Monday, January 3, 2011

Saya Budak Baru Belajar 1

Hari ni kan hari pembukaan sekolah sesi 2011..tadi saya tengok berita jap..comel betul tengok budak2 darjah satu ngan tadika..macam2 ragam..al maklumlah...persekitaran baru..he..teringat zaman muda2 masa saya sekolah dulu..saya ni dalam famili memang paling "cengeng"..he..(cengeng tu maksudnya kuat menagis tau..)..masa sekolah rendah dulu, darjah satu tak silap saya, cikgu suruh beli buku..ala masa kt sekolah kn selalu ada lori yang datang jual buku2 cerita semua tu..padahal x wajib pun beli..tp disebabkn masa tu saya kurang bijak..he..saya ingat semua org wajib beli..hu..nk dipendekkan cerita saya takut nk mintak mak n abah duit nk beli buku...saya pergi kelas angah saya..(sambil nangis2 tau)..melalak nk beli buku gak...masa tu angah saya terpaksa korbankan duit belanja rehat dia bg kt saya..he...tp x ckup gak..so pergi pulak kelas Along..baru cukup...hahaa..bila fikir2 balik..memang kelakar lak..kesian angah n along saya ada adik yang cengeng macam saya..hahaha..

Ada lagi satu yang saya ingat, saya pernah menangis dari start waktu sekolah sampai abes waktu sekolah..he..nak tahu kenapa?sbbnya,ada budak main2 kejar2 dalam kelas,then, terlanggar bekal air saya sampai tumpah..hu..saya punya x berhenti menangis sampai cikgu kelas saya..Cikgu Laili risau...bila ptg tu Abah saya datang jemput baru saya berhenti nangis..tu pun sbb abah ckp.."baik diam,nanti abah pukul kang"..hu...bila fikir balik..mesti abah malu ngan cikgu Laili kan..Cikgu Laili adalah cikgu yang paling best saya arasa..sekarang dia da pindah dekat je ngan rumah saya...selang satu lorong..hahaha..setiap kali jumpa or terserempak ngan dia..dia mesti senyum  kat saya..he..saya lak setiap kali jumpa dia tetiba shy shy cat..he..malu tul la..

Selain Cikgu Laili, cikgu yang saya ingat masa kt Sekolah Kebangsaan Taman Selayang 2 ialah guru kelas darjah 2 saya..Cikgu Narimah..Cikgu Narimah ni, mak kepada kawan baik saya kt sekolah masa tu..rumah dia pun dekat je ngan rumah saya..saya ngan anak dia pun satu kelas..sebab tu ktrg rapat..dulu Cikgu Narimah selalu bagi saya air kotak coklat free ngan kupon untuk dapat makanan, x silap saya RMT kot org panggil...so, saya memang selalu la dapat makanan free..nge..lagipun Cikgu Narimah selalu tulis kat report card saya..Kelakuan=Sangat baik..he..org lain selalunya dapt Baik je tau...lepas habis darjah 6,Cikgu Narimah pindah sekolah..so, dia pindah rumah..then, saya pun masuk asrama..so saya ngan anak cikgu Narimah iaitu Hana lost contact..samapi la middle of last year, adik hana add FB saya...so,saya dapt contact Hana balik..bayangkan after 10 years...huh...and saya dapat tahu Cikgu Narimah da pun meninggal dunia last year...terkejut saya dengar..bagi saya dia antara cikgu yang banyak berjasa dan paling baik...buat Cikgu Narimah, jasamu takkan saya lupa sampai bila2...Al-Fatihah..semoga Roh Cikgu tenang di sana...

Sebelum saya terlupa..budak yang mak saya jaga adik beradik dorang (ni yang no4)..da pun melangkah ke alam persekolahan harfi ni..nama budak ni Nur Ainin Nisaq..sekejap je bebudak ni da besar..rasa macam baru je main dukung2 dorg..he..he..Buat Nisaq..belajar pandai2 nanti Kak Ita bagi hadiah kalau dapat No 1 ok...jgn malas2..



okla firefly out..

And  for now..

Hazami-Tekad


Perjalanan kehidupan
Di kiri kanan dugaan Cabaran
Keseorangan menempuh ujian
Meneruskan perjuangan


(korus)
Takdir Maha Esa
Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita



Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba
Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai segala impian
(ulang korus)
(bridge)



Jika satu ketika
Langkah tidak terdaya
Berkat doa usaha
Tuhan Maha Esa
Menggapai cita-cita
(ulang korus)

0 comments:

Post a Comment