Monday, October 31, 2011

14 days...aje....

He..bulan November best..ce tengok calendar saya untuk bulan november..


Lalalalalalal(gaya the smurf)...he..i like....
Ps:Sila kira hari saya berkerja..lalalala...

Firefly out...

Friday, October 28, 2011

Oh Usb berukband-kerna jariku begitu berharga

Adoi pitamss.smlm online ok je lg.ni blik ofis tetibe usb berukband la wat pasal.grr.pye la tekan2 xle detect.hu.skali cube nasib tkan kuat2.bru detect.tp position ye kena cegitu.x lenguh nk on9 sblh tangan jari kena tkan je berukband tu.hu. Adoi,lenguh la jari2 i yg kiut miut ni.Okla.nk g mkn nanti smbg kalau ada cerite hot lain.

firefly out.

Cinta itu ibarat menunggu bas

Cinta itu ibarat menunggu bas..

Bila bas tu datang, kita nengok bas tu dan kita kata pada diri sendiri, "Eee... penuhnya... tak de tempat duduk." Jadik, kita katakan pada diri sendiri, "Saya akan tunggu bas yg lain." kita pun biarkan bas tu berlalu dan meunggu pulak bas yg lain.



Kemudian, datang pulak bas yg kedua.
kita tengok bas tu dan kitaakan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, kita pun biarkan bas buruk tu berlalu dan bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.



Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas.

Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni kita kata, "Emmm... tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik kita tunggu bas yg lain." Dan sekali lagi kita biarkan bas tu berlalu dan bercadang utk menanti bas yg seterusnya.



Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru kitaperasan yg kita pula dah terlambat rupanya. kitamula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.



Dan kemudian barulah kita sedar bahawa... kita dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni kita dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg kita nak.

Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah kitadpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk kita?

Jadi, mengingini apa yg kita idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau kita sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?

Sekiranya kita dapati "bas" itu tak sesuai dengan kita, apa yg perlu kita lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.

Tapi... saya pasti kita semua tentu ada pengalaman yg macam ni. kita nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg kita nanti-nanti kan), kita tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak kita dan terus berlalu tinggalkan kita!

... .Bila ada bas yang lalu melintasi kita macam tu, apa yang patut kita lakukan ialah meneruskan perjalanan! Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, kita akan terjatuh dan menyakiti diri kita sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada kita nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri kita. Dan bila kita berjalan, kita sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!

For today...Pendam


Aku yang mengejar bayang cinta kian terbiar

terpendam kata tak terungkap selamanya

Pedihnya hanya aku yang merasa
mahu memilikinya

aku hanya hamba cinta

bisik hatiku lepaskan dirinya

sungguh aku tak bisa

biarlah aku sendiri
tanpa kasih di hati
aku tak mampu pertahankan lagi
cinta yang menyakiti
biarlah aku pergi
tiada hampa di hati


Pedihnya hanya aku yang merasa
mahu memilikinya

aku hanya hamba cinta

bisik hatiku lepaskan dirinya

sungguh aku tak bisa

biarlah aku sendiri
tanpa kasih di hati
aku tak mampu pertahankan lagi
cinta yang menyakiti
biarlah aku pergi
tiada hampa di hati


aku yang mengejar bayang cinta



Firefly out

Thursday, October 27, 2011

Zikrullah




Peringatan buat saya, Ya Allah, lindungi hati ini, jauhkan aku dari hasutan syaitan,Jauhi aku dari perkara2 munkar2.amin ya Robbalalamin...


saya teralpa dengan dunia....nauzubillahiminzalik...


Abu Umamah r.a. berkata: "Rasulullah S.A.W telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Qur'an, setelah itu Rasulullah S.A.W memberitahu tentang kelebihan Al-Qur'an."

Telah bersabda Rasulullah S.A.W : Belajarlah kamu akan Al-Qur'an, di akhirat nanti Al-Qur'an akan datang kepada ahli-ahlinya [Orang yang mempelajari dan mengamalkannya], yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya." Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan Al-Qur'an bertanya, "Kenalkah kalian kepadaku?"

Maka orang yang pernah membaca dan mengamalkan akan menjawab : "Siapakah kamu?" Maka berkata Al-Qur'an : "Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari."

Kemudian berkata orang yang pernah membaca Al-Qur'an itu : "Apakah kamu Al-Qur'an?" Lalu Al-Qur'an mengakui dan menuntun orang yang pernah membacanya mengadap Allah S.W.T. Lalu orang itu diberi kerajaan di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya.

Pada kedua ayah dan ibunya pula yang muslim diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga kedua orang tua tersebut bertanya : "Dari manakah kami memperoleh ini semua, pada hal amal kami tidak sampai semulia ini?"

Lalu Al-Qur'an menjawab: "Kamu diberi ini semua karena anak kamu telah mempelajari Al-Qur'an"


“…. Barangsiapa mengikuti petunjuk-Ku, ia tidak akan sesat dan tidak akan celaka.” (Thaha:123)

Rasulullah Saw bersabda, “Sebaik-baik kamu adalah orang yg mempelajari Al-Qur’an dan mengajarkannya.” (HR. Bukhari)


Firman Allah s.w.t didalam Al-Quran,


فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

Apabila kamu membaca al-Qur’an hendaklah kamu meminta perlindungan kepada Alloh dari setan yang terkutuk. (QS. an-Nahl [16]: 98)


إِنَّ الَّذِينَ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَنفَقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرّاً وَعَلَانِيَةً يَرْجُونَ تِجَارَةً لَّن تَبُورَ لِيُوَفِّيَهُمْ أُجُورَهُمْ وَيَزِيدَهُم مِّن فَضْلِهِ إِنَّهُ غَفُورٌ شَكُورٌ


Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Alloh dan mendirikan sholat dan menafkahkan sebahagian dari rezeki yang kami anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan merugi, agar Alloh menyempurnakan kepada mereka pahala mereka dan menambah kepada mereka dari karunia-Nya. Sesungguhnya Alloh Maha Pengampun lagi Maha Mensyukuri. (QS. Fathir [35]: 29-30)



يَا بَنِي آدَمَ لاَ يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ كَمَا أَخْرَجَ أَبَوَيْكُم مِّنَ الْجَنَّةِ يَنزِعُ عَنْهُمَا لِبَاسَهُمَا لِيُرِيَهُمَا سَوْءَاتِهِمَا إِنَّهُ يَرَاكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لاَ تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَاء لِلَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ


Hai anak Adam, janganlah sekali-kali kamu dapat ditipu oleh setan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapamu dari surga, ia menanggalkan dari keduanya pakaiannya untuk memperlihatkan kepada keduanya auratnya. Sesungguhnya ia dan pengikut-pengikutnya melihat kamu dan suatu tempat yang kamu tidak bisa melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan setan-setan itu pemimpin-pemimpin bagi orang-orang yang tidak beriman. (QS. al-A’rof [7]: 27)



Source:http://alghoyami.wordpress.com/2010/11/29/berlindung-dari-godaan-setan-kepada-dzat-yang-melindungi-tafsir-isti%E2%80%99adzah




saya tersedar saya kurang membaca Al-Quran akhir2 ni..sedangkan dah termaktub yang Al-Quran dan As-sunnah lah sepatutnya menjadi pegangan dan pertunjuk saya..saya lalai dan alpa...Ya Allah....lindungi hati ini Ya Allah..kuatkan aku untuk menyebut kalimah-kalimah mu Ya Allah....jangan biarkan aku tergolong dalam golongan yang sesat..aku takut dengan azab-Mu Ya Allah..Subhanallah,Alhamdulillah,Lailahaillallah.....




Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk),

Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; 

Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah,
Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,

Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. 

Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya),

Dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya. 
(Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmu lah tempat kembali (untuk menerima balasan).

Adakah engkau nampak (baiknya) orang yang melarang (dan menghalang) -
Seorang hamba Allah apabila ia mengerjakan sembahyang? 

Adakah engkau nampak (buruknya) jika ia berada di atas jalan yang betul? 

Atau ia menyuruh orang bertaqwa (jangan melakukan syirik)?

Adakah engkau nampak (terlepasnya dari azab) jika ia mendustakan (apa yang disampaikan oleh Nabi Muhammad kepadanya) serta ia berpaling ingkar? 

Tidakkah ia mengetahui bahawa sesungguhnya Allah melihat (segala amal perbuatannya dan membalasnya)?

Jangan sekali-kali berlaku derhaka! Demi sesungguhnya jika ia tidak berhenti (dari perbuatannya yang buruk itu), nescaya Kami akan menyentap ubun-ubunnya (dan menyeretnya ke dalam neraka), 


Ubun-ubun (orang) yang berdusta, yang bersalah. 

Kemudian biarlah ia memanggil kumpulannya (untuk menyelamatkannya),

Kami pula akan memanggil malaikat Zabaniyah (untuk menyeksanya)!
Ingatlah! Janganlah engkau (wahai Muhammad) menurut kehendaknya, dan (sebaliknya) sujudlah dan dampingkanlah dirimu kepada Allah (dengan taat dan beramal soleh)!

Butterfly fly away so high

Love is like a butterfly. 
The more you chase it, the more it eludes you.
 But if you just let it fly, it will come to you when you least expect it. 
Love can make you happy but often it hurts, but love's only special when you give it to someone who is really worth it.
So take your time and choose the best.♥

Firefly out..
PS:Mood jiwang datang..cuaca sejuk..


Kisah hati

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya


Butterfly..

Ketika waktu mendatangkan cinta
Aku putuskan memilih dirimu
Setitik rasa itu menetes
Dan semakin parah
Bisa ku rasa getar jantungmu
Mencintaiku apa lagi aku
Jadikanlah diriku
Pilihan terakhir hatimu
Butterfly terbanglah tinggi
Setinggi anganku untuk meraihmu
Memeluk batinmu yang sempat kacau
Karna merindu
Butterfly fly away so high
As high as hopes I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul 
that previous messed up false me and you
Jalan ini jauh
Namun kita tempuh
Bagai bumi ini
Hanya milik berdua
Biar ku berlebihan
Mendekatimu
Namun ku tunggu

Mendung

hmm...cuaca kt luar sekarang ni mcm mendodoi je diri ini untuk malas bekerja...hu..mata pun sayup-sayup je rasa..uhuk2..alasan org malas...Zuritah, jgn malas n curi tulang, pergi wat kerje...hukhuk...boss saya takde ari ni...he....

Firefly out

Silence

Nothing to said..

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya
Ketawa kecewa terpisah

Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya
Adakah semua ini yang ku inginkan

Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya
Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

Firefly out...

Tuesday, October 25, 2011

Pursuit of Happiness

Minggu ni activity saya ialah mengoogle n mencari maklumat..pape yang patut...kawan2 yang ada info boleh share x?


Ni yang kt UTM saya da google, hu.. UiTm blum lagi, UM n UIA..setakat ni tu je yg bermain kt fikiran saya...nk amik course ape pun saya x putuskan lagi..hmm....kena pikir secara mendalam ni..

Firefly out..

Monday, October 24, 2011

Hadiah dari jauh..jauh x jauh sangat la...

Photo0060.jpg by zufik_ita
Photo0060.jpg, a photo by zufik_ita on Flickr.
Cenderahati dr melaka from kak hernee.. 
Firefly out.

Sunday, October 23, 2011

Please please please, kamu jangan nakal

Should i say Selamat Pagi or selamat malam?...its Sunday...sekajap je masa berlalu rasanya..hu....Guess what?i'm still working on Saturday for this week..haha...but x le officially "work"kan...tapi still, hari rehatku hari Sabtu gone lagi..hu...seriously a bit tired..but can;t sleep...coz i spent my whole petang wif tido yesterday...Actually, i have been invited to join an environmental program-tanam pokok paya bakau yesterday...so, saya heret housemate saya Anis n Afzan join sekali..this is not my first time tau..last year pun dah pernah pergi sekali, just last time with zaza,CT,tunang CT and ijal and during that time,we were still GEMS in PTP.


SAya rasa tempat yang saya pergi semalam sama ngan tempat saya pergi dulu..area kat sungai Pulai...nama tempat dia dah tak ingat lak..oppss..lupa, saya tulis entri ni bukan nk cerita pasal pokok paya bakau...entri tu nanti saya buat lain...sebenarnye nak cerita pasal ni..masa2 saya, anis n afzan semangat tanam pokok paya bakau tu, ktrg terdengar perbualan..ha..jangan salah paham tau, bkn ktrg curi dengar..kebetulan ktrg ada kt kawasan yang sama...


Ok, perbualan dia seperti kt bawah ni,


Someone:Dari sekolah mana?
Murid sekolah perempuan:dari sek men.. blablabla
Someone:Ni cikgu adik ke?(sambil tunjuk ke arah seorang lelaki yang nampak agak muda la kan..)
Murid sekolah perempuan: haah..ni la cikgu saya..
Someone:baik x cikgu?
Murid Sekolah perempuan: Baik..(paused)..tapi nakal sikit...


saya;?????dalam hati...cikgu?nakal?biar betul?tapi diamkan aje sambil jeling kat anis..n anis pun senyum je kat saya...


yeah..i know, maybe org lain akan tanye...kenapanya pun cikgu nakal kan...entah saya rasa pelik je...sbb jarang ada anak murid yang describe cikgu dia as "nakal"..usually, when people ask you about your teacher, jawapan yg kita bagi "cikgu ni baik, garang, best and etc"..tai nakal?aneh sungguh kan...tapi ni bagi pendapat saya la kan..yeah i know...zaman berubah...cikgu ngan anak murid dah mcm kawan2 kan...tp sepatutnye ada la batas ye dak?you know perception....hmmm....


Firefly out..

Thursday, October 20, 2011

Boboiboy-Penyelamat Bumi- Terbaik!!

he..cantik x wallpaper desktop saya...he..


Alien datang menakluki bumi,
demi koko yang dicari-cari,
dia kan tiba x lama lagi
apa mungkin terjadi,
jadi kita perlukan penyelamat bumi
Boboiboy....Boboiboy....Boboiboy....

Ying, Yaya, Gopal,
dan superhero kita,
Boboiboy..

he...Terbaik...

Firefly out..

Y.E.S.T.E.R.D.A.Y


There's reason why people keeps hold on to yesterday...


Yesterday,
all my troubles seemed so far away.
Now it looks as though they're here to stay.
Oh, I believe in yesterday.
Suddenly,
I'm not half the man I used to be,
There's a shadow hanging over me,
Oh, yesterday came suddenly.
Why she had to go I don't know she wouldn't say. 
I said something wrong,
Now I long for yesterday.
Yesterday,
love was such an easy game to play.
Now I need a place to hide away.
Oh, I believe in yesterday.
Why she had to go I don't know she wouldn't say.
I said something wrong,
Now I long for yesterday.
Yesterday, love was such an easy game to play.
Now I need a place to hide away.
Oh, I believe in yesterday.
Mm mm mm mm mm mm mm.

Firefly out

Wednesday, October 19, 2011

Entry khas buat Seorang bergelar Muslimah



Abdullah Bin Masud r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda:

"Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah s.w.t. mencatat baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya, bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan memintakan ampunan baginya, dan Allah s.w.t. mengangkat seribu darjat untuknya." (H.R. ABU MANSUR DIDALAM KITAB MASNADIL FIRDAUS)

Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut: Saya bersama-sama Fathimah berkunjung kerumah Rasulullah, maka kami temui beliau sedang menangis. Kami bertanya kepada beliau: "Apakah yang menyebabkan engkau menangis wahai Rasulullah?" Beliau menjawab, "Pada malam aku diIsrakan ke langit, saya melihat orang-orang yang sedang mengalami penyeksaan, maka apabila aku teringat keadaan mereka, aku menangis."

Saya bertanya lagi, "Wahai Rasulullah apakah engkau lihat?" Beliau bersabda:

1. Wanita yang digantung dengan rambutnya dan otak kepalanya mendidih.

2. Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangan dicopot dari punggungnya, aspal mendidih dari neraka dituang ke kerongkongnya.

3. Wanita yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggungnya, sedang air getah kayu Zakum dituangkan ke kerongkongnya.

4. Wanita yang digantung, diikat kedua kaki dan tangannya kearah ubun-ubun kepalanya, serta dibelit dan dibawah kekuasaan ular dan kala jengking.

5. Wanita yang memakan badannya sendiri, serta dibawahnya tampak api yang berkobar-kobar dengan hebatnya.

6. Wanita yang memotong-motong badannya sendiri dengan gunting dari neraka.

7. Wanita yang bermuka hitam serta dia makan usus-ususnya sendiri.

8. Wanita yang tuli, buta dan bisu didalam peti neraka, sedang darahnya mengalir dari lubang-lubang badannya (hidung, telinga, mulut) dan badannya membusuk akibat penyakit kulit dan lepra.

9. Wanita yang berkepala seperti kepala babi dan berbadan himmar (keldai) yang mendapat berjuta macam seksaan.


10. Wanita yang berbentuk anjing, sedangkan beberapa ular dan kala jengking masuk melalui duburnya atau mulutnya dan keluar melalui duburnya, sedangkan malaikat sama-sama memukuli kepalanya dengan palu dari neraka.


Maka berdirilah Fatimah seraya berkata, "Wahai ayahku, biji mata kesayanganku, ceritakanlah kepadaku, apakah amal perbuatan wanita-wanita itu." Rasulullah s.a.w. bersabda: "Hai Fatimah, adapun tentang;

1. Wanita yang digantung dengan rambutnya kerana tidak menjaga rambutnya (dijilbab) dikalangan laki-laki.

2. Wanita yang digantung dengan lidahnya, kerana dia menyakiti hati suaminya, dengan kata-katanya."

Kemudian Nabi s.w.a. bersabda: "Tidak seorang wanita pun yang menyakiti hati suaminya melalui kata-kata, kecuali Allah s.w.t. akan membuat mulutnya kelak dihari kiamat selebar tujuh puluh dzira kemudian akan mengikatkannya dibelakang lehernya."

3. Adapun wanita yang digantung dengan buah dadanya, kerana dia menyusui anak orang lain tanpa seizin suaminya.

4. Adapun wanita yang diikat dengan kaki dan tanganya itu, kerana dia keluar rumah tanpa seizin suaminya, tidak mandi wajib dari haid dan dari nifas (keluar darah setelah melahirkan).

5. Adapun wanita yang memakan badannya sendiri, kerana dia bersolek untuk dilihat laki-laki lain serta suka membicarakan aib orang lain.

6. Adapun wanita yang memotong-motong badannya sendiri dengan gunting dari neraka, dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan orang banyak, dengan maksud supaya mereka (orang banyak) itu melihat perhiasannya, dan setiap orang yang melihatnya jatuh cinta padanya, kerana melihat perhiasannya.

7. Adapun wanita yang diikat kedua kaki dan tangannya sampai keubun-ubunnya dan dibelit oleh ular dan kala jengking, kerana dia mampu untuk mengerjakan solat dan puasa, sedangkan dia tidak mahu berwudhu dan tidak solat dan tidak mahu mandi wajib.

8. Adapun wanita yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya seperti keldai (himmar), kerana dia suka mengadu-domba serta berdusta.

9. Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing, kerana dia ahli fitnah serta suka marah-marah pada suaminya.


Dalam sebuah hadis Nabi s.a.w. bersabda: empat jenis wanita yang berada di syurga dan empat jenis wanita yang berada di neraka dan beliau menyebutnya di antara empat jenis perempuan yang berada di syurga ialah:

1. Perempuan yang menjaga diri dari berbuat haram lagi berbakti kepada Allah dan suaminya.


2. Perempuan yang banyak keturunannya lagi penyabar serta menerima dengan senang hati dengan keadaan yang serba kekurangan (dalam kehidupan) bersama suaminya.

3. Perempuan yang bersifat pemalu, dan jika suaminya pergi maka ia menjaga dirinya dan harta suaminya, dan jika suaminya datang ia mengekang mulutnya dari perkataan yang tidak layak kepadanya.

4. Perempuan yang ditinggal mati oleh suaminya dan ia mempunyai anak-anak yang masih kecil, lalu ia mengekang dirinya hanya untuk mengurusi anak-anaknya dan mendidik mereka serta memperlakukannya dengan baik kepada mereka dan tidak bersedia kahwin kerana khuatir anak-anaknya akan tersia-sia (terlantar / terbiar).

Kemudian Nabi s.a.w. bersabda: Dan adapun empat jenis wanita yang berada di neraka ialah:

1. Perempuan yang jelek (jahat) mulutnya terhadap suaminya, jika suaminya pergi, maka ia tidak menjaga dirinya dan jika suaminnya datang ia memakinya (memarahinya).

2. Perempuan yang memaksa suaminya untuk memberi apa yang ia tidak mampu.

3. Perempuan yang tidak menutupi dirinya dari kaum lelaki dan keluar dari rumahnya dengan menampakkan perhiasannya dan memperlihatkan kecantikannya (untuk menarik perhatian kaum lelaki).

4. Perempuan yang tidak mempunyai tujuan hidup kecuali makan, minum dan tidur dan ia tidak senang berbakti kepada Allah, RasulNya dan suaminya.


Oleh kerana itu seorang perempuan yang bersifat dengan sifat-sifat (empat) ini, maka ia dilaknat termasuk ahli neraka kecuali jika ia bertaubat.



Renung2kan dan selamat beramal..


Curry...again...


HE...cafe kat bawah ni kan mcm tahu2 je saya nk makan curry..guest what...dpt mkn curry lagi today...hahahaha....smlm curry ayam made by Kak Hernee...today curry daging lak...grawsome la...he...mmg puas hati...tapi mata dah mengantuk lak mkn banyak..agagagaga...punah impian nk kurusku buat masa skrg..hahahha...bila la nk pukul 5.30 ni..nk blik...x sabor dah...he...

Firefly out..


The Kitchen Musical-Kipas Susah Mati-


Hai, have you guys stay tuned on NTV7 every Tuesday, 8.30 p.m? saya terlepas la smlm mlm punye episode...tgk dah tinggal 15 minutes kot..hu..rugi la...tahu x saya ckp pasal ape?he...sape yang tak tgk mesti x tahu kan...saya tengah ckp pasal...The Kitchen Musical...saya dah caught up with this drama..bagi saya, cerita ni ada satu tarikan yang saya x tahu kenapa saya nk tegok...he..tipu je..saya tgk cite ni sbb dah jatuh cinta ngan si artis philipino tu...Christian Bautista..hahahahaha....cute betul la dia...he...pun tipu..he..


ceirte ni dah ala2 Glee la...ada nyanyi2 semua..tpi quite nice la dia punye drama...and since dah tengok dari episode 1, of coz la xle nk tinggal cerita lain kan...kang tak tahu jalan cerita lak..he...


dalam cerita ni, yang jadi Hang Tuah dalam PGL teater pun ada berlakon,Stephen Rahman Hughes , ala Merong Mahawangsa tu..yang lagu Sedetik lebih Abang Anuar Zain nyanyi tu...kui3x...kenal kan...ala kalau x kenal bukan Malaysia la...he..hensem gak mamat ni jadi chef..kui3x...


Lagi satu, saya suka tgk keletah heroin dia Karylle as Maddie Avilon..rasa mcm sesuai la dia bawak watak maddie tu..cocok bangat sih....he..




For Sinopsis cerita ni(saya google kt website NTV7:http://www.ntv7.com.my/shows/The_Kitchen_Musical_1317178692.html),

Synopsis:


 “The Kitchen Musical” is a multi-million production featuring a titillating blend of drama, popular songs, sizzling dance sequences and mouth-watering recipes. Revolving around the exciting world of culinary arts, it is the story of a rich, young girl fresh out of culinary school in Paris who embarks on a journey of self-discovery when she starts working for The Avilon, her father’s restaurant.


nk more info ke, gambar ke, click je kat laman web NTV7 tu..semua ada..

Yang lebih menarik, menurut wikipedia,

The Kitchen Musical is a Pan Asian musical drama television series. The series is set to premiere in October 2011 in 19 countries across Asia and Europe. The show features a pool of Asia's talented casts comprising both veteran and upcoming new faces from around the region. The 13 one-hour long episodes centers around good food and wine, with each episode features re-arranged and re-recorded popular hit songs animated with dance sequences. Every episode will feature a menu of delicious dishes and dessert that promises to be as luscious and addictive as the series itself.


Personally, saya dah 4 episode cerita ni, saya rasa best, best sbb jalan cerita best, best sbb ada Christian Bautista yang best, best sbb dah alal cerita glee, ada nyanyi2 and yang paling best sbb makanan yang drg tampilkan dlm cerita tu...pergh..buat air liur meleleh je...hu..nampak sedap sangat..hu...and banyak la lagi yg menarik..lagi pun ni kira produk PAN ASIA la kan..so credit plus for it..

So, apa kata sesape yang x tahu sangat nk buat apa ari selasa mlm rabu kan..why dont you guys try watch this musical drama..saya dah tak saabr nk tgk cinta tiga segi antara Alex, Maddie and Daniel...so sweet...he...



ENJOY!!!

Firefly out..



Tuesday, October 18, 2011

Curry Ayam made by Kak Hernee(Special request by budak mengada...agagagaga)

Hai...celcom berukband dikala ini sangat la lembap selembap rumput kat luar rumah saya ni sekarang(sbb hujan)...hu...so, saya akan berusaha untuk update entri ni ari ni jugak...he...

Hari Ahad lepas, saya tengok Jalan-jalan cari makan, dlm cerita tu si Qi yang pengacara tu g P.Pinang..dah g Penang kan, of coz la perkenal nasi kandar..nk dijadikan cerita...dia g mkn nasi kandar...lauk semua curry...hu..mcm2 jenis curry ada...gulp...terliur lak rasa...ptg tu lak, saya tgk cerita cuti2 satu Malaysia kat 8TV, drg xde la g penang gak kan..tp drg g Pahang....kat Pahang pun dorang leh g mkn Curry kepala ikan...gulp...terliur lagi saya...tp ni dah terliur tahap kronik...bila pikir2 balik, dah lama saya x mkn curry, since my housemate x mkn curry...so, ktrg memang la jarang mkn curry together gether kan....

So, esoknya hari Isnin, saya pun semangat nk tunggu rehat kul 1,dengan harapan, cafe kat bawah tu ada la jual curry ..detik demi detik akhirnya jam menunjukkan kul 1...pe lagi...terus la g cafe...sampai kt cafe, saya nmpak satu lauk tu mcm curry, saya pun excited mintak nasi puteh bungkus...he...dah amik2 lauk,g order air, sambil menunggu budak tu buat air, saya pun ckp ngan kak Hernee, "Kak, ita ni terasa btul nk mkn curry, rasa mcm nk nangis la nk mkn"....wa...hebat x metaphora saya...kui3x...so Kak Hernee yang baik hati pun ckp, ÿela ta, esok akak masakkan cuurry ayam untuk ita ye"..hua...berbunga2 hati saya...he...dah siap air,ktrg g  bayar,terus naik ofis balik...excited nk mkn(dlm hati ingat dah beli curry..he...)...sekali sampai kat atas, dengan muka excited nk mkn, baca bismillah, terus suap nasi dlm mulut,rasa2..sekali kunyah, dua kali kunyah...rupa2 nya bkn curry tp asam pedas...huwah.....hampa betul la rasa....nk nangis balik...nk curry!!!!terpaksa nk mkn hati n bertabah nk menunggu ari esok dengan harapan kak Hernee yang baik Hati akan masakkan saya...hu...

bila dah petang, semua org dah balik, saya je la seperti biasa, x reti2 nk balik rumah...hu...tetibe dpt mms..he...Kak Hernee yang baik hati mms gambar dia tengah masak curry...huwei.......kalau ikut hati mlm tu jugak saya nk singgah amik curry tu, tapi bila pikir nk drive blik rumah sorg2 mlm...serammmmmmmmmmmm.....so terpaksa bertabah lagi...

So, pagi tadi Kak Hernee pun bg la curry ayam tu kt saya,dan saya dengan muka bersungguh-sungguh pagi tadi g cafe mintak nasi kosong...he......wa....mmg puas hati la...kak Hernee asyik ckp takut x sedap...saya mkn ok je...sedap...dah boleh kawen dah...eh eh..silap..Kak Hernee dah kawen nk kawen apa lagi...he..dah boleh bukak kedai....sorry ye kak hernee....gurau2an aja sih.......he....tapi sangat berterima Kasih kat Kak Hernee yang baik hati sbb sanggup melayan perangai mengada tiba2 saya...hahahaha....saya tengah homesick..hu..nasib baik Kak Hernee layankan aje....hu..TQ ye kak...jangan risau..akak masak sedap....he...TQ...lots of love....nanti kalau ita rajin(kalau ita rajin tau) ita masakkan akak lak..tp bkn curry la...masak benda lain...curry x reti...hu..x sempat nk menuntut ilmu masak curry lagi..he..

kak Hernee's ayam curry..nmpak sedap kan?mmg sedap pun..he...

Oklah..panjang sangat menaip...kang x terlarat org lain nk baca...he....


Firefly out...

The importance of ADMINISTRATION 2!!!





Sape ckp kerja Admin x berapa significance? ce try buat...tahu ckp je...buat tak...grrr.....

Firefly out..

Rolling in the Deep

There's a fire starting in my heart 
Reaching a fever pitch, and it's bringing me out the dark 
Finally I can see you crystal clear 
Go ahead and sell me out and I'll lay your ship bare 
See how I'll leave with every piece of you 
Don't underestimate the things that I will do 

There's a fire starting in my heart 
Reaching a fever pitch 
And it's bringing me out the dark 

The scars of your love remind me of us 
They keep me thinking that we almost had it all 
The scars of your love, they leave me breathless 
I can't help feeling 
We could have had it all 
Rolling in the deep 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 
You had my heart inside of your hand 
(You're gonna wish you never had met me) 
And you played it to the beat 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 

Baby, I have no story to be told 
But I've heard one of you 
And I'm gonna make your head burn 
Think of me in the depths of your despair 
Making a home down there 
As mine sure won't be shared 

The scars of your love remind me of us 
They keep me thinking that we almost had it all 
The scars of your love, they leave me breathless 
I can't help feeling 
We could have had it all 
Rolling in the deep 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 
You had my heart inside of your hand 
(You're gonna wish you never had met me) 
And you played it to the beat 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 
We could have had it all 
Rolling in the deep 
You had my heart inside of your hand 
But you played it with a beating 

Throw your soul through every open door 
Count your blessings to find what you look for 
Turn my sorrow into treasured gold 
You pay me back in time and reap just what you sow 

(You're gonna wish you never had met me) 
We could have had it all 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 
We could have had it all 
(You're gonna wish you never had met me) 
It all, it all, it all 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 

We could have had it all 
(You're gonna wish you never had met me) 
Rolling in the deep 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 
You had my heart inside of your hand 
(You're gonna wish you never had met me) 
And you played it to the beat 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 

You could have had it all 
(You're gonna wish you never had met me) 
Rolling in the deep 
(Tears are gonna fall, rolling in the deep) 
You had my heart inside of your hand 
(You're gonna wish you never had met me) 

But you played it 
You played it 
You played it 
You played it to the beat. 








The importance of ADMINISTRATION!!





Sape ckp kerja Admin x berapa significance? ce try buat...tahu ckp je...buat tak...grrr.....


Firefly out...

Where is the moment we needed the most
You kick up the leaves and the magic is lost
They tell me your blue skies fade to gray
They tell me your passion's gone away
And I don't need no carryin' on

You stand in the line just to hit a new low
You're faking a smile with the coffee you go
You tell me your life's been way off line
You're falling to pieces every time
And I don't need no carryin' on

Because you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
You had a bad day

Will you need a blue sky holiday?
The point is they laugh at what you say
And I don't need no carryin' on

You had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day

(Oooh.. a holiday..)

Sometimes the system goes on the blink
And the whole thing turns out wrong
You might not make it back and you know
That you could be well oh that strong
And I'm not wrong

(yeah...)

So where is the passion when you need it the most
Oh you and I
You kick up the leaves and the magic is lost

Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
You've seen what you like
And how does it feel for one more time
You had a bad day
You had a bad day

Monday, October 17, 2011

Goldminer

OH..cerita ni mmg la dah sangat basi...he...tetibe rindu kt budak berdua ni...he...masa raya ari tu....ni la keje budak2 ni...org bagi duit raya...dan2 depan org yg bagi tu drg terus koyak sampul duit raya tu, nak tengok duit..haish..hampeh tul la si Danial Senior and Danial Junior ni...he...nanti dah besar kumpul duit banyak2 ye..bg kat Ade...hahahahaha...



PS: Sebenarnya tengah homesick, belek2 gambar..nmpak gmbar ni..he...hua...nak balik!!!!
Firefly out...

Curiosity killed the cat

Phrase for today,

"Curiosity killed the cat"

Damn..

Firefly out..

Sunday, October 16, 2011

Ahad's mumbling...+_+

Hai...sekejap je dah ari ahad kan...weekend ends, weekdays coming..hu...bila pikir esok ari isnin pun rasa dah pening...hu...kemalasan nk bangun kerja awal2, nak drive g keje...adoi..same routine everyday...apala yang saya sayang sangat kerja saya ni kan..but seriously,lately ive been busy wif my work..i even go to work on Saturday...adush..but still, a lot of pending...damn...betul la housemate saya ckp..kerja kita mmg xkn abes, even we are death, they will find someone else to continue abeskan keje kita.. teruk kan...tapi mcm tu la kehidupan...so itreat my work as my charity, Kerja as Ibadah...mcm tu la saya pujuk diri saya sekarang to keep going...if i get another bright option and chances..why not in considering kan....xkan nk stuck kt tempat yg sama kan...x thrilled la kan..hidup ni kena ada cabaran baru la ok..kalau x mendatar..bagi saya org yg senang berpuas hati ni orang yang xde motivasi...to be a better a person..why not kan?so, lets usaha sama2 ok..fighting!!!1for a better future!!

Firefly out!!!

Saturday, October 15, 2011

Geram Sabtu 2

wa..its Saturday again..and i'm in the office again...huh? 2 weeks in a row?aiya...gila keje ka?hu...ni tengah kepanasan dalam opis yg xde aircond..x selesa betul...nk kena tunggu sampai kul 4 lak..memula ckp kul 12, lepas tu kul 3, ni pukul 4 lak..dah la kelam kabut tadi..tgh syok2 tgk hindustan lak tu..hampeh tul la hujung minggu mcm ni...hu...dah kelam kabut tadi, tetinggal HP lak..hampeh tul la...hu...

Firefly out

Friday, October 14, 2011

HARAM TETAP HARAM!!!


Daripada Abu Sa'id al-Khudrie r.a. beliau berkata: 

Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa di kalangan kamu melihat suatu kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Sekiranya dia tidak mampu maka hendaklah dia mengubahnya dengan lidahnya. Sekiranya dia tidak mampu maka hendaklah dia mengubahnya dengan hatinya. Yang sedemikian itu adalah selemah-lemah iman".

- Hadith riwayat Muslim


nak diluah mati mak, nak ditelan mati bapak..
perkara yang mungkar tetap mungkar..
yang haram tetap haram
yang halal tetap halal

terasa kerdil untuk menegur

terasa berdosa untuk tidak menegur

terasa lemah imanku

hanya mendengar dan melihat
tidak berbuat apa-apa
cuma terdetik di dalam hati
bertapa ingkarnya mereka
bertapa tegarnya mereka
memperlekehkan hukum Allah s.w.t
semoga mereka bertaubat...
Astaghfirullah-al-azim
Nauzubillah
lindungi hati ini Ya Allah
Hindarilah aku dari perkara-perkara yang mungkar
Hanya padamu tempat aku meminta pertolongan
amin ya robbi..


kepada yang berkenaan,
ya, saya tujukan entry ini khas untuk kamu semua..belum terlambat, sesungguhnya Allah maha pemurah dan maha penyayang..saya dah x sanggup menangung dosa shubhah.


Qattrunnada'

Ya Allah Engkau Tuhanku 
Tiada Tuhan melainkan Engkau 
Engkau cinta agungku 
Nabi Muhammad pesuruhMu 

Ya Allah Engkau sumber bahagia 
Engkau sumber keselamatan 
Ya Allah Engkau sumber keamanan 
Engkau adalah segalanya 

Ya Allah Engkaulah pelindungku 
Engkaulah sumber rezkiku 
Di waktu sakit kau sembuhkan 
Di waktu lapar kau beri makan 

Ya Allah Engkau cinta agungku 
Cintaku haraplah dibalas 
Ya Allah Engkau cinta agungku 
Janganlah cintaku tidak dibalas 

Jangan biarkan ku tanpa pimpinan 
Pimpinlah aku ke jalan yang benar 
Kepada Engkaulah harapanku 
Janganlah hampakan perasaank


Firefly out


Thursday, October 13, 2011

PTP Safety Day 2011..Last but not least?

Photo0046E001.jpg by zufik_ita
Photo0046E001.jpg, a photo by zufik_ita on Flickr.
safety day terakhir kami? 

 Firefly out