, makcik pikir dulu then bgitahu saya"..mak saya dah terus termenung and diam..saya?nak nangis pun xle sbb xkn saya nk nangis dpn mak saya..saya call Along n Angah...tanya mcm mana, after pikir punya pikir..we decided to discharge my mak from that hospital and try to find another option...guess what the doctor look surprise when we said we want to discharge my mak..they even look more surprise when i said we wat to try another therapy which is Maggot...as normal procedure, if we want to discharge our family without doctor consent we have to sign a liability letter..guess what the doctor did not even prescribed any medicine for may mak...surprise kan..then i said thats fine..we will proceed with our decision...sampai sekarang saya ingat kesombongan doktor tu..takpela..benda ni x jadi kt dia or mak bapak dia...tapi xde hati perut ke doktor ni..

then after discharged, ktrg terus proceed with Maggot Therapy...kami buat kt sri gombak..1st look by nurse terlatih kt sana..dia ckp ada chances x payah kena potong..so we started with 500 maggots dan dibiarkan untuk 3 hari...masuk mlm kedua..mak saya dah start merungut n merintih dia ckp sakit..ktrg bg pain killer pun x jalan..aduh dugaan lagi...then dia merajuk ckp xnk buat dh, ktrg x sayang dia la...ktrg saja biar dia sakit..org tgh sakit kan...kami sabarkan aje..after 1st trial..Alhamdulillah mmg ada perubahan..daging mula merah n nanah kurang sikit..then pujuk mak saya untuk proceed kali kedua..dia setuju..proses yang sama berulang..masuk hari kedua mak mula bising kembalik kaki sakit..yela..bayangkan 500 ulat gigit daging kita..but after 2nd session, another issue rises, bila drg balut kaki mak saya mcm ada warna hijau pada bandage..mcm kulat..luka mak saya pun ada warna putih...then budak maggot tu ckp kemungkinan ada kuman kt luka tu..so drg kata leh try proceed but better refer to emergency back..masa ni saya kat JB..kakak saya msej, saya terus menangis sekuat hati saya...Ya Allah, memang xde pilihan ke buat mak selain potong kaki..sbb kalau refer to emergency balik confirm dia suh potong punye kan...dia mmg tunggu je nk potong kaki mak saya..saya berdoa dalam setiap sujud saya supaya Allah bantu kami sekeluarga keluar dari dugaan ni...lepas tu saya start cuti sebulan ni..so sekarang dah nk masuk seminggu saya jaga mak..kami pergi semula wat dressing kt klinik yang kami selalu pergi tu...doctor Fauziah setiap hari bersihkan luka mak...dia cakap luka mak getting better sbb ada daging yg cantik tumbuh, kulit2 and daging2 yg mati dia bersihkan..dia wat blood test untuk trace kuman apa..ada kuman apa entah..saya google kt internet, kuman ni selalu dpt dari hospital..What?supprise kan....dia bagi mak mkn ubat antibiotik balik..then start setiap hari dia bersihkan..then we found out a new therapy which is Ozone therapy..terapi ni elok untuk buang kuman2 ..so ktrg terus tanya doktor Fauziah..dia kata bagus jugak try...memula ktrg baca ada kt Dmaansar, but Doktor Fauziah kata kt chow kit pun ada...after google we found out kt Kampung Baru Medical Center..hari rabu lepas kami bawak mak g sana..doctor examine semua..buat x-ray and blood test untuk tgk tulang dah infected ke and of course ginjal and hati, sbb doktor ckp kalau dah infected mmg xde apa yg drg leh buat..dia pun advise potong tapi tgk result mcm mana....berdebar hati menunggu result..tapi doktor still suruh wat ozone tu..kaki mak yang luka didedahkan ngan ozone selama setengah jam..then dressing mcm biasa...after dah wat ozone tu doktor panggil balik...Alhamdulillah..tulang still not infected and ginjal and hati too. just ada crack sikit so dia risau ada gas kuman kt kawasan tulang..(saya terus teringat, masa kt hospital yang dekat ngan rumah saya tu, doktor x buat x-ray or blood test pun,just based on observation of nanah, terus advise potong)..huh..Doctor prescribed antibiotic injection..dia kalau boleh nak tahan mak ward..tapi memikirkan kos perubatan hospital pakar yg tinggi, dia suh kami berulang alik ke hospital selama 3 hari..antibiotik tu kena amik selama 3 hari dua kali sehari 9 pagi and 9 malam...so sampai pagi smlm saya berulang alik ke hospital..smlm doktor dah stop kan antibiotik tu..tapi dia bg ubat antibiotik oral..so, rutin baru skrg, setiap hari mak kena pergi wat rawatan ozon tu and dressing kt hospital..setiap pagi..tu la rutin saya skrg...xpela..demi mak sembuh..setiap kali saya tengok luka mak, mengingatkan saya bertapa teruknya saya sebagai anak, kenapa mak saya terpaksa lalui semua penderitaan ini..i wish saya jaga dia lebih elok before..but, benda dah jadi..mungkin ini ujian Allah kepada kami adik beradik..bagi menghapus dosa..InsyaAllah...cuma berharap mak akan sembuh...Amin..

Pesan saya, jika dilanda musibah, berusaha, berikhtiar dan bertawakkal..jgn mudah putus asa..berdoa bersungguh-sungguh..Allah s.w.t suka akan hambanya memohon pertolongan daripada-Nya..(this is truly based on my current situtation)...ingat, man jada wajada.dan sentiasa berdoa..Allahumma yassir wala tuassir..
bila bersedih,stress berdoala.La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin.” Demikianlah doa atau zikir yang masyhur diajar dan diamalkan oleh umat Islam. Ia bermaksud “Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.” Doa yang baik lagi mujarab ini diucapkan oleh Nabi Yunus sebagaimana dirakamkan oleh Allah:
          Dan (sebutkanlah peristiwa) Zun Nun (gelaran bagi Nabi Yunus), ketika dia pergi (meninggalkan kaumnya) dalam keadaan marah, yang menyebabkan dia menyangka bahawa Kami tidak akan mengenakannya kesusahan atau cubaan; maka dia pun menyeru dalam keadaan yang gelap-gelita dengan berkata: “Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.” [al-Anbiya’ 21:87]
Selain tu, bersolatlah malam..solat hajat, solat tahjud.minta pertolongan daripada Allah s.w.t..

InsyaAllah, kalau mak saya dah sembuh, saya akan bgth lagi nanti..
minta anda semua juga doakan mak saya...jasa anda akan saya balas di akhirat nanti.
till then, Firefly out..

Sunday, October 14, 2012

allahumma yasir wala tuassir

Salam pagi ahad yang indah..being busy lately..x sempat nk update blog ni..walaupun tahu x ramai yang akan baca..banyak perkara yang berlaku akhir2 ni...saya yakin ini ujian Allah s.w.t., mungkin saya selalu alpa dan lalai...

Mak masih x berapa sihat..setelah 2 bulan meninggalkan hospital, mak masuk hospital semula hari ahad lepas..2 hari lepas dapat advise yg mengejutkan dari doktor..kami adik-beradik sebulat suara nak discharge mak dan berubat cara lain..InsyaAllah..saya yakin dengan izin Allah, cara ini akan berkesan..Amin..InsyaAllah saya akan ceritakan terperinci nanti...buat masa sekarang hanya satu doa dalam setiap sujudku..Moga mak cepat sembuh...Amin..tolong doakan mak saya juga ye...doa anda hanya saya akan balas di akhirat nanti..InsyaAllah..


Allahumma yasir wala tuassir..

Firefly out

Saturday, October 6, 2012

Hujung minggu yang aman

finally...hujung minggu yang aman boleh berehat sambil main game pokemon..start next week and so on..dah start busy...hmm...


lalalalalala..

Firefly out

Friday, October 5, 2012

Pengeluaran KWSP untuk pendidikan

Assalamualaikum, ingat tak dulu saya pernah cakap saya nk bagi tips macam mana nak buat pengeluaran KWSP bagi pendidikan..simple je..here the steps:
1. Download borang kat link bawah ni,and isi
http://www.kwsp.gov.my/portal/member/all-epf-formada banyak borang pilih borang nama ni..

KWSP 9H (AHL) - Pengeluaran Pendidikan

2.baca syarat2 semua ada kat dalam borang tu3. fotostat IC , surat tawaran, resit bayaran(kalau dah bayar dulu and nak redeem), surat pengesahan pelajar(kalau nak potong je dari KWSP terus)4. Pergi kaunter KWSP untuk submit5.keputusan dalam masa seminggu..6.done!!

mudah kan... selamat mencuba..


ps:cuba bertabah dengan keputusan yang dibuat..tapi..hmmm...

Firefly out

Monday, October 1, 2012

368km mencari cinta

jauh rupanya KL-JB ni kan...368km..hu..

hmm...how i wish....bila la nak dapat kerja kt KL ni...majikan2 kt KL xnk amik saya kerja ke...

Firefly out..

Sunday, September 16, 2012

Re-activation Projek Anti-Nasi?

aiyoo..I envy her so much...ni kena re-activate project anti-nasi ni..hmmm..buat masa sekarang mcm impossible...hahahaha..i need extra energy...with all the things going on right now..hmmm

 but bagus ke being skinny?hmmm..
hopefully i can reach my ideal weight again..fighting!!
Firefly out..

Dark Side"

There's a place that I know
It's not pretty there and few have ever gone
If I show it to you now
Will it make you run away

Or will you stay
Even if it hurts
Even if I try to push you out
Will you return?
And remind me who I really am
Please remind me who I really am

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Like a diamond
From black dust
It's hard to know
What can become
If you give up
So don't give up on me
Please remind me who I really am

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Don't run away
Don't run away
Just tell me that you will stay
Promise me you will stay
Don't run away
Don't run away
Just promise me you will stay
Promise me you will stay

Will you love me? ohh

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Don't run away
Don't run away

Don't run away
Promise you'll stay



Tuesday, September 11, 2012

Azam yang dah basi

Yeah..Alhamdulillah..A step ahead..moga dipermudahkan yang seterusnya..i'm officially a Master students...(ceh, baru student...hahahaha..yuran pun x bayar lagi..kui3x..)...doakan saya berjaya...terasa masih panjang perjalanan di hadapan...Moga dipermudahkan Allah semuanya...sebenarnya ni azam saya tahun 2011 x silap...nk dapat master before 25..tapi rasanya tak terlambat kan sekarang..ikut kira-kira by the age of 27..InsyaAllah dapat master..amin...my new target...pHD at the age of 30...doakan saya ye..


oh ye..nanti saya rajin, saya share mcm mana nk wat pengeluaran KWSP untuk pendidikan..mudah je sebenarnya...he..

Note: akhir2 ni jarang mengupdate blog sbb mak saya x sihat..berulang alik JB-KL-JB almost every week mcm Kl-JB tu perjalanan 4 minit je padahal 4 jam..alhamdulillah..mak makin sembuh..moga mak sentiasa sihat selalu..its hard being far away from her..especially time2 mcm ni..ada masa mcm nk resign 24hours..am i being selfish? but, i've made my decision..hope this is the best thing to do...

Firefly out..

Thursday, August 30, 2012

Quarter of century

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..masih diberi kesempatan untuk bernafas di dunia ni...Terima Kasih Ya Allah untuk 25 tahun ini...memberi hamba peluang untuk dilahirkan sebagai hamba-Mu Ya Allah...tiada apa yang indah daripada dilahirkan sebagai umat Islam...lebih bertuah memiliki Abah dan Mak yang sentiasa menyayangi saya...tak pernah sekali pun mereka merungut sepanjang membesarkan saya...tak terbayar segala jasa mereka didunia...moga Allah membalas kasih sayang mereka di syurga kelak..amin...

nak berterima kasih gak nk ucapkan terima kasih kepada semua yang wish Happy Birthday kat saya x kira la thru sms, FB, PM..terima kasih doakan saya...

Wish saya tahun ni hanya satu..moga Mak sentiasa sihat selalu..amin..

Firefly out..

btw, Happy Merdeka Malaysia-55!!

Friday, August 24, 2012

JB-KL-JB

oh saya tak mengular waktu kerja..saya curi tulang sekejap je..kui3x..aiyoo..pejam celik pejam celik dah raya ke-6 dah..cepat je masa berlalu kan..so mcm mana raya semua org?mesti best kan...saya tahun ni bertapa di rumah je..saya start cuti 4 hari sebelum raya..Raya ke-5 baru saya naik kerja balik..ikut hati mmg xnak naik kerja dah..sebenarnya sebelum raya hari tu mak saya kurang sihat..sampai la sekarang..sedih hati nak tingglkan mak kt KL tu and datang JB ni nk bekerja..rasa dukacita sangat la..saya harap dapat sangat dapat jaga mak saya..tapi tula la..company ni xde nama Abah saya...so terpaksa la kerja dengan hati yg x rela..Saya harap doa semua orang untuk kesihatan mak saya..dan berharap saya dimurahkan rezeki untuk bekerja di KL secepat yang mungkin..amin..so, InsyaAllah..petang ni saya bergerak balik ke KL semula..start from this week, saya dah start ulang alik JB-KL-JB every weekend..huh...pitam...

Firefly out

Sunday, August 19, 2012

Salam Eidul Mubarak

Assalamualaikum..Salam Eid Mubarak..hari kemenangan seluruh umat Islam..Alhamdulillah..masih diberi kesempatan dan diberi nikmat kesihatan untukmenyambut lebaran tahun ini...dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan batin..andai kata saya ada melakukan sesuatu or berkata sesuatu yang mengguris hati sesiapa..dihulur sepuluh jari kemaafan ikhlas dari hati saya...moga kita mendapat berkat di hari lebaran yang mulia ini...InsyaAllah..



Ps:tahun ni kami beraya di rumah sahaja kerana ibunda tercinta tidak beberapa sihat...Minta doa di pagi yang mulia ini dari rakan2 untuk mendoakan kesihatan mak saya...Amin..

Firefly out..

Wednesday, August 15, 2012

Pengalaman pertama di KFC Drive Thru


cerita ni dah lama sebenarnya..tetibe teringat...Once upon a time..saya nak g lepak ngan umah BFF Paya n Tun kat S.Alam, masa otw ke rumah drg, si tun sms kata nanti lepak kt umah drg je sbb dia nk tengok AJL..dia kata kalau nk mkn suh saya tapau je..saya pun terus terpikir senang beli KFC drive thru je la kt seksyen 2 S.Alam tu kan...

So alkisahnya...saya ni sejujurnya x pernah pergi KFC drive thru...McD mmg selalu la kan..tapi KFC selalu samada makan or tapau...before cerita lebih lanjut nk korg semua bayangkan dulu...selalu drive thru ada 3 point kan..first point ada kotak hitam speaker tu for placement of order...then 2nd point for payment...3rd point untuk collection off goods la kan..so masa saya masuk je line drive thru tu..saya dah nampak speaker hitam point satu tu..tapi saya stop untuk tgk menu kombo yang ada...then, saya terus drive ke point 2...saya tgk xde org.drg ada tulis suh bayar kt depan...so saya maju ke point 3..sampai kat point 3 tu..ada budak KFC tak bukak pun tingkap tu, then pandang je saya..saya terusla nk order..then budak KFC tu tanye...äkak dah wat placement of order ke?"dan saya dengan confident jawab "tadi akak dah pergi kt tempat order tu tapi xde orang."..kata saya...then budak KFC tu pun ckp...öh kat situ mmg xde org, kan ada speaker"..then suddenly saya teringat...Haah la..even kt McD pun nk wat placement order mana ada org duk kt situ..kan kena order thru speaker hitam tu..masa tu...pergh..punya tak tahu nk letak muka ktne...then saya pun pusing balik..ikutkan hati mmg malu nk pusing balik...tapi bila pikir nk gak beli KFC tu, nk tak nk terpaksa laa tebalkan muka...masa saya collect KFC tu, saya nampak la bebdk KFC semua mcm ketawa kan saya..mesti drg ckp..bataknye akak ni...pergh malu sekali..saya masa tu..terus pecut je x toleh belakang dah..hahahah...saya cerita ngan semua orang, abes jadi bahan jenaka semua org..hmm...nasib2..

wah so excited dah lagi 3 hari nak raya..yeah yeah...

Firefly out..

Tuesday, August 7, 2012

Strangers

Salam  18 Ramadhan..sekejap je kan dah lebih separuh bulan Ramadhan...aish.sedih pulak nak tinggalkan bulan Ramadhan..tapi tula...masa tetap akan berlalu...

So, preparation for raya dah settle ke belum?mesti semua tengah berusaha sekarang kan untuk persiapan raya..but today, x mau cerita pasal persiapan raya..nak cakap pasal iklan...bila raya tiba, iklan dari company mana yang kita semua nanti2kan...semestinya iklan raya Petronas kan...dulu Arwah Yasmin Ahmad yang banyak buat..setiap iklan mesti ada msej yang padat dan menyentuh hati dan perasaan...so this year..here we go again...Iklan petronas...mmg tabik spring..cara dorang sampaikan mmg killing two birds with one stone la...kalau korang nk paham apa yang saya cakap...ce tengok..



Msej utama nak ucapkan Selamat hari raya..tapi bagi pendapat saya la kan...ada msej2 lain yang terselit..drg punye corporate msej tu mmg sampai la..ye dak..

Bila tengok video ni saya pun teringin nk menjadi seseorang yang boleh menyumbang kepada agama Islam kita..saya menyimpan impian untuk menjadi sukarelwan satu hari nanti bila saya mampu untuk menyumbang bukan saja tenaga tapi wang,masa dan mcm2 lagi..InsyaAllah..

Ok..firefly out..nk g terawih..dah nak masuk 10 malam terakhir Ramadhan marilah kita rajin2 tingkatkan amalan..renung2kan dan selamat beramal..


Our Hero is coming back!!

This is Danial And Asyraf Hero..



and this is our hero..Malaysia Hero..Datuk Lee Chong Wei...he is coming back home this morning from London(Olimpic 2012)...We are so proud of you DLCW..whatever the outcome you are still the badminton player ever!! best of luck!!!We love you DLCW..it is so sad not for us, but for you, because you really awant to win the gold medal..but, that's ok, you have tried your best..


"Wahai sang pelangi indah
Muncul seketika sayang tak ku lihat
Kini tiada ohhhh"-pelangi senja, stacy

To Lin Dan..i'm dedicating this song to you...look back for Malaysia's Come back!!

Rolling in the deep

There's a fire starting in my heart,
Reaching a fever pitch and it's bring me out the dark.
Finally I can see you crystal clear
Go ahead and sell me out and I'll lay your ship bare.

See how I'll leave, with every piece of you
Don't underestimate the things that I will do.

There's a fire starting in my heart,
Reaching a fever pitch and it's bring me out the dark.

The scars of your love, remind me of us.
They keep me thinking that we almost had it all
The scars of your love, they leave me breathless
I can't help feeling
We could have had it all
Rolling in the deep
You had my heart inside your hand
And you played it
To the beat

Baby I have no story to be told
But I've heard one of you and I'm gonna make your head burn,
Think of me in the depths of your despair
Making a home down there as mine sure won't be shared

The scars of your love, remind you of us.
They keep me thinking that we almost had it all
The scars of your love, they leave me breathless
I can't help feeling
We could have had it all
Rolling in the deep
You had my heart inside your hand
And you played it
To the beat

We could have had it all
Rolling in the deep
You had my heart inside your hand
But you played it
With a beating

Throw your soul threw every open door
Count your blessings to find what you look for
Turn my sorrow into treasured gold
You pay me back in kind and reap just what you sow

We could have had it all
We could have had it all
We could have had it all
Rolling in the deep
You had my heart inside your hand
And you played it to the beat

We could have had it all
Rolling in the deep
You had my heart inside your hand

But you played it,
You played it,
You played it
You played it to the beat

Sunday, August 5, 2012

Distance




The sun is filling up the room, and I can hear you dreaming. 
Do you feel the way I do? Right now. 
I wish we would just give up, 'cause the best part is falling. 
Call it anything but love. 
And I will make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
And how long can we keep this up, up, up? 

Please don't stand so close to me; I'm having trouble breathing. 
I'm afraid of what you'll see right now. 
I give you everything I am, all my broken heartbeats, until I know you'll understand. 
And I will make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
And how long can we keep this up, up, up? 


And I keep waiting for you to take me. 
You keep waiting to save what we have. 

So I'll make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
And how long can we keep this up, up, up? 

Make sure to keep my distance. 
Say I love you when you're not listening. 
How long 'till we call this love, love, love?

Christina Perri song selalu akan membuai-buai perasaan..nice song..

Firefly out..

Baskin Robbins percuma!!

Hari yang dinanti nantikan oleh seluruh warga Malaysia..malam ni pukul 7.55 malam, Jaguh Badminton Malaysia, Lee Chong Wei akan bertarung ngan jaguh badminton China Lin Dan..who will get the Gold?hua...Lee Chong Wei yang nak lawan..saya yg ober nebes..kui3x...mintak2 la Lee Chong Wei menang kan..dapat makan ais krim Baskin Robbins percuma...tapi kalau x menang pun xpe..saya still akan sokong lee Chong Wei selama-lamanya...wah..agak poyo disitu...tapi best gak kan kalau Malaysia dapat emas kat Olimpik buka senang ye dak...lagipun dah lama x tengok Lee Chong Wei lawan Lin Dan sejak Lee Chong Wei injured ari tu...hua..nebes sungguh la..so, mlm ni gerak balik ke Gelang Patah lambat sikit...amboi..konpem la kena bebel ngan mak seribu tahun......takpe mak..demi memberi sokongan kepada Chong Wei, ude rela tadahkan telinga...hahahaha...pagi2 dah merepek...Selamat Ramdahn ke-16 semua...jagnan lupa Ramadhan 17-Nuzul Al-Quran..banyakkan baca Al-Quran ye..

Firefly out..

Saturday, August 4, 2012

Akak cari apa?

Typical Malaysian culture..

While shopping today,

Looking for size, then suddenly, sale girl asked,

 "cari apa kak?"

hmm...obviously...

Nasib baik Bulan Ramadhan..

Akak yang malas nak cari pasal terus cakap.. "tengah cari size"..

dah akak tercongok kt depan tu tengah cari barang tu, barang tu la nk dibeli...xkn nak beli TV lak...

adush...fail

Firefly out..


Friday, August 3, 2012

Bila Lee Young Dae support Lee Chong Wei

he...Jangan x percaya..Lee Young Dae pun sokong Lee Chong Wei ..hahahahah..


Go Lee Chong Wei..tengah layan Lee Chong Wei lawan Cheng Long Separuh Akhir..
ponteng terwaih ari ni...hu..
Firefly out..

Monday, July 30, 2012

Sore-throat in Ramadhan 10

Pejam celik dah Ramadhan ke-10..Alhamdulillah untuk bulan Ramadhan yang penuh berkat ini...masuk hari ke-10 tekak terasa perit pulak..so hari ini saya tido berbekalkan satu botol air masak dan panadol dua biji..Berdoa esok badan akan pulih seperti biasa sbb berkemungkinan saya kena berpanas di lapangan kontena esok ..berharap cuaca tidaklah begitu panas hendaknya kan...InsyaAllah...nasib baik minggu ni kerja x berapa stress,hectic and schedule x penuh ngan meeting sangat..maybe its 2nd week of Ramadhan, so ramai yang start slow down sikit...so, saya pun boleh siapkan semua keje saya yg dah pending berbulan bulan..i admit that a few weeks back, saya stress sampai tahap saya rasa nekad nak resign..but to be honest, perasaan nekad tu still ada..but, kita tengoklah keadaan akan datang macam mana kan...sekarang setiap hari saya berdoa diberi pertunjuk to pursue my dreams..InsyaAllah..saya yakin Allah s.w.t sentiasa bersama saya...Amin..

Firefly out..

Negative to positive


Mencari POSITIF bagi sesuatu yang NEGATIF                                  
                                                                            
 Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...                                       
                                                                            
 1.Jika suami/isteri kita tidur berdengkur di waktu malam, sekurang-kurangnya beliau tidur  disisi kita bukan dengan orang lain.                                       
                                                                            
 2. Jika anak/adik perempuan kita yg mengomel apabila mencuci pinggan,itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran.               
                                                                            
 3. jika cukai pendapatan yg kita kena bayar,  itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.                                                       
                                                                            
 4. Jika pakaian kita yang dah tak muat,  itu bermakna kita cukup makan.     
                                                                            
 5. Untuk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu dikemas ,  itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.                     
                                                                            
 6. untuk bunyi bising jiran²,  itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar. 
                                                                            
 7. Untuk timbunan pakaian yg perlu dicuci/digosok  itu bermakna kita ada     
 pakaian untuk dipakai.                                                     
                                                                            
 8. Untuk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja,  itu bermakna    
 kita masih berupaya untuk berkerja kuat.                                        
                                                                            
 9. Untuk tempat letak kereta yg jauh drpd lif,  itu bermakna kita masih      
 berupaya utk berjalan.                                                     
                                                                            
 10.Untuk jam loceng yg berdering pd waktu pagi,  itu bermakna kita masih     
 hidup untuk meneruskan hari tersebut...                                    
                                                                            
                  
  "Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yang kita                                                                  dapat...dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada"                   
                                                                           
                                                                                            its simple as ABC....

just remember ‎"Allahuma yassir wa laa tu'assir"
                                                                            
                                                      Firefly out                      
                           

Sunday, July 29, 2012

Wujud- 7 Ramdhan OST



 Kau terasing dijiwaku bermimpi,
Setiap nadiku kau wujud selalu,
Kau syurga seindahnya dirimu,
Hanya kerana cinta-Nya kau wujud,

Kau adalah diriku dan aku adalah dirimu,
Hanya Tuhan tahu apa ada depan nanti,
Telah lama aku nantikan,
Dari saat aku dipisahkan dari sinar bintang yang menghilang

Ku akui tiada yg mampu aku nyatakan,
harap aku kan selalu denganmu,
ku menanti saat hadirnya aku semula,
yang seakan hilang ditelan masa

Kau adalah diriku dan aku adalah dirimu,
Hanya Tuhan tahu apa ada depan nanti,
Telah lama aku nantikan,
Dari saat aku dipisahkan dari sinar bintang yang menghilang

Maafkan aku kerana diriku tak pernah sempurna untuk-Mu
Kau yang satu kau teragung
hidup matiku kerana cinta
cinta ada hanya untukmu
bila saatnya akan bertemu

firefly out..

Wednesday, July 25, 2012

7 Ramadhan Wujud

sape tengok Samarinda 7 Ramadhan....adush sadis...saya dah tangkap cintan ngan lagu ost cerita tu wujud by roman feat Mika Tilu & Amylea...hua..menangkap..cari lirik pun xde lagi...aiyooo....bestnye lagu tu..cerita pun best tapi sedih buat saya rindu kat mak saya selalu...hu....homesick la cegini..firefly out..

Whats up?

Salam Ramadhan ke-4, just a quick update..dah lama rasanya x menulis bebetul kat blog ni..selalunya saya just update using my HP je..a lots of thing going on in my mind right now..i'm starting untuk mencari the right path for my future..sbb sekarang saya rasa saya tak on the right track...rasa mcm semua yg berlaku skrg is more to pura2..im doing something but kepuasan tu x pernah ada..minat tu dah xde...pujuk2 hati still rasa....ish ada benda x betul ni...and seriously this feeling haunted me...kinda demotivated me...nak daftar master pun tinggal berapa bulan je kan..saya takut this demotivated me gonna effect my study..simpang..tapi yang paling sedih ialah demotivated me ni effect org lain jugak..saya xde niat pun tapi tu la...mmg macam mana ek nk cakap, saya xde motivation langsung sekarang ni...rasa mcm ok fine, saya jalankan tanggungjawab saya ok tu je..saya balik umah mkn tido n esok buat perkara yang sama balik..huh..dah la demotivated campur lak perasaan rasa x dihargai..nak cakap lebih2 pun x boleh...tapi tu i keep to myself je la kan..ok tu aje...oh ye..saya tengah gigih untuk mencari rezeki lain which is nearer to my home sweet home...since master pun nanti kt KL...saya nk cari alternatif yang more jimat n more happier..so, the best way is to find a job kt KL..doakan saya ye...


and for now, Believe by Dima Bilan


Even when the thunder and storm begins
I'll be standing strong like a tree in the wind
Nothing is gonna move this mountain or change my direction
I'm falling off the sky and I'm all alone
The courage that's inside is gonna break my fall
Nothing is gonna dim my light within
But if I keep going on it will never be impossible
Not today.

Cause I got something to believe in
As long as I'm breathing
There is not a limit to what I can dream
Cause I got something to believe in
Mission to keep climbing
Nothing else can stop me if I just believe
And I believe in me.

Even when the world tries to pull me down
Tell me that I can't... try to turn me around
I wont let them put my fire out
But if I keep going on it will never be impossible
Not today

Cause I got something to believe in
As long as I'm breathing
There is not a limit to what I can dream
Cause I got something to believe in
Mission to keep climbing
Nothing else can stop me if I just believe
And I believe...

I can do it all, open every door
Turn unthinkable to reality
You see I can do it all and more

Believing as long as I'm breathing
There is no limit to what I can dream
Believing mission to keep climbing
Nothing else can stop me if I just believe
And I believe in me.


Firefly out